Meglepő, melyik növényi ital károsabb a tehéntejnél

Gondolkoztál már azon, hogy amikor növényi italt választasz tej helyett, azzal mennyire terheled a környezetet? Sajnos a vegán tejpótló italok sem ártatlanok!

Vajon mennyire terheli az ökoszisztémát a rengeteg különféle tejhelyettesítő növényi ital?

Környezeti szempontból a vegán tejek, növényi tejtermék-imitációk minden mutatóban (víz- és földhasználat, üvegházgáz kibocsátások) jobban teljesítenek, mint a tehéntej, de ezek termesztése is jár terhelésekkel

– írja a Telex, ennek ellenére azonban jobb szem előtt tartani néhány tudnivalót róluk.

A mandula a legnagyobb mumus

A kókuszital szállítása rendkívül magas kibocsájtással jár, a rizs- és mandulaitalnak a vízlábnyoma magas, sőt, a mandula esetében ez az érték ugyanakkora vagy akár többszöröse is a tehéntej vízigényének, szóval utóbbit mellőzzük, ha szeretettel gondolunk a környezetünkre.

A szójaital lenne a legkedvezőbb ökológiailag?

Nem a vegánok veszik legtöbbet

A növényi italok megítélésére általánosan jellemző, hogy a vevők kevésbé tartják élvezetesnek ízre, mint az állati eredetű tejet, ezzel szemben viszont drágállják őket. Érdekes az is, hogy a vásárlók leginkább egészségügyi illetve állatjóléti okok miatt választják, nem vegánságukból kifolyólag – ez derült ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen készített felmérésből.

Hogy melyiket érdemes venni?

Szójaital

Meglepő lehet, de a szakértők szerint ez a legjobb választás ökológiai szempontból: magasabba a tápértéke a többi növényi italhoz képest, és a karbonlábnyoma is tűrhető.

Zabital

Olcsó, nálunk is megterem, de ha ilyet vásárolunk, figyeljünk rá, hogy hazai termesztésből származzon a hozzá felhasznált zab, mert sok kedvelt márka külföldről érkezik. A zab alacsony víz- és termőföldigényű, alacsony üvegházgáz-kibocsátású, műtrágyaigénye is alacsony, a teljes ökológiai lábnyom átfogó vizsgálata alapján alig marad el a szójaitaltól.


Aktuális cikkeink:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.