Milliós bírság jár a kerttulajdonosoknak, ha nem figyelnek erre

A korábbi évekhez képest sokkal magasabb bírságot szedhet be idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azoktól, akik nem kaszálják le a parlagfüvet.

Látványosan emelkedett a parlagfű miatt kiszabott növényvédelmi bírságok száma és összege 2023-ban a korábbi évekhez képest, írja a Pénzcentrum cikke.

A parlagfű a legtöbb kellemetlen tünetet kiváltó allergén

Többszázezres bírság jár azoknak, akik nem gondoskodnak a parlagfűirtásról 

Ha valaki nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének, akkor úgy nevezett növényvédelmi bírságot szabnak ki rá, amelynek összege a fertőzött terület nagyságától és a parlagfűvel való borítottság mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet

– olvasható a cikkben.

A 2023-ban kiszabott legmagasabb belterületi büntetés 750 ezer forint volt. Összesen pedig több mint 4 millió forintot fizettek be a parlagfüves belterületi ingatlanok tulajdonosai. Ami pedig a külterületeket illeti, tavaly 1845 bírsághatározat született, összesen 2685 hektárnyi területet érintően, írja a cikk.

A szóban forgó esetek miatt kirótt büntetés összesen 94 752 000 forint volt a tavalyi évben.

A legnagyobb, kormányhivatalok által parlagfű miatt kiszabott bírság pedig 3 750 000 forint volt. A Nébih szerint idén a bírságolási tendencia tovább fog emelkedni. Összehasonlításképpen 2021-ben csupán 27 esetben büntettek belterületen az elszaporodó parlagfű miatt, összesen pedig 1 590 000 forintnyi büntetést kaptak az ingatlanok tulajdonosai.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...