Persze sokszor időhiányban szenvedünk, és munka után már legtöbbször annyira fáradtak vagyunk, hogy örülünk, ha valami gyors és könnyű vacsorát össze tudunk dobni.
De lehet előre készülni ezekre az esetekre, mondjuk egy unalmas hétvégi napon!
Ha otthon összedobunk egy-két mártogatós szószt, müzliszeletet vagy esetleg lekvárt főzünk, nemcsak hogy anyagilag járunk jól, de egészségesebb fogásokhoz is juthatunk. Nézzük, melyek azok, amelyeket érdemes otthon készíteni, hiszen így még finomabbak is lesznek, mint bolti változataik.
Zabpehely és müzli
A boltban kapható zabpehely általában tele van felesleges cukorral és egyéb tartósítószerekkel, ahogyan a müzliszeletek is. Pedig nem egy nagy kaland az előállításuk. Zabpehelybe tegyünk mazsolát, aszalt gyümölcsöket, dióféléket vagy akár szezámmagot és mákot, édesítsük mézzel, és fűszerezzük fahéjjal. Ha müzliszeletet készítenénk, ugyanígy járjunk el, csak egy kevés almalevet is adjunk a keverékhez, majd kis adagokban porciózzuk az egyveleget tepsibe, és süssük meg. Isteni lesz a végeredmény.
Ketchup, mustár és majonéz. Három olyan szósz, amit 99%-ban boltban vásárolunk. Persze valóban sokkal könnyebb lekapni a polcról, mint elkészíteni – tudom én. De ha rászánunk egy kis időt, minden szempontból jobban járunk! Persze sajnos a paradicsomszezonnak már vége, de a majonézzel és mustárral mindenképp érdemes tenni egy próbát. Ezeket aztán a saját kedvünkre fűszerezhetjük is, például füstölt paprikával.
A humusszal ugyanez a helyzet. Persze lehet a boltokban kapni olyat is, ami nagyon finom – és méregdrága – , de frissen és tartósítószer-mentesen nem lenne jobb?
Salátaöntet
Na ez az, amit én tényleg nem értek. Miért veszi meg valaki a kis zacskós salátaönteteket? Nem lenne sokkal egyszerűbb házilag elkeverni az olajat némi ecettel/citromlével és zöldfűszerekkel? Itt egy tuti recept!l
Keverj össze egy rész olívaolajat két rész enyhébb ecettel, például almaecettel, adj hozzá apró kockákra vágott mogyoróhagymát, egy kevés mustárt, sót és borsot. Tedd egy zárható üvegbe, és rázd addig, míg homogén nem lesz az öntet.
Borsókának, sült vagy olaszborsónak is nevezik ezt az apró roppanós levesbetétet, amit szintén sűrűn lekapunk a boltok polcairól. Nem tagadom, én is imádom, és eddig eszembe nem jutott volna házilag elkészíteni, pedig a végeredmény biztos vagyok benne, hogy szuper lesz.
Ha nekikezdenénk az elkészítésének, célszerű nagyobb mennyiségben gyártani – ha már úgyis koszolunk a konyhában – , hiszen a kihűlt gyöngyöket egy légmentesen záródó dobozban sokáig eltarthatjuk.
Mutatunk egy receptet, hátha nektek is kedvetek szottyanna az elkészítéséhez!
Hozzávalók
1 tojás
1 dl liszt
víz
só
olaj (sütéshez)
Keverjük össze az alapanyagokat. Nokedli állagot kell kapnunk! Majd melegítsük fel az olajat, és ha már jó forró, tegyük az edény tetejére a nokedliszaggatót, és szaggassuk át rajta a tésztát. Jó-jó, talán nem lesznek tökéletes kis gömböcskéink, de számít ez? Ha már aranybarnára pirultak a borsókák, tegyük őket szalvétára, hogy egy kicsit lecsöpöghessen róluk a felesleges olaj.
Ti miket szoktatok inkább otthon elkészíteni, mint megvenni?
A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.
Mi történik, ha a magyar cukrászok kreativitása találkozik a Debic prémium alapanyagaival? Ünnepi csodák születnek! Az első hazai Karácsonyi fatörzs versenyen a cukrászszakma legjobbjai szálltak versenybe, hogy újragondolják a klasszikus francia ünnepi desszertet. A győztes édességeket ráadásul te is megkóstolhatod!
Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...
Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...
Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...
Fogfájásnál sokan azonnali megoldást keresnek, és ilyenkor gyakran előkerül egy régi házi praktika is. Egy közismert fűszerből készült olaj átmenetileg enyhítheti a kellemetlen tüneteket, de nem mindegy, hogyan használjuk.
Ma sem lehet panasz a menüre! Húsleves, mexikói ízekkel bolondítva, mellé egy klasszikus kis tokány, szarvacska tésztával felütve, hozzá pedig habdesszert jár.
Gyönyörű, karácsonyra is tökéletes, de az év bármely napján bevethető 3 részes piros Blaumann edénykészlet akciós most a Pennyben. Érdemes sietni, mert nincs belőle sok!
Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.
A kávé rendszeres fogyasztásával kapcsolatban már sok kutatás igazolta, hogy egészségmegőrző hatása is van. A Semmelweis Egyetem dietetikusa, Szabó Adrienn megosztotta, hogyan érdemes inni a koffeintartalmú italt, hogy a lehető legtöbb előnyét élvezzük.
Ha idén úgy érzed, nincs lelki erőd nekiállni a töltött káposzta készítésének vagy a rántott halnak, esetleg egyszerűen szeretnéd megújítani a menüt, akkor válogass az alábbi igen mutatós és ünnepélyes húsételek közül!
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...