A nemevés az anorexiások drogja

A közelmúltban sokan vizsgálták, vajon van-e a lelki tényezőkön kívül egyéb ok is e súlyos, a júniusban születettek körében gyakoribb betegség hátterében.

Az anorexia nervosa elnevezése szerint egy olyan evészavar, amikor valaki pszichés okok miatt elveszíti az étvágyát.

Áll-e vajon más tényező is a betegség hátterében?

A keresés során a kutatók némi eltérést találtak egy a táplálékfelvételt szabályozó fehérje génjében az anorexiások egy kis százaléka esetében (normálisan táplálkozó emberek 4,5%-a esetében fordul elő ez a genetikai eltérés, míg anorexiások körében 11%-ban), és az is az összetett (lelki+biológiai+társadalmi) eredetre utal, hogy kiderült: az anorexia hasonló a drogfüggőséghez. Az anorexiások agyában az éhezés során ugyanazok a jutalmazó agyterületek lépnek működésbe, és ugyanazok az anyagok szabadulnak fel, mint az étvágytalanságot is kiváltó ecstasy nevű drog fogyasztásakor. Ez a kutatás azért fontos, mert egyelőre kevés hatékony gyógyszer áll rendelkezésre az anorexia kezeléséhez, a drogfüggőséghez hasonló mechanizmus azonban felvillantja a jövőbeli gyógyszerfejlesztési lehetőségeket.

Egy másik vizsgálatban pedig azt vették észre, hogy a tavasszal és nyáron született gyermekek közül 13%-kal többen válnak később anorexiás beteggé. A júniusban született csecsemők között 30%-kal több a leendő anorexiás, mint a téli gyerekek között – ennek okaival kapcsolatban egyelőre csak találgatások vannak, talán a terhes nők téli hónapokban elszenvedett vírusfertőzései állnak a háttérben.A főleg fiatal lányok között kb. 1%-os gyakorisággal előforduló anorexia a normális testsúly alsó határánál legalább 15%-kal alacsonyabb testsúly esetén nevezhető betegségnek, és mint a táplálkozászavarokkal foglalkozó nemzetközi szaklap írja, a gyógyítás hatékonyságát nagyban növeli, ha a beteg gondozóit, szüleit is kezelik, csökkentik szorongásukat, növelik stressztűrő képességüket.

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Egy brit tvm?sorban agyi röntgenfelvételek alapján bizonyították, hogy az anorexiában szenved? betegeknek egy bizonyos területen elváltozásaik vannak az egészséges agyhoz képest. Jó mondjuk, nem tudom hogy egyéb mentális problémák kimutathatóak-e ugyanígy, de nekem így húsz évesen ez elég meglep? tény.

Törölt felhasználó

Igen, sokféle mentális probléma esetén találnak elváltozásokat az agyban; az szokott kérdés lenni, hogy az agyi elváltozás eredményezhette-e a problémát, vagy a probléma következtében jött-e létre az elváltozás. Az mindenesetre biztos, hogy az agy nagyon rugalmas, könnyen változik, pl. a meditálás is hamar kimutathatóan megváltoztatja, egyes részei megvastagszanak. :)

Címlapról ajánljuk