A nemevés az anorexiások drogja

A közelmúltban sokan vizsgálták, vajon van-e a lelki tényezőkön kívül egyéb ok is e súlyos, a júniusban születettek körében gyakoribb betegség hátterében.

Az anorexia nervosa elnevezése szerint egy olyan evészavar, amikor valaki pszichés okok miatt elveszíti az étvágyát.

Áll-e vajon más tényező is a betegség hátterében?

A keresés során a kutatók némi eltérést találtak egy a táplálékfelvételt szabályozó fehérje génjében az anorexiások egy kis százaléka esetében (normálisan táplálkozó emberek 4,5%-a esetében fordul elő ez a genetikai eltérés, míg anorexiások körében 11%-ban), és az is az összetett (lelki+biológiai+társadalmi) eredetre utal, hogy kiderült: az anorexia hasonló a drogfüggőséghez. Az anorexiások agyában az éhezés során ugyanazok a jutalmazó agyterületek lépnek működésbe, és ugyanazok az anyagok szabadulnak fel, mint az étvágytalanságot is kiváltó ecstasy nevű drog fogyasztásakor. Ez a kutatás azért fontos, mert egyelőre kevés hatékony gyógyszer áll rendelkezésre az anorexia kezeléséhez, a drogfüggőséghez hasonló mechanizmus azonban felvillantja a jövőbeli gyógyszerfejlesztési lehetőségeket.

Egy másik vizsgálatban pedig azt vették észre, hogy a tavasszal és nyáron született gyermekek közül 13%-kal többen válnak később anorexiás beteggé. A júniusban született csecsemők között 30%-kal több a leendő anorexiás, mint a téli gyerekek között – ennek okaival kapcsolatban egyelőre csak találgatások vannak, talán a terhes nők téli hónapokban elszenvedett vírusfertőzései állnak a háttérben.A főleg fiatal lányok között kb. 1%-os gyakorisággal előforduló anorexia a normális testsúly alsó határánál legalább 15%-kal alacsonyabb testsúly esetén nevezhető betegségnek, és mint a táplálkozászavarokkal foglalkozó nemzetközi szaklap írja, a gyógyítás hatékonyságát nagyban növeli, ha a beteg gondozóit, szüleit is kezelik, csökkentik szorongásukat, növelik stressztűrő képességüket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.