Önellentmondásnak tűnik minden szava, pedig ez maga a rögvalóság.
Igaz, az eredeti recept olyan nagyon nem régi, csupán 1924-es, de még így is furcsa egy elsősorban háziasszonyoknak íródott szakácskönyvben rizslisztes citromtortára bukkanni. Bár ez még nem a második világháború utáni, kifejezetten ínséges időszak, ahol a receptgyűjtemények nagy részét a paprikás krumpli, krumplistészta, gánca és társaik teszik ki, azért A jó házikonyha című könyv sem csupán beefsteakből és galambbecsináltból áll (bár jórészt mégis).
A könyv szerzője, Bánffihunyaddy Erzsébet menüajánlatokat tesz a különböző évszakok étkezéseire. Egy tavaszi, vasárnapi ebéd pl. így néz ki szerinte:
Csontleves májgombóccal, töltött borjúvesés túróperec és burgonyakarika körítéssel, kompóttal és salátával. Képviselőfánk, gyümölcs.
Tulajdonképpen ez csak három fogás, de valószínűleg nem elég vasárnap 10-kor kikászálódni az ágyból, hogy délre (mármint a mise utánra, természetesen) az asztalon gőzölögjön ez az ételsor.
Még szerencse, hogy én most csak a rizslisztes citromtortára vállalkoztam, annak a receptje így szól:
„Citromtorta.
Hat tojás sárgáját negyedkiló cukororral, egy citrom lereszelt héjával és kicsavart levével és szűken mért nyolcadkiló rizsliszttel egy óráig kavarjuk. Akkor a hat tojás fehérjének kemény habját adjuk hozzá, kikent formában süssük meg és citromos szaloncukorjéggel vonjuk be.”
Az arányokat megtartva két kicsi szilikonos formában készítettem el a tésztát, ami vetekszik a legkönnyebb piskótával, amit valaha sütöttem. Talán kicsit szárazkás, hisz zsiradékot nem tartalmaz, de ez egyáltalán nem zavaró, a friss citromízzel egészen üdítő.
Hogy a csokival való leöntés helyes volt-e a szaloncukorjég helyett, abban nem vagyok biztos, bár kifejezetten finom volt így. A bátorságot a változtatáshoz egyébként a Citromtorta más módon c. receptből vettem, ahol csokoládéjéggel kell bevonni a kész tortát.
Torták terén egyébként ez a szakácskönyv kifejezetten jól ellátott, a megszokottak mellett olyanok is szerepelnek benne, mint a High-Life-torta, Nemzetközi torta vagy a Gazdasági torta. Ha rajtam múlik, egyszer ezek a csodák is megérdemelnek majd egy bejegyzést, ha már mind ilyen gyönyörűséges nevet kaptak.
Ha valami gyors, mégis különleges finomságra vágysz, próbáld ki ezt a mézes-citromos halloumit ropogós szezámmaggal! A kívül pirult, belül lágy sajt tökéletesen harmonizál az ...
A rántott csirkét nem tudjuk megunni, ez a csudaropogós verzió az amerikai délről pedig egyből az új kedvencünk lett! Szószba tunkolva vagy remuláddal kínálva is szuper, de akár ...
Szeretjük a vargabélest, ugye? Akkor ugyan miért ne szerethetnénk annyira, hogy tavasz végén és nyár elején teletömjük friss eperrel és eperlekvárral? A túrónak amúgy is fantasztikus ...
Juj, de finom lesz ez a hármasfogat! Tudjuk, hogy a főétel megosztó, de most úgy döntöttünk, csak magunkkal foglalkozunk, mi pedig imádjuk a hawaii csirkét.
Rácz Jenő neve időről időre felbukkan: televíziós szereplései, családi történések vagy éppen az éttermében járt hollywoodi színészek miatt. Most éppen azzal keltette fel a közérdeklődést, hogy Instagramján megosztott sztoriban botránkozott meg egy leendő szakácsmunkatárs üzenete miatt.
Tavasszal akarva akaratlanul friss erdei termésekbe lehet botlani, ha az erdőt járjuk. A piros bogyókat látva minden bizonnyal elcsábulunk egy-két édes falat erejéig, azonban előtte mindenképp győződjünk meg arról, hogy ehető bogyóról van szó!
Ha termesztesz a kertedben friss zöldfűszereket, a kapor is a repertoárod része, és imádnád, ha még több, még bujább termésed lenne, egy olcsó hozzávalót tegyél a locsolóvízbe.
Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...