A nap, mikor a sült oldalas visszatér

A sertéshús dicsfénye az elmúlt években kissé megkopott - sokan egészségtelennek tartják és elfordultak tőle, pedig  egy jó rántott hús nagyon jól tud esni vasárnap.

Oldalas rozmaringos krumplival, zellermártásal

A sertéshús dicsfénye az elmúlt években kissé megkopott - sokan egészségtelen mivoltára hivatkozva, szinte már mumusként fordultak el tőle, pedig valljuk be, egy jó rántott hús petrezselymes krumplival és uborkasalátával még mindig isteni tud lenni. A szárnyashúsok - azaz a csirke és pulyka - térnyerésével a malac kicsit háttérbe szorult, bár ma már ismét számos bisztró, étterem kínálatában megtalálható a legváratlanabb részeket és ízesítéseket felhasználva. “Négy láb jó, két láb rossz” - Orwell örökbecsű Állatfarmjában hangzik el ez a mondat, ahol a disznók mint regényszereplők is megalapozták hírnevüket. Gasztro szempontból most viszont gyerekkori élmények hatására egy felturbózott sült oldalas receptjével igyekszünk visszaállítani a sertéshús renoméját.

A receptet itt mentheted el

Anyukám kiskorunkban rendszeresen sütött nekünk oldalast, ezt pedig már akkor is nagyon nagyra értékeltük: párolt káposztával, kevés tört burgonyával az egyik kedvenc vasárnapi fogásunknak számított. Azóta nem nagyon készítettem, és nemrégiben realizáltam, hogy mennyire hiányzik. Újlipótváros egyik legjobb hentese a Húsimádó, így itt szereztem be egy kiló oldalast - a Tátra utcában található, jó szívvel ajánlom mindenkinek. Szóval az alapvető koncepcióm az volt, hogy a húst Worcestershire-szósszal, sóval, borssal megsütöm, illetve vele együtt egy kis tepsis, rozmaringos krumplit is készítek. Miközben sül, egy kevés zellermártást is összedobok hozzá, amit tejföllel dúsítok. Nem állítom, hogy gyors, könnyű kis falatkákról van szó! Az oldalast kb. negyvenöt percig alufóliával lefedve sütöm, aztán a fóliát lekapva még jó negyedóráig pirítom 180 fokon.

Ekkor dobom a burgonyára a felaprított rozmaringot, illetve a húsra a szószt. Mindeközben a mártás már elkészült: zeller, némi sárga- és fehérrépa is került bele, egy bio leveskocka és éppen annyi víz, ami még nem lepi el a zöldségeket. Turmix, hagyom kihűlni, majd másfél deci tejföllel besűrítem, sózom, borsozom, más nem is kell már ide. Tálaláskor kis csészékbe adagolom, ebbe lehet mártogatni a húsfalatokat.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Grillázs házilag

Mutatós, finom és 2 alapanyag szükséges hozzá. Nagyon sokan szeretik ezt a ropogós desszertet akár magában, akár egy süti tetején. Idén karácsonykor ahelyett, hogy megvennéd a boltban, ...

Legegyszerűbb püspökkenyér

A karácsony elengedhetetlen sütemény a minden jóval megpakolt püspökkenyér. Őzgerinces bordái és havas porcukorszórása rögvest ünnepi hangulatba hozza az embert. Minél több finomság ...

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...