Meglepő, melyik növényi ital károsabb a tehéntejnél

Gondolkoztál már azon, hogy amikor növényi italt választasz tej helyett, azzal mennyire terheled a környezetet? Sajnos a vegán tejpótló italok sem ártatlanok!

Vajon mennyire terheli az ökoszisztémát a rengeteg különféle tejhelyettesítő növényi ital?

Környezeti szempontból a vegán tejek, növényi tejtermék-imitációk minden mutatóban (víz- és földhasználat, üvegházgáz kibocsátások) jobban teljesítenek, mint a tehéntej, de ezek termesztése is jár terhelésekkel

– írja a Telex, ennek ellenére azonban jobb szem előtt tartani néhány tudnivalót róluk.

A mandula a legnagyobb mumus

A kókuszital szállítása rendkívül magas kibocsájtással jár, a rizs- és mandulaitalnak a vízlábnyoma magas, sőt, a mandula esetében ez az érték ugyanakkora vagy akár többszöröse is a tehéntej vízigényének, szóval utóbbit mellőzzük, ha szeretettel gondolunk a környezetünkre.

A szójaital lenne a legkedvezőbb ökológiailag?

Nem a vegánok veszik legtöbbet

A növényi italok megítélésére általánosan jellemző, hogy a vevők kevésbé tartják élvezetesnek ízre, mint az állati eredetű tejet, ezzel szemben viszont drágállják őket. Érdekes az is, hogy a vásárlók leginkább egészségügyi illetve állatjóléti okok miatt választják, nem vegánságukból kifolyólag – ez derült ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen készített felmérésből.

Hogy melyiket érdemes venni?

Szójaital

Meglepő lehet, de a szakértők szerint ez a legjobb választás ökológiai szempontból: magasabba a tápértéke a többi növényi italhoz képest, és a karbonlábnyoma is tűrhető.

Zabital

Olcsó, nálunk is megterem, de ha ilyet vásárolunk, figyeljünk rá, hogy hazai termesztésből származzon a hozzá felhasznált zab, mert sok kedvelt márka külföldről érkezik. A zab alacsony víz- és termőföldigényű, alacsony üvegházgáz-kibocsátású, műtrágyaigénye is alacsony, a teljes ökológiai lábnyom átfogó vizsgálata alapján alig marad el a szójaitaltól.


Aktuális cikkeink:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!