Ez az oka, hogy hamarosan újabb tojásdrágulás lesz itthon

Az újabb változások lehetetlenné teszik, hogy a termelők a jelenlegi árakon kínálják a tojásokat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében nemrég arról írt, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) a csirkék és a tojótyúkok állatjóléti feltételeivel kapcsolatban tett ajánlásokat az Európai Bizottság számára. Az EFSA szakértői többek között a ketreces tartás beszüntetését szorgalmazzák, és azt kérik, hogy egy állatra több hely jusson a telepeken – olvasható a Pénzcentrum cikkében.

Ez az oka, hogy hamarosan újabb tojásdrágulás lesz itthon

A NAK és a Baromfi Termék Tanács (BTT) kiemelte, hogy az EFSA-ajánlások kizárólag az állatjóléti szempontokat veszik figyelembe, a súlyos környezetvédelmi, gazdasági és szociális következményeket azonban nem.

Ahhoz, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megfelelő mennyiségű, minőségű, biztonságos, megfizethető és környezeti szempontból is fenntartható termékekkel lássa el a fogyasztókat, szükséges lenne elkerülni az említett szabályok bevezetését – emeli ki a közleményben a NAK és a Baromfi Termék Tanács.

Az EFSA javaslatait egyébként az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) is ellenzi. Véleményük szerint az állománysűrűség 70 százalékos csökkentése fenntarthatatlan gazdálkodási feltételeket teremtene.

Az uniós szabályozás mind állatjóléti, mind élelmiszerbiztonsági szempontból világszinten is a legszigorúbbak közé sorolható be.

Eközben az EU-n kívülről behozott termékek előállítási körülményeit sok esetben nem ellenőrzik megfelelően. A BTT és a NAK úgy gondolja, hogy az amúgy is szűkülő erőforrások felhasználása pazarlóbbá válna, visszaesne a termelés hatékonysága és versenyképessége, ezáltal pedig emelkednének a költségek, és nőne a környezetterhelés. A baromfiágazat továbbá kevesebb terméket állítana elő drágábban, nagyobb élelmiszer- és élelmezésbiztonsági kockázattal.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek