Szemét nélkül is lehet

Egy amerikai gyorsétteremben minden nap a Föld Napja, hiszen sikerült elérniük, hogy egyáltalán ne termeljenek szemetet. Ráadásul ez még az árakat is lefele vitte.

Jason Vrany két éve nyitotta meg vendéglőjét Chicagóban, és azóta szinte egyáltalán nem szemetelt. A gyorsétterem azzal büszkélkedhet, hogy kiváló minőségű fogásokat szolgál fel igen előnyös áron, és a környezetet is kíméli.

Mindezt nem valamilyen különleges eljárással, hanem igen egyszerű hétköznapi praktikák segítségével éri el. Első és legfontosabb talán a komposztálás: minden természetes úton lebomló anyagtól így szabadulnak meg. Emellett az étterem sok mindent újrahasznosít és kizárólag megújuló energiaforrásokat használ. Az alapanyagokat helyi termelőktől szerzi be.

A nyitás óta eltelt két évben tehát összesen egytized köbméternél kevesebb nem komposztálható és nem újrahasznosítható hulladék gyűlt össze, ezt egy átlagos vendéglátó egység egy óra lefogása alatt kiontja magából. Ám ez a törpe mennyiség sem veszett kárba, hiszen egy helyi művész elkérte, és szobrot készített belőle.

Ha többet szeretnél megtudni erről a hétköznapi hősről, nézd meg az alábbi videót is!

(via Time, nyitókép: Flickr/Elle D.)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek