A trükk, ami segít kideríteni, miért sárgulnak a növényed levelei

Megszakad a szíved, ha meglátod a besárgult levelű szobanövényeidet? Szerencsére akad egy gyors és pénztárcabarát megoldás, amellyel seperc alatt kiderítheted, mi okozza a bajt!

Tudni szeretnéd, miért sárgulnak be a szobanövényeid levelei? Eleged van abból, hogy mindig le kell vágnod a kedvenc növényed elsárgult leveleit? Lehetséges, hogy a túl sok napfény vagy a nem megfelelő öntözés okozza a problémát. De a talaj magas pH-értéke, a tápanyaghiány vagy a kártevők és a gombás fertőzések is okolhatók a sárga levelekért. Annak érdekében, hogy kiderüljön mi okozza a bajt, egy igazán hétköznapi élelmiszerre lesz szükséged. Az ecetre!

A trükk, ami segít kideríteni, miért sárgulnak a növényed levelei

Az ecet lesz a megoldás

Egyes növények, például a pozsgások egyáltalán nem szeretik a meszet, mert az lúgos kémhatásúvá teszi a talajukat. Így, ha az említett növényeket lúgos talajba ülteted, akkor könnyedén besárgulhatnak a leveleik. A savas földet kedvelő növények közé tartozik ugyanakkor az afrikai ibolya, a gardénia, a filodendron és a könnyezőpálma. Nem tudod, hogy a besárgult levelű növényed földje magas mésztartalmú-e (tehát lúgos kémhatású)? Akkor teszteld ecettel!

Ehhez vegyél ki egy evőkanál földet a szóban forgó növény cserepéből, majd önts rá egy kevés ecetet. Ha a keverék pezsegni kezd, akkor meszet vagy tudományosan kalcium-karbonátot tartalmaz a föld, tehát lúgos, így savanyítani kell...egy kevés ecettel!

Ez a teszt tehát megmondja, hogy növelned vagy csökkentened kell-e a föld savasságát. Tehát az ecet, pontosabban az ecetben lévő ecetsav segít.

De egy kis kanál almaecet nemcsak növeli a talaj savasságát, hanem bónuszként segít a kártevők elleni védekezésben is. Ettől független egyes kertészeti szakértők kétségbe vonják, hogy az ecet képes-e csökkenteni a talaj pH-értékét. Szerintük ugyanis az ecet hatása múlékony, mivel a későbbi öntözések vagy esőzések során eltűnik a földből, vagy a mikroorganizmusok gyorsan elfogyasztják. Ha pedig túl sok ecetet használsz, akkor ezzel akár károsíthatod a növény gyökereit. Elvégre gyomirtóként is szokták használni...

Szükség esetén használhatsz akár műtrágyát is a talaj savanyítására. A lényeg, hogy bánj óvatosan az ecettel, és akkor nem lesz baj.

Forrásunk volt.


Még több növényes érdekesség itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...