Zabpehely vagy tojás? Melyik a jobb reggeli, ha fogyni szeretnél?

Ha egészséges, akár a fogyási céljainkat támogató reggelire gondolunk, akkor általában a zabpehely és a tojás jut sokunknak eszébe. Mindkettő tápanyagokban gazdag élelmiszer, azonban más-más jó tulajdonságokkal rendelkeznek. Lássuk, melyik előnyösebb, ha fogyás a célunk!

A zabpehely és a tojás is remek reggeli alternatíva, azonban nem biztos, hogy mindkettő megfelelő, ha a fogyás a célunk.

Egészséges reggeli
Zabpehely vagy tojás? Melyik a jobb reggeli, ha fogyni szeretnél?

Szénhidrát- és fehérjetartalom

A zabpehelyről és a tojásról is köztudott, hogy egészségtudatos reggelinek minősülnek. Az egyik fehérjében, míg a másik rostban gazdag. Ha fogyás a célunk, akkor azonban érdemes tisztában lenni a konkrét, egészségre gyakorolt hatásaikkal.

Két darab főtt tojás átlagosan 155 kalóriát tartalmaz, míg egy csésze zabpehely energiatartalma 166 kcal körül van. A különbség ugyan kicsi, de nem a makrotápanyagokat illetően.

A zabpehely egy adagja (1 csésze) nagyobb mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, és körülbelül 4 gramm rostot, míg a tojás gyakorlatilag szénhidrátmentes.

Emellett a tojás körülbelül 12 gramm fehérjét tartalmaz, vagyis kétszer annyit, mint a zabpehely. Ettől függetlenül a zabpehely glikémiás indexe nagyjából 55, így az alacsony/közepes GI-vel rendelkező ételek táborát erősíti.

A tojás és a zabpehely zsírtartalma

  • a zabpehely körülbelül 3,5 gramm zsírt tartalmaz
  • míg a tojás akár 10,6 gramm zsírt is rejthet magában, beleértve az egészséges telítetlen zsírsavakat is
  • nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy tojás koleszterintartalma 373 milligrammnyi, így nem mindenki számára előnyös

Receptajánló:

Vitaminok és ásványi anyagok

A zabpehely vas-, magnézium-, cink- és káliumforrás, míg a tojás ezzel szemben egyedi tápanyagokat kínál, mint például a kolin (fontos az agyműködéshez), a szelén, valamint a szem egészségét támogató antioxidánsok, a lutein és a zeaxantin.

Melyik a jobb reggeli, ha fogyás a cél?

A tojásnak és a zabpehelynek is megvannak az egészségügyi előnyei: a tojás javára írható a sok fehérje, amivel sokáig jóllakottságot biztosít, míg a zabpehely stabilizálja az energiaszintet, és támogatja az emésztőrendszert.

Ha fogyás a cél, akkor a tojás jobb választás, hiszen alacsony a szénhidrát-, ellenben magas a fehérjetartalma.

A zabpehely akkor jó választás, ha edzés előtt/után van szükségünk egy kevés szénhidrátra, de szeretnénk egészséges opcióra voksolni.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek