Rizsliszteket hív vissza a NÉBIH

Három rizsliszt tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el a NÉBIH  határértéken felüli gluténtartalom miatt.

Gluténnal szennyezett rizsliszt termékek

A Szarvasi Agrár Zrt. által gyártott három rizsliszt tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) Kiemelt Ügyek Igazgatósága határértéken felüli gluténtartalom miatt. Az 1 kg-os kiszerelésű tételek minőségmegőrzési ideje: 04.02.2016, 14.02.2016 és 18.02.2016, EAN kódja: 5 997061 100037. Az egészségügyi kockázat alacsony, ettől függetlenül a hatóság kéri az érintett vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el és vigyék vissza a vásárlás helyére.

Olvastad már?

Cöliákiád van? Biztos?

A „gluténmentes” felirat olyan élelmiszer jelölésére alkalmazható, amit speciális módon állítottak elő és ennek során törekedtek a gluténtartalom csökkentésére. A vonatkozó törvények alapján a „gluténmentes” kifejezés csak akkor tüntethető fel egy terméken, ha annak gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.

Mivel a rizs természetéből adódóan nem tartalmaz glutént (gliadint), ezért a rizsliszt csomagolásán nem lehetne feltüntetni a „gluténmentes” feliratot, hiszen azt sugallja, hogy a termék különleges tulajdonsággal rendelkezik.

A rizs „természetes gluténmentessége” ellenére a NÉBIH KÜI által megmintázott termékeknél ráadásul a laboratóriumi vizsgálatok 25 és 36 mg/kg közti (határérték feletti) gluténtartalmat mutattak ki.

Az előállító üzemben tartott helyszíni ellenőrzés során a szakemberek mintákat vettek, mind az alapanyagokból, mind a késztermékekből további vizsgálatok céljából, valamint annak megállapításra, hogy hol történt a szennyeződés. Az üzemben egyéb élelmiszerbiztonsági problémát nem találtak az ellenőrök.

via NÉBIH

Hozzászólások (1)

mari21

És a többi csomagolás jó?? Én is vettem mert gondoltam inkább a magyar terméket választom. De ez nem is az:((

Bodon Judit dietetikus

Kedves mari21! Más termékek vizsgálatáról nem adott ki közleményt a NÉBIH, érdekl?djön eetleg közvetlenül a HIvatalnál: https://www.nebih.gov.hu/kapcsolatfelvetel/kerdes/altalanos_info_urlap, vagy a facebook oldalukon: https://www.facebook.com/nebIh.hu?fref=ts, https://www.facebook.com/szupermenta?fref=ts. Üdvözlettel: Judit

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek