Sajtbombázó lett a Konyhafőnök egyetlen női döntőse

A budapesti Divin Porcello Sonka Bárban mutatta be exkluzív sajtreceptkönyvét Nagy Eszter, a Konyhafőnök című televíziós gasztroshow első évadának egyetlen női döntőse. 

Az erőlevestől a vadas marhán át az olaszosra hangolt Rákóczi túrósig több, hagyományosan sajtmentes fogás is megtalálható abban a receptkönyvben, amellyel a legújabb fogásait CreativeChef című blogján is megosztó Nagy Eszter, a Konyhafőnök című televíziós gasztroshow második évadának egyetlen női döntőse lepte meg a nagyérdeműt.

A sokoldalúságáról, kreativitásáról és nem mellesleg a praktikumot is szem előtt tartó gyorsaságáról ismertté vált szakácstehetség Budapest belvárosában, a Divin Porcello Sonka Bárban mutatta be a Mamma Mia© La Mozzarella, Lo Stracchino és La Provoletta sajtokból, illetve sajtokkal készített sós és édes, hideg és meleg ételeit.

„Két gyermekes családanyaként tisztában vagyok azzal, hogy mennyi idő áll rendelkezésünkre a főzéshez, sütéshez, ezért arra törekedtem, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthető fogásokat alkossak” – fogalmazott az Óvártej Zrt. Receptséfje.

A mozzarella mellett a hazai gasztrokultúrában szinte alig ismert lágy stracchino ihlette egyedi és különleges ételkölteményekre Nagy Esztert. A győri séf persze nem csupán arra használta a sajtokat, hogy azokkal „bolondítsa meg” a fogásokat: a Mamma Mia© termékcsalád tagjai a különféle könnyen elkészíthető rizottók, szuflék, sajtkosarak és torták nélkülözhetetlen alapanyagai.

Az online is böngészhető receptkönyv megjelenésének apropója, hogy a piacenza-i Valcolatte anyacég tulajdonolta Óvártej Zrt. által készített Mamma Mia© sajtok április végétől kaphatóak az Auchan és a Metró áruházakban, valamint néhány CBA Príma üzletben.

Tudtad?

A stracchino‬ őshazája Lombardia, Toscana és Veneto tartománya. A tehéntejből készült, egészen lágy, enyhén kesernyés ízvilágú stracchino eredete mai is parázs gasztronómiai viták tárgya, de a későbbi gyakorlat miatt több mint valószínű, hogy ez a sajt volt az első gorgonzola alapanyaga. A mai értelemben vett gorgonzolával szemben ugyanakkor a stracchino a friss tej harmonikus illatával rendelkezik, íze tejszínesen krémes, bársonyosan sima, azonban nem zsírosabb, mint más sajt. A stracchinót a sajtlexikonok leírása szerint nyár végén, ősz elején a hónapokig a legelőkön kérődző tehenek zsírdús tejéből készítik.

Az óvári verzió követi a tradíciót: hófehér színe, rugalmas, ám kenhető állománya miatt élmény vele főzni, ugyanakkor hidegen, csupán az ízélményért kóstolva is különleges. Illatos, friss fehér borokkal fogyasztva pedig egyedülálló élmény.

A Provolone-típushoz tartozó provoletta az úgynevezett „pasta filata” (magyarul hevített-gyúrt)sajtcsalád tagja. A tehéntejből készült provoletta „Dolce” (édes) változata 2-3 hónap érlelés utánnyeri el telt ízét és sárgásfehér színét. A „Piccante” (csípős) ízvilága több, mint négy hónaposérlelés eredménye. A provoletta saláták, szendvicsek, meleg előételek kiváló alapanyaga, önállóan testesebb vörösborok mellé ajánlott.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...