Önellentmondásnak tűnik minden szava, pedig ez maga a rögvalóság.
Igaz, az eredeti recept olyan nagyon nem régi, csupán 1924-es, de még így is furcsa egy elsősorban háziasszonyoknak íródott szakácskönyvben rizslisztes citromtortára bukkanni. Bár ez még nem a második világháború utáni, kifejezetten ínséges időszak, ahol a receptgyűjtemények nagy részét a paprikás krumpli, krumplistészta, gánca és társaik teszik ki, azért A jó házikonyha című könyv sem csupán beefsteakből és galambbecsináltból áll (bár jórészt mégis).
A könyv szerzője, Bánffihunyaddy Erzsébet menüajánlatokat tesz a különböző évszakok étkezéseire. Egy tavaszi, vasárnapi ebéd pl. így néz ki szerinte:
Csontleves májgombóccal, töltött borjúvesés túróperec és burgonyakarika körítéssel, kompóttal és salátával. Képviselőfánk, gyümölcs.
Tulajdonképpen ez csak három fogás, de valószínűleg nem elég vasárnap 10-kor kikászálódni az ágyból, hogy délre (mármint a mise utánra, természetesen) az asztalon gőzölögjön ez az ételsor.
Még szerencse, hogy én most csak a rizslisztes citromtortára vállalkoztam, annak a receptje így szól:
„Citromtorta.
Hat tojás sárgáját negyedkiló cukororral, egy citrom lereszelt héjával és kicsavart levével és szűken mért nyolcadkiló rizsliszttel egy óráig kavarjuk. Akkor a hat tojás fehérjének kemény habját adjuk hozzá, kikent formában süssük meg és citromos szaloncukorjéggel vonjuk be.”
Az arányokat megtartva két kicsi szilikonos formában készítettem el a tésztát, ami vetekszik a legkönnyebb piskótával, amit valaha sütöttem. Talán kicsit szárazkás, hisz zsiradékot nem tartalmaz, de ez egyáltalán nem zavaró, a friss citromízzel egészen üdítő.
Hogy a csokival való leöntés helyes volt-e a szaloncukorjég helyett, abban nem vagyok biztos, bár kifejezetten finom volt így. A bátorságot a változtatáshoz egyébként a Citromtorta más módon c. receptből vettem, ahol csokoládéjéggel kell bevonni a kész tortát.
Torták terén egyébként ez a szakácskönyv kifejezetten jól ellátott, a megszokottak mellett olyanok is szerepelnek benne, mint a High-Life-torta, Nemzetközi torta vagy a Gazdasági torta. Ha rajtam múlik, egyszer ezek a csodák is megérdemelnek majd egy bejegyzést, ha már mind ilyen gyönyörűséges nevet kaptak.
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...
A legtöbben a méregtelenítéssel azonosítjuk a szaunázást, pedig rendszeresen gyakorolva ennél jóval többet adhat: támogatja a szívünk egészségét, gyorsítja az izomregenerációt, ragyogóbbá teszi a bőrt, és az elménkre is pozitívan hat.
Az ünnepi lakomák után sokaknál jelentkezik puffadás, teltségérzet vagy gyomorpanasz.
Kutatások szerint azonban van 3 jól ismert gyógynövény, amely nemcsak a népi tapasztalatok, hanem tudományos eredmények alapján is támogathatja az emésztést.
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
A Lidl Magyarország Kft. a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve elővigyázatosságból visszahívta egy népszerű termékét a boltok polcairól.
Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...