A nap, mikor a sült oldalas visszatér

A sertéshús dicsfénye az elmúlt években kissé megkopott - sokan egészségtelennek tartják és elfordultak tőle, pedig  egy jó rántott hús nagyon jól tud esni vasárnap.

Oldalas rozmaringos krumplival, zellermártásal

A sertéshús dicsfénye az elmúlt években kissé megkopott - sokan egészségtelen mivoltára hivatkozva, szinte már mumusként fordultak el tőle, pedig valljuk be, egy jó rántott hús petrezselymes krumplival és uborkasalátával még mindig isteni tud lenni. A szárnyashúsok - azaz a csirke és pulyka - térnyerésével a malac kicsit háttérbe szorult, bár ma már ismét számos bisztró, étterem kínálatában megtalálható a legváratlanabb részeket és ízesítéseket felhasználva. “Négy láb jó, két láb rossz” - Orwell örökbecsű Állatfarmjában hangzik el ez a mondat, ahol a disznók mint regényszereplők is megalapozták hírnevüket. Gasztro szempontból most viszont gyerekkori élmények hatására egy felturbózott sült oldalas receptjével igyekszünk visszaállítani a sertéshús renoméját.

A receptet itt mentheted el

Anyukám kiskorunkban rendszeresen sütött nekünk oldalast, ezt pedig már akkor is nagyon nagyra értékeltük: párolt káposztával, kevés tört burgonyával az egyik kedvenc vasárnapi fogásunknak számított. Azóta nem nagyon készítettem, és nemrégiben realizáltam, hogy mennyire hiányzik. Újlipótváros egyik legjobb hentese a Húsimádó, így itt szereztem be egy kiló oldalast - a Tátra utcában található, jó szívvel ajánlom mindenkinek. Szóval az alapvető koncepcióm az volt, hogy a húst Worcestershire-szósszal, sóval, borssal megsütöm, illetve vele együtt egy kis tepsis, rozmaringos krumplit is készítek. Miközben sül, egy kevés zellermártást is összedobok hozzá, amit tejföllel dúsítok. Nem állítom, hogy gyors, könnyű kis falatkákról van szó! Az oldalast kb. negyvenöt percig alufóliával lefedve sütöm, aztán a fóliát lekapva még jó negyedóráig pirítom 180 fokon.

Ekkor dobom a burgonyára a felaprított rozmaringot, illetve a húsra a szószt. Mindeközben a mártás már elkészült: zeller, némi sárga- és fehérrépa is került bele, egy bio leveskocka és éppen annyi víz, ami még nem lepi el a zöldségeket. Turmix, hagyom kihűlni, majd másfél deci tejföllel besűrítem, sózom, borsozom, más nem is kell már ide. Tálaláskor kis csészékbe adagolom, ebbe lehet mártogatni a húsfalatokat.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek