A régi magyar rizslisztes citromtorta

Önellentmondásnak tűnik minden szava, pedig ez maga a rögvalóság.

Igaz, az eredeti recept olyan nagyon nem régi, csupán 1924-es, de még így is furcsa egy elsősorban háziasszonyoknak íródott szakácskönyvben rizslisztes citromtortára bukkanni. Bár ez még nem a második világháború utáni, kifejezetten ínséges időszak, ahol a receptgyűjtemények nagy részét a paprikás krumpli, krumplistészta, gánca és társaik teszik ki, azért A jó házikonyha című könyv sem csupán beefsteakből és galambbecsináltból áll (bár jórészt mégis).
A rizslisztes citromos piskóta receptjéért kattints ide!
A könyv szerzője, Bánffihunyaddy Erzsébet menüajánlatokat tesz a különböző évszakok étkezéseire. Egy tavaszi, vasárnapi ebéd pl. így néz ki szerinte:
Csontleves májgombóccal, töltött borjúvesés túróperec és burgonyakarika körítéssel, kompóttal és salátával. Képviselőfánk, gyümölcs.
Tulajdonképpen ez csak három fogás, de valószínűleg nem elég vasárnap 10-kor kikászálódni az ágyból, hogy délre (mármint a mise utánra, természetesen) az asztalon gőzölögjön ez az ételsor.
A rizslisztes citromos piskóta receptjéért kattints ide!
Még szerencse, hogy én most csak a rizslisztes citromtortára vállalkoztam, annak a receptje így szól:
„Citromtorta.
Hat tojás sárgáját negyedkiló cukororral, egy citrom lereszelt héjával és kicsavart levével és szűken mért nyolcadkiló rizsliszttel egy óráig kavarjuk. Akkor a hat tojás fehérjének kemény habját adjuk hozzá, kikent formában süssük meg és citromos szaloncukorjéggel vonjuk be.”
Az arányokat megtartva két kicsi szilikonos formában készítettem el a tésztát, ami vetekszik a legkönnyebb piskótával, amit valaha sütöttem. Talán kicsit szárazkás, hisz zsiradékot nem tartalmaz, de ez egyáltalán nem zavaró, a friss citromízzel egészen üdítő.
Rizslisztes citromos piskóta
Hogy a csokival való leöntés helyes volt-e a szaloncukorjég helyett, abban nem vagyok biztos, bár kifejezetten finom volt így. A bátorságot a változtatáshoz egyébként a Citromtorta más módon c. receptből vettem, ahol csokoládéjéggel kell bevonni a kész tortát.
Torták terén egyébként ez a szakácskönyv kifejezetten jól ellátott, a megszokottak mellett olyanok is szerepelnek benne, mint a High-Life-torta, Nemzetközi torta vagy a Gazdasági torta. Ha rajtam múlik, egyszer ezek a csodák is megérdemelnek majd egy bejegyzést, ha már mind ilyen gyönyörűséges nevet kaptak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...