Növesszünk húst!

Tudósok húst növesztettek őssejtekből, laboratóriumi körülmények között, ráadásul nem is ehetetlen. Vajon tényleg ez lesz a jövő?

A 2000-es évektől már lehetett hallani felröppenő híreket arról, hogy tudósok egy csoportja ehető halfilét tudott előállítani aranyhalsejtekből, valamint hogy a NASA űrhajósai számára is elkészíthető, fogyasztható Hálaadás-napi pulykát próbálnak pulykasejtekből növeszteni.

Ezek voltak az első kísérletek, a legutóbb publikált kísérlet pedig már itt, Európában, a Maastrichti Egyetemen zajlott – megosztó sikerrel ugyan, de mégis sikerrel. A tanulmány szerint marhaizom-őssejtekből nevelgettek egy kb. 15 dkg-os hamburgert, amelyet egy magzati "borjúszérumbóL" hoztak létre, hogy megfelelő táptalaja legyen a növekedésnek és a sejtek differencializálódásának. Miután az őssejtek elindultak a növekedés útján, azaz izomsejtekké fejlődtek, tápláló oldatokkal növelték tovább, majd egy cukorszerkezethez tapasztották, és nyomással kvázi tornáztatták őket. Mint az izom általában, ettől megerősödtek, vagyis nagyobb tömegűek lettek. A végeredmény 20 000 kis húscsíkocska – kb. 40 milliárd sejt – amelyet hamburgerformájúra állítottak össze, majd kevés napraforgóolajban kisütöttek. Profi kóstolókkal kóstoltatták, és az eredmény… nem maradéktalan húsélmény, nem a konyha magasiskolája, de… jó. Húsízű, kívül ropogós, fogyasztható húsétel.

Videón a műhúsburger kóstolása

A kutatók szerint ez egy jó kezdet – de mihez is? Az in vitro húselőállítás legszembetűnőbb haszna, hogy kevesebb állatot kell nevelni és lemészárolni. Ez hosszútávon hozzájárulhat a Föld széndioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, a fenntartható fejlődéshez. Ma bolygónk termőföldjeinek 30 százalékán termesztenek állatok részére gabonát, és csupán 4 százalékán termesztenek emberi fogyasztásra, amely a limitált lehetőségek kihasználásában nem egy jó arány. Hiszen ez azt jelenti, hogy ennyivel több terület igényel erdőirtást, öntözést, és ennyivel több terület járul hozzá az üvegházhatáshoz.

Az egészségügyi szempontok is szerepet kapnak; nagy előny az, hogy ezek a húsok szó szerint vegytiszták. Nem tartalmaznak antibiotikumokat, növekedési hormont vagy fertőzéseket.

Íz szempontjából viszont kevésbé sikersztori a műhús. Szinte csak fehérjét tartalmaz, nincs benne zsír, vér vagy kötőszövet, amely az ízanyagokat szolgáltatja. Természetesen ebben is meg lehet találni a jót, hiszen zsírt mesterségesen is lehet a laboratóriumi húshoz adni, ráadásul nagy előny, hogy a természetesen telített zsírokat tartalmazó húshoz képest utólag akár egészségesebb, telítetlen zsírokat is adhatnak a tenyészett húshoz.

Ezek persze még mindig csak az első szárnybontogatások, és még sok év, mire az üzletek polcain megjelenhetnek a véglegesen kifejlesztett húsok. Ráadásul egyelőre, mint minden új dolog, ez még sokak számára nehezen elfogadható. És természetesen ennek a húsnak a története sem tündérmese, hiszen mind az őssejtek, mind a szérum lemészárolt tehenekből származik, amely az állatvédőknél piros lámpa. És végül, ami tényleg mindannyiunknál kiveri a biztosítékot: jelenleg ez a kis hamburger 325 000 amerikai dollárt kóstál, vagyis több, mint 80 000 000 Ft-ot.

(via The Plate)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!