Ünnepeld a Föld napját!

A Föld napja már hazánkban is igazi közösségi szerveződéssé nőtte ki magát – sok hasznos információhoz juthatunk annak érdekében, hogy gyerekeink már egy sokkal tudatosabb világban nőjenek fel.

Ünnepeld a Föld napját! 1970 óta ünneplik világszerte a Földet, hazánkban először 1990-ben szenteltünk egy napot a szeretett bolygónknak.

Zsámbékon – tekintettel arra, hogy április 22-e, a hivatalos időpont, hétfőre esik – szombaton, azaz 20-án egész napos rendezvény, őstermelők, kézművesek várnak mindenkit a Zsámbéki értékek a Föld napján elnevezésű szervezésen, ahol 11 környékbeli mester osztja meg termékeit és azok elkészítésének titkait az érdeklődőkkel. Nemezelők, fazekasok, lekvár- és szörpkészítők és még sok érdekesség gyűlik össze a zsámbéki művelődési házban. „Célunk az, hogy az itt és a környéken élő lakosság egy olyan közösségépítő és -formáló rendezvény részese legyen, ahol megerősítést kap a vidéki életforma értékeiről, a hagyományokról és a jövő generációja számára nyújtotta lehetőségekről, amely a jövőjük alapjául szolgálhat” – mondta Németh Gábor, a Zöld Patent Kft. ügyvezető igazgatója. A Tükörben a világ kiállítás az ember és a természet viszonyára helyezi a hangsúlyt, délután és este pedig borkóstolók, előadás a bioborászatról és a falusi lét szépségei kerülnek a középpontba.

Mosogatószer házilag >>

Miskolcon is a 20-át választották a Föld napjának ünneplésére: kóstolók, kézművesek, táncház várják a kikapcsolódni vágyókat, a környékbeli biogazdaságok termelői mutatkoznak be, valamint a helyi gyümölcstermelők osztják meg tudományukat az érdeklődőkkel.

Kertészkedők figyeljenek! Magbörzét is szerveznek a miskolci Föld napjára, ahol olyan magokat is beszerezhetünk, amiket eddig nem és számos jó tanáccsal is ellátnak az elvetést illetően. Kitelepül erre a napra a szabadba még a Méz Múzeum, a méhészkedés fortélyairól hallhatunk újdonságokat, a hatalmas jurtákban pedig őseink egyik legjellegzetesebb foglalatosságát, a nemezelést próbálhatjuk ki.

Szintén 20-án tartják az immár hagyományosnak mondható biciklis felvonulás utolsó fejezetét: a Critical Mass is lerója tiszteltét a Föld napja alkalmából. Az Újbudai Pedagógiai Intézet a kicsiknek számos, a környezetvédelemmel, egészséges életmóddal kapcsolatos pályázatot meghirdetett, ezek eredményhirdetése 22-én lesz majd, az újbudai önkormányzat üléstermében. Az idei Föld napját a víz évének tiszteletére rendezik, hiszen 2013 legalapvetőbb „üzemanyagunk” jegyében telik.

Aki pedig egy kis közösségi kertészkedésre vágyna, 22-én délután 4 órától a Gödör Klubban részt vehet a közösségi palántázásban – garantáltan természetközeli élmény!

Mitől bio a bio? >>

A rovat korábbi cikkeit tt olvashatod >>

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...