Spórolj a csomagolással!

Pár egyszerű lépéssel nagyon sokat tehetsz a fölösleges hulladéktermelődés ellen! Légy körültekintő vásárláskor és gyűjtsd a szemetet szelektíven!

Ha vásárlásra terelődik a szó, már eleve rengeteg körülményre figyelni kell: helyben termett zöldségek és gyümölcsök, adalékanyagoktól mentes termékek, lehetőleg hazai gyártásúak – és persze az árak... ha mindezek rutinszerű, mindennapos gyakorlatokká válnak, még egyvalamire nem árt odafigyelnünk, később ez is észrevétlenül beépül majd a vásárlási szokásainkba: minél kevesebb csomagolóanyagot használni.

Ha friss áru vásárlására készülünk, jó erre a célra pár nejlonzacskót rendszeresíteni és magunknál tartani, így nem kell mindig újat és újat letépni az árusoknál. Nagyon sokszor még erre se lenne szükség, egy-egy gerezd fokhagyma vagy 1-2 citrom vásárlásakor simán bedobhatjuk a szatyrunkba őket nejlon nélkül. Jó, ha van egy rendszeresített bevásárlótáskánk, amit mindig magunknál tartunk, így nem kell randomszerűen csúnya, a szupermarketek logójával ellátott szatyrokat vennünk.

Így csomagold az uzsonnád!

A pékáruknál is már egyre több helyen tesznek ki papírzacskókat – ezek ugyan drágábbak az üzleteknek, de valljuk be, sokkal esztétikusabb a friss bagettet egy ilyenbe, mintsem nejlonba csomagolni. Próbáljunk olyan árukra szert tenni vásárláskor, melyeket nem csomagoltak több rétegbe, fóliákba, dobozokba, ezek amúgy elég gyanúsak, mert sokszor a túlzott csomagolással próbálják kompenzálni a gyártók a termék hiányosságait.A vízfogyasztásunk nyáron akár a kétszerese lehet az addig megszokottnak, ehhez pedig sokan ásványvizet vásárolnak: ha már mindenképpen ragaszkodunk a palackos vízhez, akkor legalább gyűjtsük szelektíven a PET-palackokat. A kukába dobás előtt nyomkodjuk ki belőlük a levegőt, mert így harmadannyi helyet foglalnak, így több fér el a tárolóban.

NoSalty Reisenthel bevásárlótáska a Webshopban!

Ugyanez vonatkozik persze az üvegre és a papírra is. Szendvicset készíteni házilag sokkal kifizetődőbb, mint hirtelen berohanni az utunkba eső közértbe és megvenni hat-hétszáz forintért egy gyors éhségcsillapítót – s ha már így, el lehet felejteni a ronda alufóliákat vagy a szalvétákat – ma már rengeteg színes uzsonnás doboz kapható fillérekért, amit csak el kell öblíteni használat után. Tudatos vásárlóként ne csak az étel minőségére, hanem a tálalásra, azaz a csomagolásra vagy annak elhagyására is figyeljünk oda!

Szuper ételhordókat találsz a NoSalty Webshopjában!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeiért kattints ide! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek