Sütőtök az ősz kedvenceivel töltve

Sütőtökszezon indul - kezdjük valami picit izgalmasabbal, mint a leves. Ez a mindenféle őszi jóval töltött darab nemcsak gyors és finom, de szuper egészséges is!

Családi legenda, hogy kilenc hónapos korom körül anyámék lélekszakadva futottak velem az orvoshoz, miután konstatálták, hogy kezdek besárgulni. De rejtélyes trópusi betegség felfedezése helyett a gyerekorvos csak annyit mondott nekik: anyuka, tessék most egy kicsit leállni a sütőtökkel.Valószínűleg a trauma - amire amúgy nyilván nem emlékszem - hatására jó húsz évig nem ettem sütőtököt, azóta viszont minden formában. Ősszel és télen egy jó levessel bármikor elvagyok, de szeretem fasírt vagy sima sült formában is.

Az őszi töltött tök receptjét itt találod

Ennek a receptnek nincsen különösebb története: pár hete, az első hűvösebb szeptemberi napon elmentem a kedvenc zöldségesemhez, és betáraztam pár dologból, ami nekem az őszt jelenti, este pedig lusta voltam, és a lehető legegyszerűbb megoldást választottam - a tököt megsütöttem, a többi hozzávalót meg beletömködtem, és még egy pár percig sütögettem. Ez amolyan igazi amerikai, vagyis tulajdonképpen kaliforniai recept. Kiválasztunk néhány egészséges hozzávalót, és úgy készítjük el, hogy lehetőleg ne túl sok tápanyag meneküljön ki belőle.

Az őszi töltött tök receptjét itt találod

Tudom, ez szöges ellentétben áll az amerikai konyháról kialakult képpel, de az idők változnak, és ők is. Ha igazán autentikus akartam volna lenni, biztos szerét ejtem, hogy valahogy belevarázsoljak egy kis avokádót, juharszirupot, esetleg agavét, meg persze pár kanál lenmagot - de valahogy nekem nem jött volna össze egyik sem ebbe az ételbe.

Mondom a további előnyöket: gyorsan készen van, alig kell vele koszolni, a nettó munka kb. 10 perc, a konyhát kellemesen bemelegíti, kellően laktat, de nem leszünk utána rosszul, és tényleg csupa olyan dolog van benne, ami ilyenkor ősszel szezonális, amúgy meg kifejezetten jó nekünk. A recept nincs kőbe vésve, ha nincs kedvünk quinoához, adhatunk hozzá maradék főtt barnarizst, a diót lecserélhetjük mogyoróra vagy kesudióra, a petrezselymet korianderre, a vörösáfonya helyett pedig el tudok képzelni egy kis apróra vágott aszalt szilvát - bár ez esetben alakítanék a fűszerezésen.

Az őszi töltött tök receptjéért ide kattints

Lényeg a lényeg - ilyenkor ősszel se töltsetek órákat a konyhában, főzzetek szezonálisan, és kóstoljatok meg néha valami új és szokatlan kombinációt is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?