Sült krumpli és rántott hús továbbra is az élen

Magyar étkezési szokások és kedvenc fogások. Sült krumpli és rántott hús az első helyen. Ropogósak, sültek, de vajon elég gyakran cseréljük-e a sütésre használt olajat? (x)

Régi kedvencek újragondolva

A magyarok főzési szokásait tekintve a mai napig a pörköltek, a főzelékek, a rántott ételek és a sült krumpli szerepelnek az élen, derült ki a legfrissebb étkezési szokásokat vizsgáló kutatásból[1]. Ezek közül számos klasszikus kerül sok családnál az ünnepi asztalra is.

Sajtos-hagymás bundában sült csirkemell

A Vénusz számára készített GfK kutatásból kiderült, hogy a háziasszonyok 2014-ben is előszeretettel készítenek pörköltet, főzeléket, rántott húst vagy halat szeretteik számára. A köretek tekintetében pedig úgy tűnik, hogy a sült krumpli továbbra is letaszíthatatlan a trónról, ugyanis a válaszadók 90%-a előszeretettel készíti azt bármikor. Ezt a háziasszonyok 77%-a friss burgonyából készíti, melyet túlnyomó részt (80%) napraforgó-étolajban süt finom ropogósra.

Sörös pulykamell

A bő olajban sült ételek elkészítéséhez sok olajra van szükség, ezért számos háztartásban újrahasználják azt egy-egy sütés után. Panírozott ételek esetében a háziasszonyok 30%-a legalább egyszer, 22% kétszer, de vannak olyanok is, akik akár háromszor (8%) vagy akár annál is többször használják újra az olajat (10%). Az ünnepi készülődésnél ezért különösen nagy segítség lehet a Vénusz Sütőolaj, mellyel többszöri újrahasználás után is ugyanolyan kiváló minőségű, ropogós sült krumplit készíthetünk.

Ponty citromos margarinban sütve édesburgonyával

A kifejezetten bő olajban készült ételek elkészítéséhez kifejlesztett Vénusz Sütőolaj a megszokott, megbízható minőségű napraforgó-étolajat ötvözi a speciális Vénusz FritoptiTM magas olajsavtartalmú napraforgó étolajjal. A Vénusz FritoptiTM egy olyan nemesített napraforgómagból előállított étolaj, mely természetesen gazdag a jótékony zsírok kategóriájába tartozó, egyszeresen telítetlen Omega-9 zsírsavban, ezáltal sokkal stabilabb, és jobban ellenáll a hőnek sütés közben. A Vénusz Sütőolaj 15%-ban tartalmaz Vénusz FritoptiTM, ennek köszönhetően a hagyományos napraforgóolajokhoz képest nagyobb arányban található benne Omega-9, mely ideálissá teszi bő olajban készült ételek elkészítéséhez. Így akár többszöri felhasználás után is ropogós, aranyló rántott ételeket készíthetünk, ami különösen az olyan időszakokban jöhet jól, mint a karácsonyi ünnepek.


[1] GfK Étkezési szokások 2014.

Tudj meg többet a Vénuszról itt!

Hozzászólások

witch

Inkabb kerulom a bo olajban valo sutest es csak egyszer hasznalom, pont ezert, hogy ne pocsekoljam. Nem hiszem, hogy jo otlet tobbszor hasznalni.

terranova56

"csak egyszer használom, pont azért, hogy ne pocsékoljam" ezt mondjuk nem értem. Én még soha nem öntöttem ki ki használt olajat. Van egy ismer?söm, aki a sült krumpli után, mivel csak egyszer használja eltünteti az olajat, és vajon hová? Gondolom, te gy?jtöd és leadod a "használt olaj leadó telepen" . Egyébként az olajos flakonokon, és itt fentebb is említve lett, az olaj többször is felhasználható. Én ha húst rántok, vagy sütök, a megmaradt olajat, vagy zsírt pörköltekhez, levesekhez, f?zelékekhez, rántásokhoz, és számos egyéb ételekhez használom fel, ahol már nem nyerhet? vissza a zsiradék, vagy olajadék, és ahol pluszt ad a fokhagymás sült húsból visszamaradt íz. És a sült húsos zsíros deszka hagymával, ami megint csak másodszori felhasználás

witch

Ja, en is elolvastam es ugy nincs ertelme. :o) Inkabb nem sutok semmit olajban, hogy ne pocsekoljak, erre gondoltam. Csak a rantott karajt nem lehet nalunk "eladni", ha sutoben van sutve, azonkivul mindent szeretunk sutoben sutve. Szoval a rantott karaj utan az olaj mar hasznalhatatlan szerintem, a lepergett bunda miatt.

terranova56

Köszönöm, hogy reagáltál, visszatérve a rántott karajra ami nálunk is sokszor van, anyám megtanította, hogy a rántott húst fed? alatt kell készíteni, nála és nálam a fed?nek köszönhet?en a legkisebb morzsa sem ég meg, szép barna marad, viszont a rántott hús külseje ugyanúgy ropogós lesz, még ha három adagot sütök ki akkor is. A lepergett bunda sem ég meg. Ezután leöntöm róla az olajat, és a maradék gyönyör? barna morzsalékot f?zelékekhez használom. Mindezeken kívül tetszenek a receptjeid. üdv. Ticcsi

witch

Na, az enyem ki nem allhatta, ha valaki meg a konyhaban volt rajta kivul. En amit tanultam, azt sajat tapasztalat. Olajsutoben sutom a rantott hust, de eleg ritkan es hiaba teflonos meg bo az olaj, akkor is egett a morzsa benne. A hus az nem, azon gyonyuru a bunda. Mar ha csak tobb karajt sutok, az olaj a vegefele mar habzik es mindegy melyiket hasznalom, szoval en ezert nem tarolgatom mashoz. udv:witch

terranova56

Köszönöm a párbeszédet, üdv. Ticcsi Ja és várom a recepteket t?led, haj rá(ez a fejemre vonatkozik) inkább HAJRÁ

Évaréka

A dietetikusok biztos kifejtik majd miért borzasztó többször használni az olajat...Hazánkban talán sosem fognak leszokni a b? olajban sütésr?l. Sajnos! Többet kellene használni (vagy meg kellene tanulni használni) a h?légkevezést!!! Úgy is ropogós lesz! :D

terranova56

Magam és az ismer?seimb?l kiindulva a háztartások 80%-ában nincs h?légkeveréses t?zhely, tehát ezen nincs mit tanulni, és a rántott húst nem tudom elképzelni h?légkeveréses süt?ben

Évaréka

Amennyi olajat egy év alatt elhasználsz b? olajban sütéshaz, annak az árából lehet venni egy szuper h?légkeveréses süt?t. Igazad van, az sem jó mindenre, de rengeteg mindent lehet gyorsan és gazdaságosan készíteni benne. Ez csak megszokás kérdése, érdemes kipróbálni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek