Spanyolország átfogó iskolai táplálkozási reformot vezet be: a jövőben tilos lesz ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat kínálni az általános és középiskolákban. Vajon ránk mikor kerül sor?

Emellett korlátozzák az olajban sült fogások számát, valamint csökkentik a félkész termékek használatát az iskolai menzákon
– jelentette be a helyi kormány.
Az intézkedések bevezetésére az oktatási intézmények egy év felkészülési időt kapnak.
A cél az, hogy minden tanuló – függetlenül attól, hogy milyen anyagi háttérrel rendelkezik – naponta egészséges, változatos és tápanyagban gazdag ételekhez jusson a menzán. A fogyasztóvédelmi minisztérium adatai szerint a kevesebb mint évi 18 ezer eurós (körülbelül 7,3 millió forintos) jövedelmű családok gyermekeinek közel fele túlsúlyos a 6–9 éves korosztályban. Ennek egyik fő oka, hogy ezek a családok gyakran nem tudják megengedni maguknak a friss, teljes értékű élelmiszerek rendszeres fogyasztását. Az új szabályozás kidolgozásánál figyelembe vették a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség, valamint a WHO ajánlásait is.
Az országban működő mintegy 17 ezer iskolai menza számára új előírásokat vezetnek be:
- Minden nap kell friss zöldséget és gyümölcsöt biztosítani, melyek legalább 45 százalékának szezonálisnak kell lennie.
- Havonta legalább kétszer bioélelmiszert is kínálni kell, vagy a teljes étkezési költség minimum 5 százalékát bioalapanyagokra kell fordítani.
- Hetente legalább egyszer halnak is szerepelnie kell az étlapon.
- Hetente legfeljebb egy alkalommal lehet olajban sült ételt felszolgálni, és az sem lehet előre elkészített félkész termék.
- Hetente kétszer teljes kiőrlésű kenyér, havonta négyszer pedig barna rizs vagy teljes kiőrlésű tészta is a menüre kerül.
- Italok közül kizárólag víz szolgálható fel, az iskolai büfék és automaták pedig csak olyan üdítőt árusíthatnak, amelynek cukortartalma nem haladja meg az öt grammot adagonként.
Még több aktuális hír itt: