Ne nyersen tedd el: segítünk, hogyan fagyaszd le a gombát, amivel az ízét is megőrzöd

A gomba finom, sokoldalú és egészséges alapanyag, de sajnos hamar megromlik. Ha szeretnéd elkerülni a pazarlást, és egész évben élvezni a friss ízét, érdemes megtanulni helyesen fagyasztani – így a szezonon kívül is mindig kéznél lesz. Napi Tippünk következik:

A gomba gyorsan romló alapanyag, ezért sokszor előfordul, hogy a hűtőben marad, mire felhasználnánk. A jó hír az, hogy a gomba tökéletesen alkalmas fagyasztásra, így hosszabb ideig is megőrizhető – anélkül, hogy elveszítené az ízét vagy az állagát.

Egy tál gomba
Így fagyaszthatod le könnyedén a gombát
Getty Images

A fagyasztás lényege, hogy a lehető legfrissebb állapotában történjen. Érdemes mindig olyan gombát választani, ami nem ráncos, nem nyálkás, és nem mutatja a romlás jeleit. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább fagyasszuk le azonnal – így elkerülhetjük, hogy kárba vesszen.

A gombát többféleképpen elő lehet készíteni a fagyasztásra. Sokan először megpirítják egy kevés olajon, amíg elpárolog belőle a nedvesség, majd lehűtve, egy rétegben fagyasztják meg.

Így nem tapadnak össze a darabok, és később könnyen adagolható lesz. Mások inkább enyhén párolják vagy gőzölik a gombát, hogy megőrizze a textúráját.

Ilyenkor egy kis citromos vízben való áztatás segíthet abban, hogy ne barnuljon meg.

Miután a gomba teljesen kihűlt, érdemes légmentesen záródó zacskóba vagy dobozba tenni, és a dátumot is ráírni. Így akár kilenc-tizenkét hónapig is eláll a mélyhűtőben.

Tipp

Használatkor nem szükséges teljesen felengedni – főzés közben, forró serpenyőbe dobva is remekül működik, például tésztákhoz, ragukhoz vagy levesekhez.

A lényeg tehát egyszerű: ha gombát vásárolunk, ne hagyjuk, hogy a hűtő hátsó sarkában feledésbe merüljön. Egy kis előkészítéssel egész évben élvezhetjük a friss ízét – legyen az boltban vett vagy saját termesztésű.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...