Dupla sajtos rakott padlizsán recept

Dupla sajtos rakott padlizsán
Dupla sajtos rakott padlizsán
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a padlizsánt, gyermekeim viszont kevésbé. Megfogadtam hát, hogy megszerettetem velük. Készítettem padlizsánkrémet, joghurtos padlizsánt és ezt a paradicsomos rakottast. Most már jobban áll padlizsán renoméja. Jövő nyáron jöhetnek a grillezett padlizsános ételek...

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha szaftosabban szeretjük, akkor kevés hűlés után tálalhatjuk is, ha kevésbé levesen szeretnénk enni, akkor viszont feltétlenül várjunk vele akár másnapig. Addigra magába szívja a paradicsom levét és csodálatosan lehet majd vágni is.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

rakott padlizsán, mozzarellás-parmezános rakott padlizsán, melanzane alla parmigiana
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket mossuk meg és szeleteljük fel őket. A padlizsánt sózzuk le, és hagyjuk, hogy kieressze a kesernyés levét. Ez kb. 10 perc, utána mossuk le és papírtörlővel törölgessük át. A fokhagymát a kés lapos felével zúzzuk össze, és vágjuk kisebb darabokba, a vöröshagymát kockázzuk.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy tűzálló tálat kenjünk ki olívaolajjal és tegyük félre.
  3. Egy kisebb serpenyőben melegítsünk össze 4 evőkanál olívaolajat két a gerezdnyi zúzott fokhagymával, szórjuk hozzá a kockázott vöröshagymát, és pároljuk össze vele. Ez kb. 3 perc, utána öntsük hozzá a darabolt konzerves paradicsomot, és gyakori keverés mellett főzzük össze vele úgy 8-10 percig. Kicsit sűrűsödjön össze. A vége felé adjuk hozzá a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, szórjunk hozzá szárított oregánót, majd a legvégén keverjük hozzá a tépdelt bazsalikomleveleket. Keveset hagyjunk belőle a díszítéshez.
  4. Miközben rotyog a paradicsomszósz, tegyünk a tűzhelyre egy másik, nagyobb serpenyőt. Hevítsük fel, majd 3-4 szeletenként, ahogy belefér, olívaolajon pirítsuk meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon úgy 5-5 perc alatt. Egy papírtörlőre szedjük őket, hogy a felesleges olajat leszárítsuk róluk.
  5. Amikor elkészültünk a padlizsánsütéssel, akkor jöhet a kiolajozott tál. Ebbe fektessünk egy sor padlizsánt, öntsünk rá pár kanál paradicsomszósz, egy sor szeletelt paradicsomot, egy sor szeletelt mozzarellát, szórjuk meg reszelt parmezánnal. Ezt a folyamatot folytassuk, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A rakottas tetejére mindenképpen parmezánszórás, a nyakába végül pedig egy felvert tojás kerüljön.
  6. Tegyük a rakott padlizsánt az előmelegített sütőbe kb. 20 percre, amíg a teteje szép aranybarna lesz.
  7. Tálalás előtt feltétlenül hagyjuk hűlni legalább 20-25 percig, ha kibírjuk, akkor akár egy órát. Melegítve akár másnap is ehetjük, akkor a legfinomabb! Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 38
össznézettség: 61 097
elküldve: 19
receptkönyvben: 1 080
elkészítve: 57/57
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
263 recept

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tizianoferro
tizianoferro k, 2015-09-08 10:46

Lehet, hogy béna kérdés, de jól értem, hogy a padlizsánt hosszabb, vékony csíkokra vágjam?
S még egy kérdés, meghámozzam, héjjal együtt süssem?

Köszönöm előre is! :)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta sze, 2015-09-09 14:38

A padlizsánt hosszában kell vékony szeletekre vágni, csak egy jó éles kés kell hozzá! Mosás után ne vágd le a száras végét, ott tudod megfogni, megtartani vágás közben. Fektetve tedd vágódeszkára, így könnyebben lehet szeletelni. Mindig csak szárig vágd be, aztán a végén egy mozdulattal metszd le az egészet (válaszd szét a szárat és a szeleteket). És természetesen héjával együtt, nehogy lehámozd, attól lesz isteni finom! Remélem, segítettem, Gréti

Berni987
Berni987 h, 2015-02-02 16:18

Hat nekem nagyon rossz lett! Nem szabad a padlizsánt olajban kisütni, mert nyeli az olajat. Hányingerem lett a sok olajtól. Ès így egyáltalán nem is diétás! Legközelebb sütőben csinálom a padlizsánt, egyébként jó lenne.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta h, 2015-02-02 16:55

Csak pár csepp olívaolaj kell a sütéshez, amit utána lecsöpögtetünk, amikor kiszedjük egy papírtörlőre. Sajnálom, hogy neked túl olajos lett! De a sütőben sütés jó ötlet és úgy talán egyszerre meg lehet sütni az egész padlizsánadagot és nem kell a serpenyő mellett ácsorogni, ameddig elkészül. Majd legközelebb én is kipróbálom, üdv, Gréti

Berni987
Berni987 k, 2015-02-03 18:02

Hat en is sajnálom! Nagyon rá készültem! :) na majd legközelebb! Üdv: Berni

Be-KA
Be-KA p, 2014-11-28 19:17

Kedves Gréti!

Még hül, de egész biztos vagyok benne, hogy nem most csináltam utoljára, köszönöm a receptet <3

356