Te tudod, pontosan mit jelent a forrásban lévő víz?

Számos alapfogalom van a főzésben, amit gyakran használunk, de nem feltétlenül egyértelmű mit is értünk pontosan alatta. Napi Tippünkben eláruljuk, mit jelent a forrásban lévő víz.

A főzés nem a leglátványosabb konyhai művelet, de az egyik legpraktikusabb és leggyakoribb. Tésztát, rizst, krumplit, egyéb köreteket, zöldséget, rengeteg mindent főzünk forró vízben. Pofonegyszerű, nem? Alapvetően igen, bár kérdés, hogy te tudod-e pontosan mit jelent a forrásban lévő víz, ahonnan a legtöbbször indulni kell. Figyelj, mert most lerántjuk róla a leplet.

Mi a forrásban lévő víz hőmérséklete?

A forralás utalhat egy folyadék melegítésére, amíg az gőzzé nem kezd válni, valamint az ételek forró vízben való főzésére. Mindkét esetben a forrásban lévő víz hőmérséklete pontosan 100°C fok.

Te tudod, pontosan mit jelent a forrásban lévő víz?

Honnan tudod biztosan, hogy már forr a víz? Persze a buborékok megjelenése egy jele lehet a forrásnak, a legbiztosabb mégis, ha hőmérőt használsz.

A buborékok ugyanis már a forrás, azaz a 100°C fok elérése előtt megjelennek, olyan 90°C fok környékén, tehát az igazi forrás még messze van.

Só hozzáadásával gyorsabban felforr a víz?

Talán már hallottad, azt a trükköt, hogy ha sót adsz a vízhez, az gyorsabban forr. A helyzet azonban az, hogy hacsak nem egy tonna sót adsz hozzá, a különbség elhanyagolható. Másodpercekről lehetne ebben az esetben beszélni, és nem percekről. Persze a só elengedhetetlen a főzésnél, hogy jól fűszerezett legyen az étel, amit készítesz.

Változik-e a víz forráspontja a tengerszint feletti magasságtól függően?

Minél magasabbra megyünk, annál lassabban forr fel a víz, azonban akár már 100°C fok alatt is sor kerülhet erre. Ez a magasabban fekvő területek alacsonyabb légnyomásának köszönhető. A folyadékok akkor forrnak, amikor a belső gőznyomásuk eléri a légköri nyomással azonos szintet. Ha a légköri nyomás alacsonyabb, a vízmolekuláknak kevesebb energiára van szükségük ahhoz, hogy gőzzé alakuljanak, ezért a forrás alacsonyabb hőmérsékleten következik be a nagyobb magasságban.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...