Pörgesd a salátát!

Amíg nem birtokolsz egyet, csak egy újabb konyhai kacatnak tűnhet a salátacentrifuga. Magam sem gondoltam mekkora áldás, míg évekkel ezelőtt be nem szereztem egyet. Lássuk, miért is olyan jó, ha van!

Alapprobléma

A vizes leveket nem vonja be az olajos salátaöntet, következésképp teljesen meg kell szárítanunk a salátazöldet:

 • Sok időbe telik viszont, mire a megmosott levelek lecsöpögnek és maguktól megszáradnak a szűrőben.
 • A konyhai papírtörlőn való szárítás működik, ám kész ráfizetés (sok papír elfogy, mire teljesen száraznak tudhatjuk a salátát), és nem éppen környezetbarát megoldás.

Közeleg a bikiniszezon! >>

Mit tud a salátacentrifuga?

A praktikus kis szerkezet – amely egy tálból, egy szűrőből és egy tetőből áll – kétfunkciós:

 1. a kivehető szűrőrészben először alaposan megmossuk a salátaleveleket,
 2. majd a szűrőt a tálba téve, és a tetejét ráillesztve addig pörgetjük, míg az összes nedvesség távozik a levelekről.

Miért jó? Mert gyors, mert nem törnek meg benne a salátalevelek, mert környezettudatos megoldás.

5 tipp, hogyan készíts pestót >>

Milyet válasszunk?

Az utóbbi években sokak felismerték a salátacentrifuga nagyszerűségét, a piacot pedig elárasztották a különféle típusok, nehéz dűlőre jutni vásárlásakor. Segítünk a választásban:

 • Már létezik elektromos változata is, de nem érdemes erre beruházni, a kézi működtetésű is tökéletes (egy kis karizom-erősítés pedig sosem árt).
 • Az anyag tekintetében felesleges pluszforintokat áldozni a rozsdamentes acél változatra, amikor a műanyag is teljesen megfelel a célnak.
 • Kapható zsinór meghúzásával pörgethető és tekerős verzió is, ez már csak ízlés kérdése, kinek melyik a szimpatikusabb.

Ha tanácstalan vagy, katt ide, és pár napon belül már pörgetheted is a salátát!

Kedvenc salátareceptjeinkért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:Csupaz%C3%B6ld%20sal%C3%A1t%C3%A1k, 0,1,2,3,4 }

Néhány tipp a használatához

 1. Célszerű a salátaleveleket a domború felükkel felfelé berakosgatni a szűrőbe, így nem ül meg a levél mélyedésében a lefelé folyó víz.
 2. Rögtön használat után öblítsük el vagy rakjuk mosogatógépbe (amelyiket lehet), különben rászáradhatnak a kisebb levéldarabok a szűrő rácsaira, és azt nem egy álom utólag lekapargatni.
 3. Nem ajánlatos túl mélyre süllyeszteni a szerkentyűt a konyhaszekrényben, jó, ha kéznél van, könnyen elérhető helyen, akkor biztosan sokat használjuk.
 4. Természetesen nemcsak a klasszikus saláta szárítására alkalmas ez az ötletes szerkezet, bármilyen levélsaláta (pl. madársaláta, rukkola stb.), sóska-, spenótlevelek és zöldfűszerek leszárításához is kiváló.

Itt a salátaszezon, akinek még nincs salátacentrifugája, érdemes beszereznie egyet, ne sajnáljuk tőle a helyet a konyhaszekrényben!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek