Végleg leállt kiskorunk legelegánsabb édességének gyártása

December 5-én véget ért a klasszikus marcipángolyó gyártása Salzburgban.

Az osztrákok világhírú édessége, a 127 éve eredeti recept alapján készített Mozartkugel 2024. december 5-től nincs többé. A gyártás leállásának oka a költségek növekedése illetve a gazdasági válság.

Mozart-golyók
Végleg leállt az osztrák Mozart-golyó gyártása

A Mozart-golyót Paul Fürst cukrász álmodta meg 1890-ben Salzburgban. Az eredeti recept alapján készült édesség azóta világhírnévre tett szert, a klasszikus zenei zseni, Wolfgang Amadeus Mozart nevének kölcsönzésével. Paul Fürst azonban nem védette le a “Mozartkugel” nevet, így idővel több osztrák és külföldi cég is elkezdte gyártani saját változatait

- írja a Sokszínűvidék.

A gyártó, azaz a Salzburg Chocolate már 2021-ben csődöt jelentett, annak idején mi is beszámoltunk róla, egy 2022-es újabb próbálkozás után azonban végleg feladták - főként a növekvő nyersanyag-, csomagolóanyag- és szállítási költségek miatt.

December 5-én tehát elkészült az utolsó Mozart-golyó az eredeti gyárban. Mivel a Mendelez édessággyártó cégnél maradt a licensz, ezért várható, hogy a gyártás újraindul a jövőben, de ki tudja, hogy ugyanolyan lesz-e az édesség minősége, mint régen.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...