Kétszer gyorsabban fogyhatsz, ha így főzöl otthon

Az otthon készített, minimálisan feldolgozott ételek kétszer hatékonyabban segítik a fogyást, mint a készételek és ultrafeldolgozott termékek – derül ki egy friss brit kutatásból.

A University College London és az UCL kórházak NHS Trust kutatói végeztek először olyan vizsgálatot, amely egyértelmű kapcsolatot mutat az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) fogyasztása és a súlycsökkenés üteme között.

Egy férfi főz a konyhájában
Kétszer gyorsabban fogyhatsz, ha így főzöl otthon
Getty Images

A vizsgálat menete

A 8 hetes kísérletben a résztvevők fele ultrafeldolgozott ételeket kapott, például energiaszeleteket vagy kész lasagnét, míg a másik csoport minimálisan feldolgozott ételeket fogyasztott, mint a tejben áztatott zabpehely natúr joghurttal vagy házi spagetti bolognese. A két étrend tápanyagprofilja megegyezett, azaz ugyanannyi fehérjét, zsírt, szénhidrátot és sót tartalmazott – a különbség csupán a feldolgozottság mértékében rejlett.

Az eredmények egyértelműek voltak: a minimális feldolgozott ételt fogyasztók átlagosan kétszer annyi súlyt adtak le, mint az ultrafeldolgozott étrendet követők.

Miért hizlal az ultrafeldolgozott étel?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzően tartalmaznak mesterséges ízfokozókat, tartósítószereket, emulgeálószereket – olyan összetevőket, amelyek nem részei a hagyományos otthoni főzésnek. Ezek az ételek lágyabb állagúak, energiasűrűbbek, és könnyebb belőlük többet enni anélkül, hogy jóllakottságérzetet adnának.

A vizsgálat során az UPF-étrendet követők átlagosan 120 kalóriával ettek kevesebbet, és testsúlyuk kb. 1%-át veszítették el. Ezzel szemben a friss, minimálisan feldolgozott ételeket fogyasztó csoport napi 290 kalóriával kevesebbet evett, és átlagosan 2%-os testsúlycsökkenést ért el, főként zsírtömeg formájában.

A kutatók szerint ez egy év alatt férfiaknál akár 13%, nőknél 9% fogyást jelenthet.

Többről van szó, mint a kalóriákról

Chris van Tulleken professzor, a kutatás társszerzője szerint a globális élelmiszer-rendszer ma olcsó, egészségtelen és erősen feldolgozott termékekkel árasztja el a piacot, amelyek nagyban hozzájárulnak az elhízás világjárványához.

A kutatás rámutat, hogy nemcsak a zsír, a cukor vagy a só mennyisége számít, hanem az is, hogy mennyire feldolgozott az étel. Bár nem minden ultrafeldolgozott étel egészségtelen, mégis elősegíthetik a túlevést

- tette hozzá Dr. Samuel Dicken, a tanulmány első szerzője.

Politikai és egészségügyi következmények

A kutatócsoport javasolja, hogy a döntéshozók figyelmeztető címkékkel, szigorúbb reklámszabályozással és adópolitikával ösztönözzék az egészségesebb élelmiszerek fogyasztását. A szakértők kiemelték: a megélhetési válság miatt a friss, egészséges ételek sokszor kétszer annyiba kerülnek, mint az egészségtelen alternatívák.

Mit jelent a „minimálisan feldolgozott”?

Ide tartoznak azok az ételek, amelyek a lehető legközelebb állnak természetes állapotukhoz: gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hús, hal, tejtermékek (pl. natúr joghurt).

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...