Padlizsánozik a család

A padlizsán nem kifejezetten a gyermekek kedvence, pedig csodálatosan fest nyersen a kosárban, és sütve a tányéron. Ezért a héten promóciós főzést csaptam érdekében.

Ugyan nem szurkolok egy focicsapatnak sem, de a lilákat szeretem. Padlizsán, szilva, füge, mind-mind nagyszerű alapanyagok! Múlt héten szilvás édességeket kreáltam, most pedig belecsaptunk a padlizsános őrületbe.

Török padlizsánsaláta recept

Imádom a török gyorsétkezdék joghurtos padlizsánsalátáját, így hát ezzel kezdtük a lilaködös megőrülést. Természetesen görög joghurt dukál hozzá, ez sokkal krémesebb, mint a sima joghurt. Ha jól átsütöm a padlizsánt, akkor szinte szétomlik szánkban a falat. Készítettem fokhagymásat és menteset, az érzékeny gyomrú családtagokra is gondolva. Úgy tűnik, jól indítottam ezzel a fogással! Egyrészről mindenki ismerte, másrészről még az is megszerette, aki idáig nem kedvelte.

Dupla sajtos rakott padlizsán recept

Gondolatban a török vizekről a hozzá közeli görög tengerre eveztem, és a sült padlizsánszeleteknek egy muszakaágyat terveztem. Darált hús hiányában ez azonban csak terv maradt. A haza becsületének megmentésére az olaszok siettek segítségemre. Minden olasz szakácsnak (és nekem is) megvan a maga verziója a melanzane alla parmigiana-ra, vagyis a sajtos rakott padlizsánra. Ez az egytálétel darált marhahússal és vega formában is szuperszónikus. Ha egy nappal korábban elkészítjük, akkor lesz a legjobb.

Tipp

Amikor serpenyőben sütjük a padlizsánszeleteket, bármennyi olajat öntünk alájuk, azt felszívják. Ettől nem szabad megijedni, csak használjunk jó minőségű olívaolajat, és amikor cserépedénybe más zöldségekkel összerakjuk, akkor ízletes zöldséglével egyetemben visszakapjuk.

Füstöltpaprikás padlizsánkrém recept

Aztán jött az megkerülhetetlen, a kihagyhatatlan, a legnagyszerűbb: a padlizsánkrém. Ha valaki nem szereti a padlizsánt grillezve vagy sütve, krém alakban akkor is megkóstolja. Én gyermekkoromban szerettem bele, amikor erdélyi rokonok jártak nálunk, és nem üres kézzel érkeztek - táskájukból házi készítésű padlizsánkrémet és vinettát húztak elő. Azóta is azt a kemencében sült padlizsánízt keresem. Otthoni sütőben nem lesz olyan ízes, füstös a sült zöldség. Amióta rátaláltam a füstölt paprikaporra, azóta szerencsésnek érzem magam, ez ugyanis visszaadja azt a pikantériát, amibe annak idején beleszerettem. Így a gyerkőceimnek nemcsak leírást, hanem kézzel fogható tanúbizonyságot adhatok a padlizsánkrém dicsőségéről.

Jövő héten magos kenyeret és körtés sütit sütök, addig is pakoljuk tele padlizsánkrémmel a kenyerünket!

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.