Nyakunkon az Adventi időszak - Programajánló

Közeledik Advent első vasárnapja, megnyitnak a karácsonyi vásárok, mézeskalács és forralt bor illata lengi be az egész országot.

Negyed6Negyed7, Budapest – november 27 – december 5.

Ismerd meg a belváros igazi arcát.

Hatodik alkalommal rendezik meg a téli Negyed6Negyed7 Fesztivált a Hanuka, azaz a Fény ünnepének nyolc napján. November 27. és december 5. között ismét közösségi programokkal töltik meg Budapest zsidó negyedének ismert és rejtett tereit, ezúttal a negyed szubkultúráira, kisebbségeire, művészeti közösségeire fókuszálva. A Marom Klub Egyesület szervezésében létrejövő programsorozat a Belső-Erzsébetváros társadalmi rétegződését igyekszik feltérképezni, a negyedben élő és dolgozó, ismertebb alkotók eddig kevésbé ismert oldalát bemutatni, legyen az "neon-mentő", szakács, vagy közterületeket birtokba vevő alkotó. A szervezők többek között kiállítások, koncertek, városi séták, performanszok, fórumszínházi előadások, gasztronómiai programok, beszélgetések és workshopok segítségével szeretnék a közönséghez közelebb hozni a zsidó, cigány, LMBTQ közösségek, itt élő külföldiek, illetve különböző művészeti irányzatok, csoportok életét.

Kattints a részletekért!


Nemzetek Karácsonya, Budapest – november 29 – január 2.

Nemzetek karácsonyi központjává válik a Nemzeti Múzeum kertje.

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében több mint egy hónapon át, minden héten más-más nemzetek mutatkoznak be tradicionális ételeikkel, italaikkal és különleges kultúrájukkal. Ezekben a hetekben a következő országokkal ismerkedhetünk meg közelebbről: Finnország, Franciaország, Olaszország, Oroszország, Németország, Görögország, Chile, Mexikó, Svájc, Ausztria, Brazília, Szerbia és persze Magyarország. A szervezők természetesen a karácsonyi hangulatról is gondoskodnak. A Nagyszínpadon a fellépők különböző országok képviseletében csillogtatják meg tehetségüket, ráadásul a Nemzeti Múzeum ismét fényárba borul! A látogatók a múzeum épületén jellegzetes karácsonyi fényjátékot, a múzeum kertjében pedig számos tradicionális köntösbe bújtatott karácsonyfát fedezhetnek fel, amelyeket a nemzetekhez kapcsolódó Nagykövetségek/ Szervezetek saját hagyományaik szerint díszítenek fel. A rendezvényen megtalálható lesz a Nagy Budapesti Kultúrzsibi, ahol igazi kincsekre, antikvitásokra lehet majd szert tenni, továbbá a kézműves vásáron egyedi kézzel készített finomságokat és ajándéktárgyakat is találhatunk, hogy még szebbé varázsolják az ünnepet!

Kattints a részletekért!


MÉZzz ide!, Budapest – november 30.

Családi nap és mézvásár a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Az MKVM-ben ezen a szombaton a mézé lesz a főszerep. Különleges termelői mézek kóstolásával és vásárával, érdekes előadásokkal a méz témakörében, valamint gyerekfoglalkozásokkal és mézeskalács-készítéssel várják a látogatókat. A rendezvény koncerttel zárul.

Kattints a részletekért!


X. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál, Budapest – november 30 – december 1.

Az ország legjobb borai és kézműves sajtjai!

Immár tizedik alkalommal kóstolhatjuk Magyarország legjobb borait és sajtjait a Vajdahunyad várában. A fesztivál több érdekes programjával együtt lehetőséget teremt arra, hogy a nagyközönség és a szakmai látogatók megismerhessék Magyarország borvidékeinek és tájainak legkiválóbb újborait és ízletes sajtjait. A vendégek személyesen találkozhatnak a termelőkkel és szakmai tájékoztatást kaphatnak az újborok és a sajtok készítésének mesterfogásairól.

Kattints a részletekért!


András havi disznótoros napok – november 30 – december 1.

Disznótoros napok országszerte!

A Vidékjáró programsorozat 2013. évi programjainak zárásaként november utolsó hétvégéjén „András havi disznótoros napokra" várják országszerte a vendégeket. Valódi gasztronómiai csemegének ígérkezik a tematikus nap, hiszen az András nap "környéke" már régen összefonódott a disznóvágással. A tél közeledtével a disznótoros ételek mellett a forralt borok és finom pálinkák kóstolásának ideje is elérkezik, amely hagyomány újraélesztését kívánják bemutatni a programhoz csatlakozó házigazdák. Számos vidéki csárda, panzió, borászat, falusi szálláshely és vendéglátóhely a mai napig őrzi a disznótoroshoz kapcsolódó receptjeit, a disznóvágási hagyományok ápolását. Az egyes helyszíneken sor kerül a hagyományos falusi disznóvágásra, amely "procedúra" alatt a látogatók finom falatok és pompás nedűk elfogyasztása mellett végigkísérhetik a húsfeldolgozás és a toros étkek elkészítésének menetét.

Kattints a részletekért!


Természetesen elkezdődnek a karácsonyi programok, vásárok az egész országban:

2. Aranycsarnok Adventi Vásár, Miskolc – december 1 – 23.

Adventi ünnep a Bazilikánál, Budapest – november 29 – január 1.

Advent Budapesten, Budapest – november 29 – december 24.

Advent Győrben, Győr – november 29 – december 31.

Adventi Kirakodó Vásár Cegléden, Cegléd – november 30 – január 2.

Adventi Vásár Egerben, Eger – december 1 – 23.

Adventi Vásár és Ablaknyitogató, Tatabánya – december 1 – 23.

Adventi Vásár Siófokon, Siófok – november 30 – december 24.

Budapesti Karácsonyi Vásár, Budapest – november 29 – december 31.

Debreceni Karácsonyi Vásár, Debrecen – december 1 – 24.

Fehérvári Advent, Székesfehérvár – december 1 – 24.

Harmadik Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár, Pécs – november 29 – december 24.

Hévízi Adventi Vásár, Hévíz – december 1 – 31.

Illatos Advent, Veszprém – november 30 – december 23.

Karácsonyi Ünnepi Hetek, Kaposvár – november 30 – december 21.

Kecskeméti Téli Fesztivál, Kecskemét – november 30 – december 23.

Mikulástól Karácsonyig, Tiszaújváros – december 1 – 22.

Orosházi Karácsony, Orosháza – december 1 24.

Öt templom Advent, Győr – november 29 – december 22.

Soproni Adventi Vásár, Sopron – november 29 – december 23.

Szegedi Karácsonyi Ünnepi Hetek, Szeged – november 30 – december 24.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.