Ráchel esküvői tortái

Ezt megelőző cikkünkben a torták fajtáiról és szimbolikájáról írtunk. Illetve arról, hogy mi alapján válasszuk ki a nekünk megfelelőt. A választ továbbra is keressük!

Segítségünkre hívtuk Raj Ráchel, akit a szakma csak „tortatervezőként” aposztrofál. Hiszen ki más tudhatná jobban, mint ő, hogy manapság mi a divat és elvárás az esküvői tortákat illetően. Arról faggattuk, hogy milyen igényekkel, felkérésekkel, meghökkentő dolgokkal keresik meg a házasodni készülő párok és anyósok.

Csodás torták esküvőre >>

Tortaszalon

A Torta.hu, egy komplex tortarendelő és házhoz szállító vállalkozás, de valójában egy különleges családi cukrászműhely, egy tortatervező szalont és két cukrászdát takar. Ha valaki rendelni szeretne, a Veres Pálné utcai üzletükben találkozhat Ráchellel, aki készségesen egyeztet egy alkalmas időpontot vendégeivel. Ez egy olyan kis alkotó műhely, ahol akár azt is szemügyre vehetjük, hogy a tervezéstől miként jut el egy torta a kivitelezésig. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, hogyan is születik meg a torta!

Tortareceptek >>

A torta tervezése

A tortacsodák elkészítésében, divattervezői múltját, tapasztalatait kamatoztatja. A beszélgetést egy igényfelméréssel kezdi, amihez tudnia kell, hogy a torta hány szeletes legyen, milyen stílusban gondolkodhat, milyen lesz a helyszín, a meghívó, a csokor, illetve milyen ízeket, színeket, formát szeretnének. Jegyzetel, skiccel. Az ötletekről 'divatrajz' készül, és ezek alapján könnyű, főzött krémekből, piskótából és valódi marcipánból formázza a figurát, mint az igazi szobornál vagy műalkotásnál. Ezután aprólékos művészi munkával alakítja ki a tortacsoda karakterét, formáját és marcipánnal vagy élővirággal díszíti. Mindegy, hogy szülinapi vagy esküvői tortákkal keresik meg, valamilyen nagyon egyedit is belecsempész ezekbe a remekekbe, és persze saját magából is hozzáad egy keveset. Ettől különlegesek a tortái, így lesznek végül rendkívül személyesek.

Nem mond nemet

Számtalan kéréssel fordultak már hozzá, ha elsőre nem is rajzolódik ki pontosan, mit is szeretne a megrendelő, Ráchel óvatosan terelgetve végül a lehető legjobbat hozza ki belőle. Mindig megpróbál megoldást találni. Elmondása szerint ehhez kicsit pszichológusnak is kell lenni.

„Sokszor rengeteg dolgot szeretnének egy tortán megjeleníteni, piknik, fű, tó. Ilyenkor rákérdezek, hogy miért is? Mit szeretnének elmondani? Terelgetni kell őket, hogy irányt mutass, de nem erőszakosan. Úgy, hogy mégis hiteles maradj, kiderüljön, hogy értesz hozzá, amit elmondasz azt érdemes megfogadni.”

Az sem jó azonban, ha teljesen rábízzák magukat, ötlet nélkül, hiszen így jóval nehezebb a dolga. Ahogy ő fogalmazott, a semmiből kell eljutni valahova, mert ilyenkor nincs meg egyfajta asszociációs folyamat, ami sokszor segít. De nem esik kétségbe. Kérdezget, képeket mutogat, míg végül meg nem születik a döntés.

„Az emberek sokszor félnek, hogy túlzás lesz a végeredmény, de ez nem igaz.” Szerinte tortában nincs olyan, hogy sok. A torta ilyen szempontból hálás termék, mert mindent elbír. Lehet díszített vagy kevésbé díszes. Csak akkor van vele gond, ha helytelenül rakják össze, vagyis, ha hiányzik belőle a tudatosság.

Ráchel ars poeticája

  • A kompromisszumok fontosak, de a dizájn nem mehet a minőség rovására.
  • Marcipánnal dolgozom nem fondant-nal, főzött krémet használok, ezért nem hófehér a torta, mert a marcipán tört fehér, viszont valódi mandulából készül.
  • Fontos a minőség.
  • Sokszor pepecselek és lehetőség szerint beleteszem a maximumot, mert szerelemmel lehet valamit igazán jól csinálni.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek