Piacolás unokákkal

Régi piacjárók unokáim. Eleinte még babakocsiból szemlélődtek, ma már a kisebbik is hozza kosárkáját, a nagyobbik pedig értő szemmel válogatja ki a portékák közül a vasárnapi ebédhez valót. Kivéve a…, de erről majd később.

Jó ideig a váci piac volt a bázis, ott is Rózsika és az ő igazi, nem tápon nevelt csirkéi (na meg a szomszéd asztalnál tejet, túrót, sajtot áruló Marika és Edit). Az ott vásárolt jószágokból táraztuk be mindkét unokám húslabdacsait, a „saját”, szobi mézesünktől pedig a teaédesítőt.

Sajt, túró, tejföl – készítsd otthon! >>

Volt bőven hozadéka a piacra járásnak, mert a gyerekek megismerték a zöldségeket, fűszereket, sajtokat, húsokat, arra viszont ügyelni kellett, hogy a sok kedves kínálgatásnak köszönhetően ne egyenek össze-vissza mindent.

Egy történet ide kívánkozik, ami nagyobbik unokámhoz kapcsolódik. Így utólag azt hiszem, nem kis fejtörést okozhatott neki, hogy a képeskönyvekben látott pihés csibéket, színes kakasokat és kapirgáló tyúkokat beazonosítsa a pultra kirakott, nyakaszegett, tollatlan jószágokkal. Mert, hogy neki ez utóbbiak jelentették a csirkét.

Gyengébb idegzetűek most ne olvassanak tovább! Egyszer, amikor hazaértünk a piaci zsákmánnyal, és elkezdtem volna a húsfeldolgozást, Sári unokám hozta a babakocsit, beleültette a csirkét, és sétára indult vele a konyhában. Elmagyarázott, megmutatott „neki” mindent, sőt, mivel úgy gondolta, hogy megéhezett, kinyitotta a csőrét, és etette bőszen az ő pipijét… Tovább nem részletezném. Mi, felnőttek, ugyan nem szörnyülködtünk a látottakon, de amikor unokám nagyobb lett, és nagy állatbarát, nem vált belőle igazi húsimádó.

A piacozást változatlanul szereti, például a legutóbbi vasárnapi ebédhez – ami csirkepaprikás volt, és a kérésére tojásos nokedli a köret, hozzá saláta, desszertnek pedig fagylalt eperrel, tejszínnel – mindent ő vásárolt meg. Kivéve a csirkét. Amiből aztán nem is evett.

Mari nagyi

Spenót, de nem főzelék! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások (1)

szandokan

Szia! Szintén nagy rajongója vagyok a váci piacnak ,a finom piaci lángosnak,a kéthetenkénti vasárnapi bolhapiacnak:::))) Ha van kedvetek nézzetek föl Nagymarosra a szombatonkénti termel?i piacra (finom kézm?ves sajtok-húsárúk-bio termékek stb) F?z?társunk Harmathy Ildikó nagy érdeme,hogy ez a kezdeményezés elindult(taposta és tapossa az utat RENDESEN !!!!!) az ? Káptalantóti piaca szép példa,hogy a magyar terméknek ,a közvetlen temel? és vásárló kapcsolatnak milyen nagy el?nyei vannak,Talán igy kevesebb átcimkézett és lejárt szavatosságú temék kerül a vásárlókhoz. Szép napot kivánok! Szandokán

Veres Mari

Szia, nyitott kapukat döngetsz, a jöv? héten épp arról fogok írni, mert másik unokám (Ver?cér?l) nagy nagymarosi piaclátogató! Üdv., Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.