Persze sokszor időhiányban szenvedünk, és munka után már legtöbbször annyira fáradtak vagyunk, hogy örülünk, ha valami gyors és könnyű vacsorát össze tudunk dobni.
De lehet előre készülni ezekre az esetekre, mondjuk egy unalmas hétvégi napon!
Ha otthon összedobunk egy-két mártogatós szószt, müzliszeletet vagy esetleg lekvárt főzünk, nemcsak hogy anyagilag járunk jól, de egészségesebb fogásokhoz is juthatunk. Nézzük, melyek azok, amelyeket érdemes otthon készíteni, hiszen így még finomabbak is lesznek, mint bolti változataik.
Zabpehely és müzli
A boltban kapható zabpehely általában tele van felesleges cukorral és egyéb tartósítószerekkel, ahogyan a müzliszeletek is. Pedig nem egy nagy kaland az előállításuk. Zabpehelybe tegyünk mazsolát, aszalt gyümölcsöket, dióféléket vagy akár szezámmagot és mákot, édesítsük mézzel, és fűszerezzük fahéjjal. Ha müzliszeletet készítenénk, ugyanígy járjunk el, csak egy kevés almalevet is adjunk a keverékhez, majd kis adagokban porciózzuk az egyveleget tepsibe, és süssük meg. Isteni lesz a végeredmény.
Ketchup, mustár és majonéz. Három olyan szósz, amit 99%-ban boltban vásárolunk. Persze valóban sokkal könnyebb lekapni a polcról, mint elkészíteni – tudom én. De ha rászánunk egy kis időt, minden szempontból jobban járunk! Persze sajnos a paradicsomszezonnak már vége, de a majonézzel és mustárral mindenképp érdemes tenni egy próbát. Ezeket aztán a saját kedvünkre fűszerezhetjük is, például füstölt paprikával.
A humusszal ugyanez a helyzet. Persze lehet a boltokban kapni olyat is, ami nagyon finom – és méregdrága – , de frissen és tartósítószer-mentesen nem lenne jobb?
Salátaöntet
Na ez az, amit én tényleg nem értek. Miért veszi meg valaki a kis zacskós salátaönteteket? Nem lenne sokkal egyszerűbb házilag elkeverni az olajat némi ecettel/citromlével és zöldfűszerekkel? Itt egy tuti recept!l
Keverj össze egy rész olívaolajat két rész enyhébb ecettel, például almaecettel, adj hozzá apró kockákra vágott mogyoróhagymát, egy kevés mustárt, sót és borsot. Tedd egy zárható üvegbe, és rázd addig, míg homogén nem lesz az öntet.
Borsókának, sült vagy olaszborsónak is nevezik ezt az apró roppanós levesbetétet, amit szintén sűrűn lekapunk a boltok polcairól. Nem tagadom, én is imádom, és eddig eszembe nem jutott volna házilag elkészíteni, pedig a végeredmény biztos vagyok benne, hogy szuper lesz.
Ha nekikezdenénk az elkészítésének, célszerű nagyobb mennyiségben gyártani – ha már úgyis koszolunk a konyhában – , hiszen a kihűlt gyöngyöket egy légmentesen záródó dobozban sokáig eltarthatjuk.
Mutatunk egy receptet, hátha nektek is kedvetek szottyanna az elkészítéséhez!
Hozzávalók
1 tojás
1 dl liszt
víz
só
olaj (sütéshez)
Keverjük össze az alapanyagokat. Nokedli állagot kell kapnunk! Majd melegítsük fel az olajat, és ha már jó forró, tegyük az edény tetejére a nokedliszaggatót, és szaggassuk át rajta a tésztát. Jó-jó, talán nem lesznek tökéletes kis gömböcskéink, de számít ez? Ha már aranybarnára pirultak a borsókák, tegyük őket szalvétára, hogy egy kicsit lecsöpöghessen róluk a felesleges olaj.
Ti miket szoktatok inkább otthon elkészíteni, mint megvenni?
Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.
Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!
Október 6-8-ig ismét a balatoni halé a főszerep a X. Siófoki halfesztiválon, ahol színes családi és gyermekprogramok, ingyenes koncertek, kulináris élmények, Fish Food verseny és halkülönlegességek várnak minden korosztályt.
Időhiányban szenvedsz, vagy csak szeretnél hamar túlesni a főzésen? Akkor dobj össze egy laktató, egészséges főzeléket, amiből tuti repetázni fog az egész család.
Combja minden állatnak van, mi pedig mennyire szeretjük ezeket a húsrészeket elfogyasztani. Szaftosan vagy épp ropogósan, netán bundásan, a legkülönbözőbb köretekkel: bárhogy jöhetnek!
A hűvösebb őszi reggelek és esték végre lehetővé teszik, hogy elkortyolgassunk egy csésze meleg teát. De nem ám akármilyet, hanem olyan gyógyteát, amely erősíti az immunrendszerünket is!
Túrós, pite, túrós rétes, Rákóczi túrós, túróval töltött zsömle? Mindenféle túrós süteményt mutatunk, melyeket akár a nagyi is süthetett volna, olyan háziasak is fincsik.