A trükk, ami segít kideríteni, miért sárgulnak a növényed levelei

Megszakad a szíved, ha meglátod a besárgult levelű szobanövényeidet? Szerencsére akad egy gyors és pénztárcabarát megoldás, amellyel seperc alatt kiderítheted, mi okozza a bajt!

Tudni szeretnéd, miért sárgulnak be a szobanövényeid levelei? Eleged van abból, hogy mindig le kell vágnod a kedvenc növényed elsárgult leveleit? Lehetséges, hogy a túl sok napfény vagy a nem megfelelő öntözés okozza a problémát. De a talaj magas pH-értéke, a tápanyaghiány vagy a kártevők és a gombás fertőzések is okolhatók a sárga levelekért. Annak érdekében, hogy kiderüljön mi okozza a bajt, egy igazán hétköznapi élelmiszerre lesz szükséged. Az ecetre!

A trükk, ami segít kideríteni, miért sárgulnak a növényed levelei

Az ecet lesz a megoldás

Egyes növények, például a pozsgások egyáltalán nem szeretik a meszet, mert az lúgos kémhatásúvá teszi a talajukat. Így, ha az említett növényeket lúgos talajba ülteted, akkor könnyedén besárgulhatnak a leveleik. A savas földet kedvelő növények közé tartozik ugyanakkor az afrikai ibolya, a gardénia, a filodendron és a könnyezőpálma. Nem tudod, hogy a besárgult levelű növényed földje magas mésztartalmú-e (tehát lúgos kémhatású)? Akkor teszteld ecettel!

Ehhez vegyél ki egy evőkanál földet a szóban forgó növény cserepéből, majd önts rá egy kevés ecetet. Ha a keverék pezsegni kezd, akkor meszet vagy tudományosan kalcium-karbonátot tartalmaz a föld, tehát lúgos, így savanyítani kell...egy kevés ecettel!

Ez a teszt tehát megmondja, hogy növelned vagy csökkentened kell-e a föld savasságát. Tehát az ecet, pontosabban az ecetben lévő ecetsav segít.

De egy kis kanál almaecet nemcsak növeli a talaj savasságát, hanem bónuszként segít a kártevők elleni védekezésben is. Ettől független egyes kertészeti szakértők kétségbe vonják, hogy az ecet képes-e csökkenteni a talaj pH-értékét. Szerintük ugyanis az ecet hatása múlékony, mivel a későbbi öntözések vagy esőzések során eltűnik a földből, vagy a mikroorganizmusok gyorsan elfogyasztják. Ha pedig túl sok ecetet használsz, akkor ezzel akár károsíthatod a növény gyökereit. Elvégre gyomirtóként is szokták használni...

Szükség esetén használhatsz akár műtrágyát is a talaj savanyítására. A lényeg, hogy bánj óvatosan az ecettel, és akkor nem lesz baj.

Forrásunk volt.


Még több növényes érdekesség itt:

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...