Műalkotások a toast kenyéren?

Biztosan ti is játszottatok már szendvicskészítés közben az alapanyagokkal úgy, hogy abból egy mosolygós fejet, egy kisállatot, vagy bármilyen kreálmányt rakjatok ki.

A norvég statisztikus, Ida Skivenes olyannyira belejött ebbe a játékba, hogy mára a világ legismertebb ételművésze lett, akinek munkája valószínűleg a világ egyik legjobbja.

Skivenes legutóbb februárban, az oslói Pecha Kucha előadáson mesélt munkájáról és karrierjéről, ami a kezdetekben átlagosnak tűnő reggelekkel indult. A norvég lány az ágyból való kipattanás után a konyhában kezdte napját, ahol 5-15 perc alatt rakta össze ételkompozícióit toastkenyérre, magos kiflire, vagy művészi pontossággal összerendezve egyszerűen csak a tányérjára. A röpke reggeli játék után persze - mint aki jól végezve dolgát - jó ízűen be is falta a kenyérre vagy tányérra került kisállatot, épületet, repülőt, vagy magát a Kis Herceget.

Az elkészült kreációkat ügyesen be is fotózta, amelyek később személyes blogján, majd Instagramján kaptak végleges helyet. A színes és ízletes figurák hamar nagy népszerűségre tettek szert a világhálón, Idának pedig mára több mint 250.000 követője lett a képmegosztó applikáción, könyve jelent meg hét ország hét nyelvén, ügyfelei között pedig olyan cégeket tudhat magáénak, mint a Vogue, a Castello, az IBM és a Lufthansa.

A fő ok, amiért a norvég lány imádja munkáját, az a benne rejlő határtalan kreativitás, amivel képes rácsodálkozást és mosolyt csalni az emberek arcára. Persze azzal is tisztában van, hogy alkotásaival nem lesz milliomos, ám bőven kifizetődőnek tartja, hogy egy darabig kizárólag a szenvedélyének élhet.

A food artist mára azonban sokkal elővigyázatosabb és precízebb kreációi megalkotásánál: több gondolkodás és kutatás előzi meg a készítési folyamatot, a véletlenszerű és félig kész dolgokba már nem ugrik bele. Kedvenc sorozata - amely jelenleg intellektuálisan is serkenti - a The Art Toast Project, amivel festmények és műalkotások kópiáját hívja életre pirítós kenyerére. Így kerülhet a tányérra a norvég expresszionista festő, Edvard Munch A sikoly című műve, Amedeo Modigliani alkotása, vagy maga Frida Kahlo.

Tetszik, amit látsz? Kövesd Ida Frosk művészetét az Instagrammon, és nézd meg, mi kerül a tányérjára!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!