Rizsliszteket hív vissza a NÉBIH

Három rizsliszt tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el a NÉBIH  határértéken felüli gluténtartalom miatt.

Gluténnal szennyezett rizsliszt termékek

A Szarvasi Agrár Zrt. által gyártott három rizsliszt tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) Kiemelt Ügyek Igazgatósága határértéken felüli gluténtartalom miatt. Az 1 kg-os kiszerelésű tételek minőségmegőrzési ideje: 04.02.2016, 14.02.2016 és 18.02.2016, EAN kódja: 5 997061 100037. Az egészségügyi kockázat alacsony, ettől függetlenül a hatóság kéri az érintett vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el és vigyék vissza a vásárlás helyére.

Olvastad már?

Cöliákiád van? Biztos?

A „gluténmentes” felirat olyan élelmiszer jelölésére alkalmazható, amit speciális módon állítottak elő és ennek során törekedtek a gluténtartalom csökkentésére. A vonatkozó törvények alapján a „gluténmentes” kifejezés csak akkor tüntethető fel egy terméken, ha annak gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.

Mivel a rizs természetéből adódóan nem tartalmaz glutént (gliadint), ezért a rizsliszt csomagolásán nem lehetne feltüntetni a „gluténmentes” feliratot, hiszen azt sugallja, hogy a termék különleges tulajdonsággal rendelkezik.

A rizs „természetes gluténmentessége” ellenére a NÉBIH KÜI által megmintázott termékeknél ráadásul a laboratóriumi vizsgálatok 25 és 36 mg/kg közti (határérték feletti) gluténtartalmat mutattak ki.

Az előállító üzemben tartott helyszíni ellenőrzés során a szakemberek mintákat vettek, mind az alapanyagokból, mind a késztermékekből további vizsgálatok céljából, valamint annak megállapításra, hogy hol történt a szennyeződés. Az üzemben egyéb élelmiszerbiztonsági problémát nem találtak az ellenőrök.

via NÉBIH

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek