A sült krumplit nem kérdés, hogy egytől egyig mindenki szereti, hibátlan elkészítése azonban már nem egy problémát vet fel. Vastag vagy vékony hasábokra vágjuk? Esetleg kockákra, karikákra, szirmokra? Na és hogyan lesz ropogós kívül, és lágy belül? Utóbbi, állagbeli kérdés okozza általában a legnagyobb fejtörést. Különböző tippek állnak rendelkezésünkre, mi azonban most egy bizonyosat szeretnénk kiragadni, amit már a burgonya főzésekor be kell vetnünk:
egy olcsó és univerzális konyhai alapanyagot kell csak a főzővízhez adni... a jó öreg szódabikarbónát!
Hogyan hat a szódabikarbóna a burgonya főzővízében?
A sült krumpli ropogóssága, tudni illik, azon múlik, hogy megszabaduljunk a felesleges keményítőtől, ami kifő a krumpliból - ez okozhatja ugyanis a nem kívánt szottyos állagot.
A szódabikarbóna lúgosabbá teszi a főzővizet, és megszabadít minket a felesleges keményítőtőtől, lebontva a burgonya külső rétegét, ami ezáltal extra ropogósra sül.
Így csináld:
- hámozd meg a burgonyát
- vágd hasábokra, kockákra, amire szeretnéd
- öblítsd le a még nyers burgonyát hideg víz alatt - ez is segít megszabadulni némi keményítőtől
- forralj vizet egy lábasban, sózd
- adj hozzá szódabikarbónát (fél literhez kb. 2 evőkanálnyit)
- a forrásban levő szódabikarbónás-sós vízben főzd készre a krumplit 8-10 perc alatt
- hűtsd ki, itasd le a nedvességet, és süsd ropogósra forró olajban