Minden negyedik ember megeszi a penészes ételt

Sokan mindent megtennénk azért, hogy ne pazaroljunk, akár még azt is, hogy penészesen is elfogyasztjuk az adott ételt. De biztos, hogy jó ötlet?

Minden negyedik ember szerint elég leszedni az adott ételről a penészt, a többi része ehető – olvasható az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztjában.

Minden negyedik ember megeszi a penészes ételt

A német ÖkoTest cikke szerint a megkérdezettek negyede hisz abban, hogyha eltávolítja az élelmiszerről a penészt, az utána bátran fogyasztható, mindenféle komolyabb kockázat nélkül. Pedig az utóbbi állítás egyáltalán nem állja meg a helyét bizonyos ételeknél, és komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki ezzel magukat.

A penészgombák által termelt toxinok már kis mennyiségben is károsak lehetnek az emberek és az állatok egészségére.

Gyakran ráadásul ezek a toxinok az élelmiszerek nem látványosan bepenészedett részeiben is jelen lehetnek. A legjobb tehát, ha penészedésnek indult ételeket teljes egészében kidobjuk.

A cikkben kihangsúlyozzák, hogy a penészes bogyós gyümölcsök esetében a körülvevő szemektől is meg kéne szabadulni, azonban ezt a szabályt csupán a fogyasztók 60 százaléka követi. Szerencsére más kategóriákban jobb az arány, hiszen a penészes joghurtot és kenyeret az emberek többsége azonnal kidobja.

Mi történik, ha penészt eszel?

Az ételeken szándékosan jelen levő penész fogyasztása általában „biztonságos”, mérgező anyagok nem kerülnek a szervezetünkbe belőle, maximum az arra érzékenyeknek árthat (pl.: penészes sajtok). Komolyabb probléma akkor lehet a penésztől, ha sokat fogyasztunk belőle – ha a hányinger és hányás nem múlik, keressünk fel egy orvost.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Legújabb receptek

Karácsonyi gyümölcsös bólé

A bólé nem csak finom, de igazán látványos ital, melynek most igazán karácsonyi hangulatot kölcsönöztünk. Az ital alapja általában vörösbor, amelyhez különböző röviditalokat ...

Vegán krumplirakottas magyarosan

Vannak olyan ételek, amelyekről elsőre nem gondolnánk, hogy el lehet őket készíteni vegán formában, pláne, úgy, hogy alig lehessen észrevenni a különbséget. Mi a rakott krumplit is ...

Címlapról ajánljuk

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...