Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mit tudsz a kedvenc mártogatósaidról?

Nap mint nap használjuk őket, ideje, hogy jobban megismerjük őket. Érdekességek a három legtipikusabb mártogatósról.

Ha a világ összes mártogatós szószát eltüntetnénk a három legtipikusabb kivételével, még akkor is nagy véleménykülönbségek lennének az ügyben, hogy a sült kolbászhoz, szalmakrumplihoz, a hot doghoz vagy a hamburgerhez a ketchup, a mustár vagy a majonéz megy legjobban. Mindenki mást mondana, és ez jól is van így. Igazságosztás helyett nézzünk néhány érdekes adatot róluk!

Ketchup

Eredetileg nem volt benne paradicsom, amúgy meg Kínából származik. A 17. században, Kanton tartományában volt nagyon népszerű egy tengeri halakból, hagymából, és fűszerekből készített erjesztett fűszerkeverék, amelyet ke-hiacpnak hívtak. Az angol hódítók vitték magukkal a brit szigetekre, ahol viszonylag gyorsan elterjedt - főleg gombával, salottával, dióval készítették. Az első paradicsomos verzió egy 1801-ben megjelent amerikai szakácskönyvben van, és nem véletlen, hogy sok üvegen a mai napig a tomato ketchup jelzés virít, elkülönítve például a gombás verziótól. Amerikában például, ahol azt tartották, hogy a paradicsom nyersen nem egészséges, sokkal előbb volt népszerű az ecetes szósz, mint a zöldség, amiből készül. Az 1867-ben alapított Heinz gyár aztán eldöntötte a ketchup sorsát - az egyik legnépszerűbb ketchup előállító csak Amerikában évi 600 millió üveg paradicsomszószt ad el. A ketchup - mint az összes többi főzött paradicsomos szósz - likopint tartalmaz, ami állítólag rákmegelőző hatású. Kár, hogy emellé az átlag ketchup 25% cukrot is tartalmaz. Megoldás? Készítsd el magad a kedvencedet!

Majonéz

A krémes fehér mártást állítólag egy bohém herceg szakácsa alkotta meg a XVIII. században, és akkor még mahonéznek hívták. A h betűből egy nyomdai hiba miatt később j lett. Egy másik teória szerint a név a moyeu szóból ered, ami az ófranciában tojássárgát jelent. A majonéz egy tucat más mártás alapja - a ranch, a hollandi, a remoulade, ezer sziget vagy tartár. A majonéz még a ketchupnál is népszerűbb - a 2013-as évben az amerikaiak 2 milliárd dollárt költöttek rá, többet, mint bármelyik másik kész mártásra vagy szószra. Hollandiába pedig ő a vezető kísérője a sült krumplinak. A legjobb természetesen ebből is a házi verzió.

Mustár

Szintén a franciák nevéhez kötik, bár a rómaiak voltak, akik először készítették. Bármilyen hihetetlen, mustot kevertek ki mustármaggal, csípős íze miatt a pasztát égő mustnak, mustum arden-nek, vagyis mustárnak nevezték el. A konyhaművészetben gyakorlatilag azóta helye van. Rengeteg változata létezik, például a dijoni, az édes, az angol vagy a magos vagy a francia. A dijoni mustárba fehérbor ecetet tesznek, de mivel a név nem eredet védett, a világ bármely pontján készülő mustár lehet eredet védett. Az édes mustár főleg Bajorországban kedvelt, az angol az egyik legerősebb fajta, a francia pedig egy jellegzetesen sötét színű, az angol mustárnál azonban jóval enyhébb ízű típus. És ha hiszitek, ha nem, mustárból is lehet sajátot készíteni!

Olvastad már?

Töltsd meg a tésztád mindenféle jóval!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!