Sütőtök az ősz kedvenceivel töltve

Sütőtökszezon indul - kezdjük valami picit izgalmasabbal, mint a leves. Ez a mindenféle őszi jóval töltött darab nemcsak gyors és finom, de szuper egészséges is!

Családi legenda, hogy kilenc hónapos korom körül anyámék lélekszakadva futottak velem az orvoshoz, miután konstatálták, hogy kezdek besárgulni. De rejtélyes trópusi betegség felfedezése helyett a gyerekorvos csak annyit mondott nekik: anyuka, tessék most egy kicsit leállni a sütőtökkel.Valószínűleg a trauma - amire amúgy nyilván nem emlékszem - hatására jó húsz évig nem ettem sütőtököt, azóta viszont minden formában. Ősszel és télen egy jó levessel bármikor elvagyok, de szeretem fasírt vagy sima sült formában is.

Az őszi töltött tök receptjét itt találod

Ennek a receptnek nincsen különösebb története: pár hete, az első hűvösebb szeptemberi napon elmentem a kedvenc zöldségesemhez, és betáraztam pár dologból, ami nekem az őszt jelenti, este pedig lusta voltam, és a lehető legegyszerűbb megoldást választottam - a tököt megsütöttem, a többi hozzávalót meg beletömködtem, és még egy pár percig sütögettem. Ez amolyan igazi amerikai, vagyis tulajdonképpen kaliforniai recept. Kiválasztunk néhány egészséges hozzávalót, és úgy készítjük el, hogy lehetőleg ne túl sok tápanyag meneküljön ki belőle.

Az őszi töltött tök receptjét itt találod

Tudom, ez szöges ellentétben áll az amerikai konyháról kialakult képpel, de az idők változnak, és ők is. Ha igazán autentikus akartam volna lenni, biztos szerét ejtem, hogy valahogy belevarázsoljak egy kis avokádót, juharszirupot, esetleg agavét, meg persze pár kanál lenmagot - de valahogy nekem nem jött volna össze egyik sem ebbe az ételbe.

Mondom a további előnyöket: gyorsan készen van, alig kell vele koszolni, a nettó munka kb. 10 perc, a konyhát kellemesen bemelegíti, kellően laktat, de nem leszünk utána rosszul, és tényleg csupa olyan dolog van benne, ami ilyenkor ősszel szezonális, amúgy meg kifejezetten jó nekünk. A recept nincs kőbe vésve, ha nincs kedvünk quinoához, adhatunk hozzá maradék főtt barnarizst, a diót lecserélhetjük mogyoróra vagy kesudióra, a petrezselymet korianderre, a vörösáfonya helyett pedig el tudok képzelni egy kis apróra vágott aszalt szilvát - bár ez esetben alakítanék a fűszerezésen.

Az őszi töltött tök receptjéért ide kattints

Lényeg a lényeg - ilyenkor ősszel se töltsetek órákat a konyhában, főzzetek szezonálisan, és kóstoljatok meg néha valami új és szokatlan kombinációt is!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.