Mit tudsz a kedvenc mártogatósaidról?

Nap mint nap használjuk őket, ideje, hogy jobban megismerjük őket. Érdekességek a három legtipikusabb mártogatósról.

Ha a világ összes mártogatós szószát eltüntetnénk a három legtipikusabb kivételével, még akkor is nagy véleménykülönbségek lennének az ügyben, hogy a sült kolbászhoz, szalmakrumplihoz, a hot doghoz vagy a hamburgerhez a ketchup, a mustár vagy a majonéz megy legjobban. Mindenki mást mondana, és ez jól is van így. Igazságosztás helyett nézzünk néhány érdekes adatot róluk!

Házi ketchup
Ketchup

Eredetileg nem volt benne paradicsom, amúgy meg Kínából származik. A 17. században, Kanton tartományában volt nagyon népszerű egy tengeri halakból, hagymából, és fűszerekből készített erjesztett fűszerkeverék, amelyet ke-hiacpnak hívtak. Az angol hódítók vitték magukkal a brit szigetekre, ahol viszonylag gyorsan elterjedt - főleg gombával, salottával, dióval készítették. Az első paradicsomos verzió egy 1801-ben megjelent amerikai szakácskönyvben van, és nem véletlen, hogy sok üvegen a mai napig a tomato ketchup jelzés virít, elkülönítve például a gombás verziótól. Amerikában például, ahol azt tartották, hogy a paradicsom nyersen nem egészséges, sokkal előbb volt népszerű az ecetes szósz, mint a zöldség, amiből készül. Az 1867-ben alapított Heinz gyár aztán eldöntötte a ketchup sorsát - az egyik legnépszerűbb ketchup előállító csak Amerikában évi 600 millió üveg paradicsomszószt ad el. A ketchup - mint az összes többi főzött paradicsomos szósz - likopint tartalmaz, ami állítólag rákmegelőző hatású. Kár, hogy emellé az átlag ketchup 25% cukrot is tartalmaz. Megoldás? Készítsd el magad a kedvencedet!

Sült krumpli házi majonézzel
Majonéz

A krémes fehér mártást állítólag egy bohém herceg szakácsa alkotta meg a XVIII. században, és akkor még mahonéznek hívták. A h betűből egy nyomdai hiba miatt később j lett. Egy másik teória szerint a név a moyeu szóból ered, ami az ófranciában tojássárgát jelent. A majonéz egy tucat más mártás alapja - a ranch, a hollandi, a remoulade, ezer sziget vagy tartár. A majonéz még a ketchupnál is népszerűbb - a 2013-as évben az amerikaiak 2 milliárd dollárt költöttek rá, többet, mint bármelyik másik kész mártásra vagy szószra. Hollandiába pedig ő a vezető kísérője a sült krumplinak. A legjobb természetesen ebből is a házi verzió.

Mustár otthon
Mustár

Szintén a franciák nevéhez kötik, bár a rómaiak voltak, akik először készítették. Bármilyen hihetetlen, mustot kevertek ki mustármaggal, csípős íze miatt a pasztát égő mustnak,mustum arden-nek, vagyis mustárnak nevezték el. A konyhaművészetben gyakorlatilag azóta helye van. Rengeteg változata létezik, például a dijoni, az édes, az angol vagy a magos vagy a francia. A dijoni mustárba fehérbor ecetet tesznek, de mivel a név nem eredet védett, a világ bármely pontján készülő mustár lehet eredet védett. Az édes mustár főleg Bajorországban kedvelt, az angol az egyik legerősebb fajta, a francia pedig egy jellegzetesen sötét színű, az angol mustárnál azonban jóval enyhébb ízű típus. És ha hiszitek, ha nem, mustárból is lehet sajátot készíteni!

Olvastad már?

Töltsd meg a tésztád mindenféle jóval!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

8 húsmentesen izgalmas fogás, melybe bulgur főtt

A bulgur az alternatív köretfajták közül is kiemelt szerepben tündököl: mindenki imádja, legalábbis mi ezt tapasztaljuk. Íze a tarhonya, a rizs és a tészta között billeg, irtó gyorsan elkészül, felszívódása pedig kedvezőbb és lassabb, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek