Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őszi leves - gyermekmentes estékre

Ez a leves azoknak szól, akik már meg tudják oldani a gyermekfelügyeletet, és egy csípős fogás erejéig visszaszöknének a régi, felnőtt életükbe.

Megszületik szemünk fénye, és egy darabig párás szemmel látjuk a világot. Persze nem feltétlenül a magasztos anyai átlényegülés miatt, inkább azért, mert egy hét alatt alszunk nyolc órát, és jó időre le kell mondanunk a csajbulikról. Ezzel párhuzamosan beindul a fejünkben egy lista összeállítása, mit is fogunk csinálni az első szabad 20 percünkben? Az első szabad órákban, az első szabad napokon?

Egy barátnőm mennyei kikapcsolódásként élte meg, amikor 5 napos babája mellől leszaladhatott az utcára megnézni, vajon megbüntették -e a tilosban parkoló autójukat. Szuper program a gyermekágyas időszakban. Én első kalandomat a masszívan nemalvó kisded mellett a helyi ABC-ben ejtettem meg, felejthetetlen volt, amíg meg nem láttam a pelenkákat.

Ahogy (ultrahang)képbe kerül a gyerek, más szemmel nézünk körül a konyhában is. Epret sosem eszünk, sőt, a szalmonellaveszély miatt lemondunk a fagylaltról is. Indiai kaja? Eddig hetente ettük, most szóba sem jöhet a sok fűszer miatt. Mindennap köménymaglevest eszünk barnasörrel leöblítve, mert az jót tesz a tejtermelésnek. Ha nem szoptatunk, akkor is eljön az idő, amikor a csemete is azt enné, amit mi. Neki is főznünk kell. Rászokhatunk arra, hogy bevackoljuk magunkat félnapokra a konyhába, és egyszerre lefőzünk 5-6 féle ételt, hogy mindenki jól lakjon. (A Marslakó mostohám című filmben ez könnyen ment, mindig ámulva néztem, ahogy a bombanő bőrbe bújtatott idegen intelligencia egy este alatt lefőz egy teljes éttermi étlapot.) Vagy felnőttként átállunk a vajas spagetti és dinó alakú rántott hús fogyasztására. Persze ha ügyesek vagyunk, szépen tágítható a gyermek által is ehetőnek ítélt ételek köre. A fasírt például nagy gyerekkedvenc nálunk, mióta egyszer kitaláltam, hívjuk hústortának.

Az én gyerekmentes órákra tartogatott listámon hamar megjelentek a csípős ételek. Az alábbi recept tipikusan nem gyerekbarát, egzotikus, csípős, és sok egészséges zöldség van benne. Ugyanakkor az elkészítése gyerekjáték, ideális fogás lehet, ha egyedül/párunkkal/barátnőkkel főzünk, a gyermek pedig boldogan tömi magába a nyolcadik tejszeletet, de tőlünk távol, például a nagyszülőknél, a tudtunk nélkül. 

A leves laktató, de elfogyasztása után pont marad annyi energiánk, hogy felkerekedjünk otthonról és moziba menjünk, vagy belevessük magunkat az éjszakába. Ha maradna másnapra, hidegen is finom! Csajbuli után ideális, még a melegítéssel se kell bíbelődnünk, hogy a hajnalban betolt gumis pizzaszeletnek feledjük az ízét!

Ez is érdekelhet!

Íme pár hasznos trükk, hogyan kössük le gyermekünk figyelmét - például szilvásgombóc-készítés közben

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!