Spórolj a csomagolással!

Pár egyszerű lépéssel nagyon sokat tehetsz a fölösleges hulladéktermelődés ellen! Légy körültekintő vásárláskor és gyűjtsd a szemetet szelektíven!

Ha vásárlásra terelődik a szó, már eleve rengeteg körülményre figyelni kell: helyben termett zöldségek és gyümölcsök, adalékanyagoktól mentes termékek, lehetőleg hazai gyártásúak – és persze az árak... ha mindezek rutinszerű, mindennapos gyakorlatokká válnak, még egyvalamire nem árt odafigyelnünk, később ez is észrevétlenül beépül majd a vásárlási szokásainkba: minél kevesebb csomagolóanyagot használni.

Ha friss áru vásárlására készülünk, jó erre a célra pár nejlonzacskót rendszeresíteni és magunknál tartani, így nem kell mindig újat és újat letépni az árusoknál. Nagyon sokszor még erre se lenne szükség, egy-egy gerezd fokhagyma vagy 1-2 citrom vásárlásakor simán bedobhatjuk a szatyrunkba őket nejlon nélkül. Jó, ha van egy rendszeresített bevásárlótáskánk, amit mindig magunknál tartunk, így nem kell randomszerűen csúnya, a szupermarketek logójával ellátott szatyrokat vennünk.

Így csomagold az uzsonnád!

A pékáruknál is már egyre több helyen tesznek ki papírzacskókat – ezek ugyan drágábbak az üzleteknek, de valljuk be, sokkal esztétikusabb a friss bagettet egy ilyenbe, mintsem nejlonba csomagolni. Próbáljunk olyan árukra szert tenni vásárláskor, melyeket nem csomagoltak több rétegbe, fóliákba, dobozokba, ezek amúgy elég gyanúsak, mert sokszor a túlzott csomagolással próbálják kompenzálni a gyártók a termék hiányosságait.A vízfogyasztásunk nyáron akár a kétszerese lehet az addig megszokottnak, ehhez pedig sokan ásványvizet vásárolnak: ha már mindenképpen ragaszkodunk a palackos vízhez, akkor legalább gyűjtsük szelektíven a PET-palackokat. A kukába dobás előtt nyomkodjuk ki belőlük a levegőt, mert így harmadannyi helyet foglalnak, így több fér el a tárolóban.

NoSalty Reisenthel bevásárlótáska a Webshopban!

Ugyanez vonatkozik persze az üvegre és a papírra is. Szendvicset készíteni házilag sokkal kifizetődőbb, mint hirtelen berohanni az utunkba eső közértbe és megvenni hat-hétszáz forintért egy gyors éhségcsillapítót – s ha már így, el lehet felejteni a ronda alufóliákat vagy a szalvétákat – ma már rengeteg színes uzsonnás doboz kapható fillérekért, amit csak el kell öblíteni használat után. Tudatos vásárlóként ne csak az étel minőségére, hanem a tálalásra, azaz a csomagolásra vagy annak elhagyására is figyeljünk oda!

Szuper ételhordókat találsz a NoSalty Webshopjában!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeiért kattints ide! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...