Szilveszteri pezsgőszótár

{ KÉP = 29857, 2, ajanlo/szilveszteri-pezsgoszotar } Pezsgő és pezsgő között óriási a különbség! Ha a kedvedre való nedüt keresed, fusd át a szilveszteri szótárunkat, amelyben sok hasznos tippet adunk a pezsgőválasztáshoz! {T}

Pezsgő és pezsgő között óriási lehet a különbség! Ha a kedvedre való alkalmi nedüt keresed, fusd át a szilveszteri szótárunk, amelyben sok hasznos tippet adunk a pezsgőválasztáshoz!

Milyen ételekhez illik pezsgő?

Nemcsak a kaviár vagy az eper való a pezsgőhöz! Ez az ital ennél sokkal sokoldalúbb. Természetesen egy üveg pezsgő nem bundás kenyérhez való, mégis sokféle ételhez kínálható. A száraz és fanyar fajták nagyon jól illenek a sós, pikáns, savanykás ételekhez, míg a félszáraz és vörös italok az édességekhez passzolnak, előbbiek a kekszekhez, piskóta-jellegű süteményekhez, utóbbiak a pitékhez.

Kedvenc pezsgős receptjeinket itt olvashatod >>

Tények és tévhitek a pezsgőről >>

NoSalty-tipp: A csípős és fűszeres ételekhez azonban ne igyál pezsgőt! A csilivel, borssal vagy más intenzív fűszerrel ízesített ételeket a szénsavas pezsgő még intenzívebbé, kellemetlenül erőssé teszi.

Édes, száraz, herb, vagy extra brut?

A cukortartalom szempontjából négyféle pezsgőt különböztethetünk meg. A szárazban a legkevesebb a cukor, maximum 9 gramm lehet benne literenként, a félszáraz fajtákban ennél több, legfeljebb 18 gramm lehet, míg a félédes pezsgőben 45 gramm cukor a maximum literenként. Ha a pezsgőben még ennél is több a cukor, akkor nevezhetjük édesnek.

A pezsgők azonban még más hét ízcsoportba is sorolhatóak, a cukor- és szénsavtartalmuk alapján, így lehet az ital "brut nature", "extra brut", "brut", "extra száraz", "száraz", "félszáraz" és "enyhe". A brut a nyerspezsgőket jelzi, értelem szerűen ezek a legerősebbek mind közül.

De ezzel még nem zárhatjuk be a pezsgőszótárt. Ha egy palackon azt olvasod, hogy Crémant, akkor az kevésbé habzót jelöl. A Blancs de blancs fehér szőlőből készített fehér nedűt, míg a Blancs de noirs vörös szőlőből érlelt fehér pezsgőt jelent.

Koccints James Bonddal! >>

A méret a lényeg?

A leggyakrabban 0,75 literes, imperial palackokban kerülnek az üzletek polcaira a pezsgők, a második leggyakoribb pedig a 0,2 literes pikkolóméret, ami éppen egy koccintásra való. Tehát az üvegméretek a pikkolóval kezdődnek, majd következik a 0,375 literes, ezután a kétszer nagyobb imperial, majd a 1,5 literes magnum-méret. A jeroboam-üveg 3 literes, a rehoboam pedig 4,5. Ezután következik a 9, 12, 15, 18, 25, és végül a 30 literes pezsgős palack.

Így bulizzanak a gyerekek szilveszterkor! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!