Ezeket fogyaszd: rézben gazdag ételekkel akár a demenciát is megelőzheted

Finomak, sokfélék, kicsit sem nyűg őket fogyasztani, és sok bennük a szellemi teljesítményt javító réz.

A demencia az egyik legmegrázóbb, főként időskorban jelentkező betegség, és mivel az érintettek száma folyamatosan növekszik, a kutatás is egyre több a kezelését és megelőzését illetően.

Az utóbbi időben a réz, a cink, a szelén és más mikrotápanyagok szerepével is sokat foglalkoznak, mivel ezek hiánya a jelek szerint összefüggésbe hozható a demenciával és különféle neurodegeneratív betegségekkel

- írja a Rizikometer.

A rézbevitel fejleszti a kognitív képességeket

Egy friss amerikai kutatás során 2.420 idősebb felnőtt esetében vizsgálták a rézbevitel és a szellemi teljesítmény közti összefüggést. A résztvevőket 4 csoportra osztották aszerint, hogy átlagosan mennyi rezet fogyasztanak:

egyértelművé vált, hogy akik a mindennapi táplálékkal több rezet vittek be a szervezetükbe, azok jobban teljesítettek a kognitív teszten, a legtöbb rezet fogyasztók (legalább 1,44 mg/nap) pedig különösen jól szerepeltek a feldolgozási sebességet, a verbális fluenciát és a késleltetett visszaidézést tekintve.

Egy ponton túl viszont nincs további javulás

A növekvő rézbevitelnek köszönhető szellemi teljesítményfokozódás nem volt egyenesen arányos: egy bizonyos szintig (napi 1,2-1,6 mg) egyre javult a mentális teljesítmény, ezen túl azonban a plusz rézfogyasztás nem hozott további javulást.

És hogy miben van sok réz?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...