Mit nyerünk a vízen túl?

A megfelelő folyadékfogyasztás nem csak szervezetünk hidratációját biztosítja, hanem hozzájárul a vitamin, az ásványi anyag és egyéb tápanyagszükségletünk kielégítéséhez is.

Korábbi cikkeinkben írtunk már a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás jelentőségéről, illetve a változatos folyadékválogatás adta lehetőségekről. Most nézzük meg, hogy italainkból mi mindenhez jut még a szervezetünk a vízen túl.

A folyadékfogyasztás bónuszai

  • Plusz energia – a gyümölcslevek, a hagyományos, cukorral ízesített üdítőitalok a vízzel ellentétben nem nullkalóriásak, ezt testsúlycsökkentés idején esetén mindenképpen figyelembe kell vennünk és kalóriatartalmukat a napi mennyiségbe be kell számítanunk. Ugyanakkor az energiát tartalmazó italok nagyobb fizikai igénybevétel (pl. nehéz fizikai munka, sport, túrázás stb.), aktív életvitel esetén az ételek mellett megfelelő, könnyen elérhető, a folyadékszükséglet biztosításához is hozzájáruló energiaforrások.
  • Plusz vitaminok és ásványi anyagok – a gyümölcs- és zöldséglevek tartalmaznak természetes eredetű vitaminokat és ásványi anyagokat, de akadnak ma már vitaminnal (pl. C-vitamin) és ásványi anyagokkal (pl. kalcium) dúsított termékek is az üzletek polcain. Természetes ásványi anyag forrásaink az ásványvizek, amelyek jellemzően nátriumot, káliumot, magnéziumot, kalciumt tartalmaznak. A kalciummal dúsított italok pl. kiváló szolgálatot tesznek a tejfehérje allergiával élők vagy a fokozott kalcium igényűek, pl. várandós ill. szoptatós kismamák étrendjében. A nyári időszakban vagy izzadással járó tevékenység (pl. sport, nehéz fizikai munka) folytatása alatt különösen fontos az ásványi anyagok, különösen a nátrium (só) pótlása, hiszen ekkor a párolgással nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszt szervezetünk.
  • Funkcionális összetevők - Ide tartozik például a koffein, amelyet ha mértékkel fogyasztunk, abban az esetben érvényesülhetnek kedvező élettani hatásai: serkentően hat a központi idegrendszerre, enyhítheti a fejfájást, gyorsíthatja a gondolkodástés javíthatja a testkoordinációt. A napi ajánlott koffein mennyiség felnőttek számára 2-300 mg (egy csésze presszó kávé kb. 100 mg koffeint tartalmaz), erre figyelemmel a koffeintartalmú italok fogyasztásakor mindig olvassuk el a termék címkéjét, ismerjük meg az adott termék koffeintartalmát. Szintén ide soroljuk pl. a teában található teobromint is, amely a koffeinhez hasonló, bár enyhébb élélnkítő hatású.
  • Antoixidánsok - a szervezetünkben képződő szabadgyökök semlegesítését szolgáló vegyületek, amelyek megtalálhatók a teában, a teával készült italokban.

Ha úgy érezzük, hogy nem teszünk eleget a folyadékfogyasztási ajánlásnak, legyünk tudatosabbak e téren, higgyük el, szervezetünk nagyon hálás lesz érte!

Címlapról ajánljuk

További cikkek