Az olcsó bort keresik a magyarok

A hazai borfogyasztási szokásokról szóló felmérés összefoglalóját a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közölte az MTI-vel. A felmérés alapján 1000 forintot szánunk borra.

A válaszadók 65,5 százalékának vannak kedvenc borai, azok aránya viszont, akik mindig ugyanazoktól a termelőktől vásárolnak, ettől elmarad, csak 35,8 százalék - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb kutatásából.

Az adatokból kitűnik: a megkérdezettek közel kétharmada nem ismeri az uniós oltalom alatt álló eredet-megjelöléseket vagy a földrajzi árujelzővel ellátott magyar borokat. A mintában szereplő személyeknek csak a 8,6 százaléka mondta azt, hogy teljes mértékben kiigazodik a borvidékek, borrégiók között.

A válaszolók 40 százaléka nem tudta, hány borvidék van az országban. A megkérdezettek közel egynegyede szerint 32, és csak a válaszolók egyötöde tudta, hogy valójában csak 22.

Amikor spontán kellett ilyen a területeket megnevezi, akkor a megkérdezettek alapvetően 5 borrégiót tudtak megemlíteni. A megkérdezettek 78,0 százaléka említette Tokajt, 51,9 százaléka Egert, 40,1 százaléka Villányt, 37,2 százaléka Badacsonyt és 22,5 százaléka Szekszárdot. Többnyire megfeledkeztek például Sopronról, Somlóról, Balatonfüredről vagy a Balaton-felvidékről.

A felmérés szerint voltak olyan borvidékek is, amelyek spontán felidézése alacsony volt, de a lista alapján ráismertek. Balatonboglárt például mindössze 11,3 százalék említette meg, de 48,8 százalék felismerte a lista alapján.

A fizetési hajlandóságot tekintetve a felmérés azt mutatta, hogy az emberek 60 százaléka kevesebb mint 1000 forintot ad ki egy üveg borért. Azok aránya, akiknek ennél egy kicsivel többet, de 2000 forintnál kevesebbet ér egy üveg bor, 28 százalék. A válaszadók tizede ennél is többet hajlandó kiadni egy borért, de 5000 forintnál többet már nem.

Ugyanakkor a fizetési kedv javul, amennyiben nem magának vásárol az illető. A válaszadók 43,2 százaléka 1000-2000 forintot, míg 31,4 százaléka 2001-5000 forintot is költ, ha ajándékba veszi a bort. Még a válaszadók kevesebbet költő fele is, akik legfeljebb 1000 forintot hajlandóak kiadni egy üveg borért, ha azt saját fogyasztásra veszik, hajlandóak áldozni az ajándékba szánt borra, és akár 2000 forintot is költenek rá.

(via HNT/MTI)

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Csak érdekességképpen: Németországban az átlagos boltokban a legtöbb bor a 3-4 Eurós kategóriába esik, tehát 1000Ft körül. Ha megnézem a kínálatot, akkor vannak a nagyon olcsó borok 1-3 Euróért (köztük tetrapackos borzalmak, brrr), a 3-4 Eurós (kb a 70%), 4-7 Euró (kb 10%) és pár 10 Euró feletti bor mutatóba. Bár nálunk a kamrában a polcon sorakoznak a fincsi magyar borok, de azért néha veszünk itteni bort is, és hát van, amikor sikerül ihatót választani, van amikor nagyon nem... Mondjuk nem vagyunk azok a nagy borszakért?k :D De vhogy magyar borral nem fürdünk be olyan sokszor mint a némettel (tudom, van nagyon-nagyon jó német bor, ittunk olyat is)

Címlapról ajánljuk

További cikkek