Piknik a gyerekekkel

Szép időben hív a természet! A gyerekeket néha könnyebb, néha nehezebb rábeszélni a friss levegő élvezetére, de egy finom piknikmenü mindig megteszi a hatását.

Quiche

Szendviccsel készülni egy utazásra, de akár egy hétvégi kiruccanásra is kézenfekvő és rendszerint jó megoldás. Sokkal színesebbé tehetjük azonban a kirándulást, ha egy kicsit feldobjuk a természetben elfogyasztandó étkeket. Egy quiche elkészítése ugyan időigényesebb egy szalámis szendvicsnél, de az eredmény és a különleges hatás kárpótol mindenért. A quiche francia eredetű étel, mely a német Kuchennek felel meg. Lorraine Franconian név alatt futott évszázadokon keresztül, amikor is felváltotta a sokkal egyszerűbben megjegyezhető „sütemény” kifejezés. Elkészítési módja nagyon változatos, amennyire a szükséges alapanyagok is.

{ GALÉRIA = title:Egy%20kis%20quiche-t%3F, 1,2,3,4,5,6 }

Legnagyobb előnye, hogy mind melegen, mind hidegen élvezhető, ami tökéletesen megfelelővé teszi egy közös családi túrára. Indulás előtt tálalhatjuk az örökké éhes csemetéinknek melegen, amint frissen kivesszük a sütőből, majd egy hangulatos erdei tisztáson hidegen is nagy élményt nyújt az ízletes quiche. Ügyeljünk arra, hogy mielőtt becsomagoljuk és piknikkosárba tesszük, megfelelően hűljön ki ez a tartalmas „sós torta”, máskülönben tésztája vizenyőssé válik a kirándulás alatt.

Még több quiche-t itt találsz >>

Piknik a szabadban >>

Szezámmagos lapok

Gyári készítésű „snack” helyett készüljünk szezámmagos lapocskákkal a hétvégi kirándulásra. Enyhén karamellizált cukorba öntsünk szezámmagot és folytassuk a folyamatot pár percig még. Olajozott sütőlapon kenjük el a meleg masszát. Miután kihűlt, kézzel tördeljünk belőle szép darabkákat, melyből a gyermekek vehetnek kisebb-nagyobb adagokat, tetszés szerint. A szezámmag egyébiránt jótékonyan hat gyermekeink erejének növelésére. Nem hiába keverték a római katonák úti ételébe az eredetileg hindu származású magokat egy kis mézzel. A szezámmag elfogyasztása segítette állóképességüket és erejük visszanyerését. Figyeljük meg, ahogy néhány szezámmagos lapocskától gyermekeink újfent erőre kapnak és örömmel szaladnak, hogy a természet csodáit felfedezzék.

Kecskesajtos-paradicsomos párnácskák

Egy másik slágere lehet a közös pikniknek a kecskesajtos párnácska. Elkészítése méltán nyerheti el a „kifejezetten egyszerű” díjat. Főként a kirándulás idején, akár sétálás közben elfogyasztható kategóriába tartozik, méreténél fogva egy kis étvágycsillapító hatású ételről beszélünk. A szeletkék méretezésénél ügyeljünk arra, hogy két-három falatnál ne legyen nagyobb egy-egy porció. Ügyes csomagolás esetén így könnyen gyermekeink kezébe nyomhatunk egy-egy adagot, és nem kell letelepednünk hosszasabb pihenésre.

{node=143276}

Steak szendvics

Amikor felmerül a steak kifejezés, mindenki egy tányérra elhelyezett hússzeletre gondol, amit vagy körettel vagy salátával tálalnak fel. Keveseknek jut eszébe azonban, hogy egy finom steak egy rozsos vagy más, finom tésztájú zsemlében is nagyon jól elfér. Különösen érdekes lehet gyermekeink számára, ha egy szendvicsbe tesszük egy kis mustárral és némi salátával. A pikniknek mindenképpen érdekes színfoltja lehet!

Tuti falatok piknikhez >>

Gréti tippje: Ne feledkezzünk meg a kiegészítő harapnivalókról sem! Frissen pucolt sárgarépa vékony csíkokban ugyanolyan finomság lehet egy kiadós kirándulás alkalmával, mint a magozott alma, körte, netán zöldségek, élükön a nagyobb kockákra vágott karalábéval. Üvegbe töltött idénylimonádé (bodza, áfonya vagy szőlő) érdekessé teheti a kirándulást és üdítőleg hat az elfáradt társaságra.

Jövő héten strandos gasztroélményeimről írok, addig is jó túrázást és piknikezést kívánok mindenkinek!

Gréti

Itt a nyár! Töltsünk zöldet! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.