Mit szeretünk annyira a brownie-n?

Tíz éve még azt se tudtuk, hogy létezik, ma pedig szinte nincs is olyan tíz év feletti lakos, aki ne sütötte volna meg legalább egyszer. Mit szeretünk annyira a brownie-n?

Amerika két legjobb édessége kétség kívül a New York cheesecake és a brownie. Mindkettő hatalmas kalóriabomba, mindkettőt nagyon el lehet tolni rossz minőségű alapanyagokkal, és a szabályok be nem tartásával, de ha ügyelünk a részletekre, roppant egyszerű, iszonyú finom desszertet kapunk. A brownie-t sokan lenézik, túl amerikai, túl egyszerű, nincs benne semmi kihívás, mások viszont odavannak érte - végre egy recept, amit még én is meg tudok csinálni!

Simple chocolate brownie- Brownie 5. recept

Véleményem szerint a brownie zsenialitása éppen abban rejlik, hogy bár 20 perc alatt elkészül tokkal-vonóval együtt, és egy olvasni tudó hat éves is képes összehozni, művészi fokra is lehet fejleszteni a készítését. Most jelenleg éppen nem áll olyan jól a szénája a fine diningban, de hát istenem, azt sem gondoltuk volna nemrég, hogy a csirkefarhát egy darabja, az úgynevezett osztriga lesz az, ami könnyekre fakasztja a magas gasztronómia rajongóit. A brownie állítólag úgy született, hogy egy nagyon házias amerikai asszonyság elfelejtett sütőport tenni a csokitortába, az nem jött fel, de ő olyan kreatív volt, hogy kockákra vágva tálalta. Bla-bla. Ezek a gasztronómiai városi legendák mind nagyon népszerűek, pedig az esetek többségében rá lehet találni az eredeti forrásra. Még a brownie-jéra is.

Mennyei brownie - Brownie 4. recept

A legelső brownie valószínűleg Chicagóban készült egy 1893-as kiállításra - a The Palmer House Hotel séfje azt a feladatot kapta, hogy készítsen egy olyan csokoládés desszertet, amit a látogatók dobozból is könnyen el tudnak fogyasztani. Az első brownie így egy meglehetősen elegáns konyhán született, azzal a céllal, hogy finom legyen, de egyszerű. Ezt a prototípus egyébként sárgabarackzselével és dióval tálalták.

Külön érdekesség, hogy bár a nagyüzemi csokigyártás háztartási célokra már korábban létezett az államokban, ugyanezen a kiállításon mutatták be az első hazai gyártmányú csokoládérudat is - az olcsó, sokak által elérhető és megfizethető csokoládé ugyanis nélkülözhetetlen volt a brownie népszerűvé válásában. Ugyanebben az időben az ipar akkora fejlődésen ment keresztül, hogy szinte minden nap megjelent a piacon valamilyen új gép. A Bostoni Főzőiskola külön kurzusokat tartott háztartást vezető hölgyek számára, hogy bemutassa nekik a modern konyhai gépeket, és a hozzájuk illő egyszerű recepteket.

Narancsos brownie mascarponekrémmel recept

Az iskola szakácskönyvet is publikált, az 1896-os kiadásban pedig benne van a brownie receptje is: 1/3 csésze vaj, 1/3 csésze porcukor, 1/3 csésze melasz, 1 tojás, 7/8 csésze liszt, 1 csésze perkándió. Nem egy update darab, de igen, jól látjátok, csoki pont nincs benne! Az első brownie recept, amelyben már a csokoládé is szerepel, 1904-ben jelent meg egy chicagói szakácskönyvben, de ugyanebben az évben egy New Hapshire-i szakácskönyv is közölte ezt a receptet, annyi különbséggel, hogy a másodikban volt egy kis vanília, és egy csipet só.

A recept a következő években több szakácskönyvben is előkerült, és ismert lett, de hatalmas sikeréhez a szomorú ötvenes évek kellettek. Az ötvenes évek ugyanis Amerikában sem volt egy egyszerű korszak, és igaz, hogy őket kicsit szabadabban kezelték, cserébe a génmanipulált kajaipar, ami azóta is nyakukon van, ekkor indult be. Bár a korszakban az ideális feleség és anya otthon ült és gyereket nevelt, ugyanakkor annyira elfoglalt volt, hogy modern, félkész ételekkel várta haza dolgozó urát - így a browniemindenki kedvence lett gyorsasága és "házias" jellege miatt.

Epres brownie 2. - créme fraiche-habbal recept

Nem maradt meg sokáig Amerikában, először Európát, majd a világ többi táját is meghódította. Ma már mindenhol készítik, az interneten több, mint 10000 találat van rá, van bio, vegán, meg olyan verzió is, ami egyenesen fogyaszt! Ha ti is sütöttetek már, keressetek új variációkat, ha pedig még nem, itt az ideje elkezdeni!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek