Őszi leves - gyermekmentes estékre

Ez a leves azoknak szól, akik már meg tudják oldani a gyermekfelügyeletet, és egy csípős fogás erejéig visszaszöknének a régi, felnőtt életükbe.

Megszületik szemünk fénye, és egy darabig párás szemmel látjuk a világot. Persze nem feltétlenül a magasztos anyai átlényegülés miatt, inkább azért, mert egy hét alatt alszunk nyolc órát, és jó időre le kell mondanunk a csajbulikról. Ezzel párhuzamosan beindul a fejünkben egy lista összeállítása, mit is fogunk csinálni az első szabad 20 percünkben? Az első szabad órákban, az első szabad napokon?

Őszi leves sütőtökkel és csicseriborsóval recept

Egy barátnőm mennyei kikapcsolódásként élte meg, amikor 5 napos babája mellől leszaladhatott az utcára megnézni, vajon megbüntették -e a tilosban parkoló autójukat. Szuper program a gyermekágyas időszakban. Én első kalandomat a masszívan nemalvó kisded mellett a helyi ABC-ben ejtettem meg, felejthetetlen volt, amíg meg nem láttam a pelenkákat.

Ahogy (ultrahang)képbe kerül a gyerek, más szemmel nézünk körül a konyhában is. Epret sosem eszünk, sőt, a szalmonellaveszély miatt lemondunk a fagylaltról is. Indiai kaja? Eddig hetente ettük, most szóba sem jöhet a sok fűszer miatt. Mindennap köménymaglevest eszünk barnasörrel leöblítve, mert az jót tesz a tejtermelésnek. Ha nem szoptatunk, akkor is eljön az idő, amikor a csemete is azt enné, amit mi. Neki is főznünk kell. Rászokhatunk arra, hogy bevackoljuk magunkat félnapokra a konyhába, és egyszerre lefőzünk 5-6 féle ételt, hogy mindenki jól lakjon. (A Marslakó mostohám című filmben ez könnyen ment, mindig ámulva néztem, ahogy a bombanő bőrbe bújtatott idegen intelligencia egy este alatt lefőz egy teljes éttermi étlapot.) Vagy felnőttként átállunk a vajas spagetti és dinó alakú rántott hús fogyasztására. Persze ha ügyesek vagyunk, szépen tágítható a gyermek által is ehetőnek ítélt ételek köre. A fasírt például nagy gyerekkedvenc nálunk, mióta egyszer kitaláltam, hívjuk hústortának.

Őszi leves sütőtökkel és csicseriborsóval recept

Az én gyerekmentes órákra tartogatott listámon hamar megjelentek a csípős ételek. Az alábbi recept tipikusan nem gyerekbarát, egzotikus, csípős, és sok egészséges zöldség van benne. Ugyanakkor az elkészítése gyerekjáték, ideális fogás lehet, ha egyedül/párunkkal/barátnőkkel főzünk, a gyermek pedig boldogan tömi magába a nyolcadik tejszeletet, de tőlünk távol, például a nagyszülőknél, a tudtunk nélkül.

A leves laktató, de elfogyasztása után pont marad annyi energiánk, hogy felkerekedjünk otthonról és moziba menjünk, vagy belevessük magunkat az éjszakába. Ha maradna másnapra, hidegen is finom! Csajbuli után ideális, még a melegítéssel se kell bíbelődnünk, hogy a hajnalban betolt gumis pizzaszeletnek feledjük az ízét!

Őszi leves sütőtökkel és csicseriborsóval recept

Ez is érdekelhet!

Íme pár hasznos trükk, hogyan kössük le gyermekünk figyelmét - például szilvásgombóc-készítés közben

Címlapról ajánljuk

További cikkek