Végleg leállt kiskorunk legelegánsabb édességének gyártása

December 5-én véget ért a klasszikus marcipángolyó gyártása Salzburgban.

Az osztrákok világhírú édessége, a 127 éve eredeti recept alapján készített Mozartkugel 2024. december 5-től nincs többé. A gyártás leállásának oka a költségek növekedése illetve a gazdasági válság.

Mozart-golyók
Végleg leállt az osztrák Mozart-golyó gyártása

A Mozart-golyót Paul Fürst cukrász álmodta meg 1890-ben Salzburgban. Az eredeti recept alapján készült édesség azóta világhírnévre tett szert, a klasszikus zenei zseni, Wolfgang Amadeus Mozart nevének kölcsönzésével. Paul Fürst azonban nem védette le a “Mozartkugel” nevet, így idővel több osztrák és külföldi cég is elkezdte gyártani saját változatait

- írja a Sokszínűvidék.

A gyártó, azaz a Salzburg Chocolate már 2021-ben csődöt jelentett, annak idején mi is beszámoltunk róla, egy 2022-es újabb próbálkozás után azonban végleg feladták - főként a növekvő nyersanyag-, csomagolóanyag- és szállítási költségek miatt.

December 5-én tehát elkészült az utolsó Mozart-golyó az eredeti gyárban. Mivel a Mendelez édessággyártó cégnél maradt a licensz, ezért várható, hogy a gyártás újraindul a jövőben, de ki tudja, hogy ugyanolyan lesz-e az édesség minősége, mint régen.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...