A régi magyar rizslisztes citromtorta

Önellentmondásnak tűnik minden szava, pedig ez maga a rögvalóság.

Igaz, az eredeti recept olyan nagyon nem régi, csupán 1924-es, de még így is furcsa egy elsősorban háziasszonyoknak íródott szakácskönyvben rizslisztes citromtortára bukkanni. Bár ez még nem a második világháború utáni, kifejezetten ínséges időszak, ahol a receptgyűjtemények nagy részét a paprikás krumpli, krumplistészta, gánca és társaik teszik ki, azért A jó házikonyha című könyv sem csupán beefsteakből és galambbecsináltból áll (bár jórészt mégis).
A rizslisztes citromos piskóta receptjéért kattints ide!
A könyv szerzője, Bánffihunyaddy Erzsébet menüajánlatokat tesz a különböző évszakok étkezéseire. Egy tavaszi, vasárnapi ebéd pl. így néz ki szerinte:
Csontleves májgombóccal, töltött borjúvesés túróperec és burgonyakarika körítéssel, kompóttal és salátával. Képviselőfánk, gyümölcs.
Tulajdonképpen ez csak három fogás, de valószínűleg nem elég vasárnap 10-kor kikászálódni az ágyból, hogy délre (mármint a mise utánra, természetesen) az asztalon gőzölögjön ez az ételsor.
A rizslisztes citromos piskóta receptjéért kattints ide!
Még szerencse, hogy én most csak a rizslisztes citromtortára vállalkoztam, annak a receptje így szól:
„Citromtorta.
Hat tojás sárgáját negyedkiló cukororral, egy citrom lereszelt héjával és kicsavart levével és szűken mért nyolcadkiló rizsliszttel egy óráig kavarjuk. Akkor a hat tojás fehérjének kemény habját adjuk hozzá, kikent formában süssük meg és citromos szaloncukorjéggel vonjuk be.”
Az arányokat megtartva két kicsi szilikonos formában készítettem el a tésztát, ami vetekszik a legkönnyebb piskótával, amit valaha sütöttem. Talán kicsit szárazkás, hisz zsiradékot nem tartalmaz, de ez egyáltalán nem zavaró, a friss citromízzel egészen üdítő.
Rizslisztes citromos piskóta
Hogy a csokival való leöntés helyes volt-e a szaloncukorjég helyett, abban nem vagyok biztos, bár kifejezetten finom volt így. A bátorságot a változtatáshoz egyébként a Citromtorta más módon c. receptből vettem, ahol csokoládéjéggel kell bevonni a kész tortát.
Torták terén egyébként ez a szakácskönyv kifejezetten jól ellátott, a megszokottak mellett olyanok is szerepelnek benne, mint a High-Life-torta, Nemzetközi torta vagy a Gazdasági torta. Ha rajtam múlik, egyszer ezek a csodák is megérdemelnek majd egy bejegyzést, ha már mind ilyen gyönyörűséges nevet kaptak.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Kipróbáltuk a lehengerlő hangulattal csábító bükfürdői Caramell Premium Resort éttermeit

Minőségi alapanyagokból készített és a szezonalitást előtérbe helyező, ízekkel teli fogások, érthető konyha és teljes testi-lelki megújulás – csak hogy párat említsünk azokból az jellemzőkből, amelyek hozzájárulnak a kellemes kikapcsolódáshoz a Caramell Premium Resort-ban. Nemrég nekünk is lehetőségünk nyílt arra, hogy átadjuk magunkat a teljes pihenésnek a 4-csillagos szállodában, ahol természetesen a Mandala és Cardamom névre hallgató éttermeket is leteszteltük. A következőkben részletesebben is beszámolunk a szállodában szerzett élményeinkről, illetve bővebben kitérünk a kóstolt fogásokra is.

Hirdetés

További cikkek