A régi magyar rizslisztes citromtorta

Önellentmondásnak tűnik minden szava, pedig ez maga a rögvalóság.

Igaz, az eredeti recept olyan nagyon nem régi, csupán 1924-es, de még így is furcsa egy elsősorban háziasszonyoknak íródott szakácskönyvben rizslisztes citromtortára bukkanni. Bár ez még nem a második világháború utáni, kifejezetten ínséges időszak, ahol a receptgyűjtemények nagy részét a paprikás krumpli, krumplistészta, gánca és társaik teszik ki, azért A jó házikonyha című könyv sem csupán beefsteakből és galambbecsináltból áll (bár jórészt mégis).
A rizslisztes citromos piskóta receptjéért kattints ide!
A könyv szerzője, Bánffihunyaddy Erzsébet menüajánlatokat tesz a különböző évszakok étkezéseire. Egy tavaszi, vasárnapi ebéd pl. így néz ki szerinte:
Csontleves májgombóccal, töltött borjúvesés túróperec és burgonyakarika körítéssel, kompóttal és salátával. Képviselőfánk, gyümölcs.
Tulajdonképpen ez csak három fogás, de valószínűleg nem elég vasárnap 10-kor kikászálódni az ágyból, hogy délre (mármint a mise utánra, természetesen) az asztalon gőzölögjön ez az ételsor.
A rizslisztes citromos piskóta receptjéért kattints ide!
Még szerencse, hogy én most csak a rizslisztes citromtortára vállalkoztam, annak a receptje így szól:
„Citromtorta.
Hat tojás sárgáját negyedkiló cukororral, egy citrom lereszelt héjával és kicsavart levével és szűken mért nyolcadkiló rizsliszttel egy óráig kavarjuk. Akkor a hat tojás fehérjének kemény habját adjuk hozzá, kikent formában süssük meg és citromos szaloncukorjéggel vonjuk be.”
Az arányokat megtartva két kicsi szilikonos formában készítettem el a tésztát, ami vetekszik a legkönnyebb piskótával, amit valaha sütöttem. Talán kicsit szárazkás, hisz zsiradékot nem tartalmaz, de ez egyáltalán nem zavaró, a friss citromízzel egészen üdítő.
Rizslisztes citromos piskóta
Hogy a csokival való leöntés helyes volt-e a szaloncukorjég helyett, abban nem vagyok biztos, bár kifejezetten finom volt így. A bátorságot a változtatáshoz egyébként a Citromtorta más módon c. receptből vettem, ahol csokoládéjéggel kell bevonni a kész tortát.
Torták terén egyébként ez a szakácskönyv kifejezetten jól ellátott, a megszokottak mellett olyanok is szerepelnek benne, mint a High-Life-torta, Nemzetközi torta vagy a Gazdasági torta. Ha rajtam múlik, egyszer ezek a csodák is megérdemelnek majd egy bejegyzést, ha már mind ilyen gyönyörűséges nevet kaptak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek