A milliók által tesztelt chili con carne

Jártál az ezredfordulón a Wendy’s-ben? Akkor emlékszel a forró chilire, reszelt cheddar sajttal a tetején – a város legjobb egytálétele volt!

Habár hét egységet is nyitott Magyarországon az amerikai Wendy’s étteremlánc, mégsem tudott végérvényesen lehorgonyozni nálunk. 2002 júniusában bejelentették megszűnésüket és – sokunk sajnálatára – egy hónap múlva már hírük-hamvuk sem maradt. Hozzánk az Oktogon és Andrássy út sarkán lévő étterem volt a legközelebb. Gimnazista társaimmal tanítás után csapatosan szálltuk meg a legtutibb hamburgerezőt, ahol hatalmas szögletes buciban, szögletes hússal ettük a szendvicseket. Ha valami meleg ételre vágytunk, vagy csak úgy második fogásnak, rendeltünk a chilijükből is. Egyszerűen megunhatatlan volt. Most megtaláltam a receptjét és elhoztam a korábbi híveknek, illetve a most alakulóban lévő chili-hívő bázisnak.

A Wendy's chili recept

Tudtad?

A legismertebb erős paprika és egyben az egyik leggyakrabban használt fűszer a chili. Dél- és Közép-Amerikában őshonos, innen került először Kolombusz Kristóf révén Európába, majd Ázsiába, és meghódította az egész világot. Aki beleszeret, legszívesebben mindenbe beletenné. Kismértékben csak csodás ízt és színt varázsol az ételnek, tetemes mennyiségben, azonban a lélegzetünk is elállhat tőle, véget nem érő csuklást okozhat, tehát a vele kapcsolatos legfontosabb szó: a mértékletesség!

A Wendy's chili recept

Rövid nevén chilinek hívják, nem csak magát a paprikát, hanem az egyik legtáplálóbb mexikói egytálételt, az itt látható chili con carnét is. Alapja darált marhahús, sok hagyma, chili-fűszerkeverék és kétféle bab: tarka valamint vörös. Amerika híres arról, hogy szinte mindent instant legyártanak, konzervbe vagy dobozba zárják. A háziasszonyoknak csak fel kell pattintaniuk egy adagot, – írd és mond, a pirított darált húsból ugyan így – és már mehet is a fazékba. Szerintem a Wendy’s-ben sem ment ez másként. Ahogy más gyorséttermi kajákban, az ő chilijükben is volt valami íz, amibe újra és újra bele kellett kóstolnunk. Pont ez az íz okozta a legnagyobb fejtörést a reprodukciós főzésnél. A receptben szereplő eredeti alapanyagokat Magyarországon beszerezni szinte lehetetlenség, úgyhogy a leginkább megfelelő, nálunk is kapható termékekkel és friss hozzávalókkal pótoltam őket.

A Wendy's chili recept

A chili pikantériájának elérésére számos lehetőség akad. Főzhetjük jó kis mexikói sörrel, ízesíthetjük magas kakaótartalmú csokival és vehetünk hozzá előre bekevert chili fűszert. Én kinyomoztam a receptleírás szerinti alapanyagok összetevőit és kevergetés közben az emlékeimre hagyatkozva adagoltam őket. Csak a fele mennyiséget készítettem el, de így is bőségesen elég volt hatunk számára. Az egyetlen hiányosság, amit találtam benne, a reszelt cheddar sajt a tetejéről, de ezt nem volt nehéz pótolni. Egyszerűen kihagyhatatlan!

Gyermekeim megismerhettek szüleik fiatalkorából egy cseppnyi gasztrorészletet. Habár gyorsétterembe kellett járnunk miatta, a chili mégis egy házias étel. Nem valódi mexikói, mivel ott pont ilyet nem készítenek. Amerika déli részén - például Texasban - viszont bárhol megtalálhatjuk.Jövő héten angolul esszük a magyar gulyást, addig is keressünk újabb emlékmorzsákat, melyekkel elővarázsolhatjuk múltunk ízélményeit.Gréti

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!