A világ legfinomabb pezsgői

Sokan pusztán a véletlennek tulajdonítják a pezsgő felfedezését, sőt, az angolok egyenesen a szigetországot tekintik az ital bölcsőjének. 

Bár a pontos eredet máig tisztázatlan, de az üzemszerű pezsgőkészítés alapjait Franciaországban kell keresnünk.

Ahhoz, hogy megtalálhassuk a legfinomabb pezsgőkülönlegességeket, fel kell kutatnunk, hogy honnan indult el a népszerű ital története. Ehhez mint - egy 300 évet kell visszamennünk Champagne vidékére, ahol a Reims-környéki Szent Benedek Apátság pincemestere, Dom Perignon elsőként zárt le dugóval egy palacknyi erjedetlen cukrot tartalmazó bort. Évtizedekig hatalmas titkok övezték a pezsgő készítését és a francia királyok is csak megkoronázásukkor kóstolhatták meg a nemes italt.

A titkot azonban nem sikerült sokáig az apátságon belül tartani. A 18. századtól kezdődően sorra kezdtek el pezsgőgyártással foglalkozni Reimsben és a környező területeken. Itt most is szigorúan hagyományos eljárással készítik a pezsgőket és Champagne-nak csak akkor nevezhetőek, ha a franciaországi Champagne borvidéken készültek. A 19. század lett a pezsgő aranykora, amikor is minden korábbit felülmúlt a pezsgőkészítés során előállított, illetve értékesített palackok mennyisége. Máig ebben a régióban készülnek a legtöbbre értékelt luxuspezsgők, mint a Dom Perignon, Veuve Clicquot, Mumm, Moët & Chandon továbbá a Laurent-Perrier.

Nem sokkal maradt le Magyarország sem, hiszen 1825-ben Pozsonyban létesült dr. Schönbauer Mihály és Fischer János pezsgőgyára, melyet később a Hubert család vett át. Máig az egyik leghíresebb, az 1882-ben Törley József által alapított budafoki pezsgőgyár, melynek pezsgőmestere a Champagne-ból érkező Louis François volt. Az üzleti kapcsolatuk azonban megromlott, így 1886-ban Louis és César François saját gyárat alapítottak.

1955-ben jelent meg a Hungaria pezsgőmárka, amely a hazai cégek közül egyedülállóan kizárólag a méthode transvasée eljárást alkalmazza. Ez a metódus olyan remekeket eredményezett, mint a magyar gasztronómia kiemelkedő szereplője, a Hungaria Extra Dry, a Kanadában is népszerű Grande Cuvée Brut, valamint a párizsi pezsgőversenyen aranyérmet nyert Irsai Olivér Doux.

A Törley ma is a legnépszerűbb pezsgőmárka hazánkban. A termelés mennyiségére jellemző, hogy ha a budafoki pincészetben készült egy évnyi pezsgőt egymás mellé helyezzük, úgy a sor vége Frankfurtban lenne. A világ több országában, például Svédországban, Észtországban is a legkedveltebbek közé tartozik a Törley, de Nigérián át Vietnámig, Kanadától Kínáig megtalálhatóak a Budafokról származó pezsgők.

A magyar pezsgőgyártás elismertségét mi sem példázza jobban, mint az, hogy a Törley, a Hungaria és a Françiois márkák a világ pezsgőversenyein rendre komoly díjakat érnek el, nem ritkán a pezsgő őshazájában is. 2014 őszén a pezsgők Oscar-díjának tartott Champagne & Sparkling Wine World Championships versenyről egyedüli magyarként a Törley Fortuna Doux édes pezsgője tért haza egy gyönyörűen csillogó ezüstéremmel, míg a londoni Decanter borversenyen aranyérmes lett.

{SZAVAZAS}

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.