Mikológia

Nos, ennek a tudományterületnek csak a kutatási tárgya érdekel most minket, vagyis a gomba. Nemigen kell bizonygatni, hogy már ősidőktől, a gyűjtögető életmód hozadékaként szerepel az emberi táplálkozásban.

Abba persze ne is godoljunk bele, mennyi idő és veszteség árán jöttek rá őseink, hogy melyik fajtája ehető, melyik mérgező. Az azonban tény, hogy az egyiptomi királysírokban találtak gombaábrázolást, és Hippokratész is szót ejt élettani hatásairól. De nem kell ilyen messzire kalandoznunk, maradjunk csak saját őseinknél, hiszen sámánjaink is valószínűleg a légyölő galóca elfogyasztása után estek révült állapotba.

Bélszínérmék fehérboros erdei gombával

Manapság ilyesféle veszélyek nem fenyegetnek, mivel az üzletekben és a piacokon – a már állandóan kapható sampinyonon (nem sampion!) kívül – többféle gomba közül válogathatunk. A kínai ételekhez pedig nálunk nem honos szárított fajtákat találunk. Erdőt-mezőt járók, kirándulók, főleg eső utáni napokon, maguk is gyűjthetnek a szépséges vargányából, rókagombából, galambgombából, csiperkéből – hogy csak a legismertebbeket említsük. (Észre sem vesszük a legyalogolt kilométerek számát, ha közben gombára vadászunk.)

Fontos! A magunk gyűjtötte gombát, felhasználása előtt szakképzett gombavizsgálónak meg kell mutatni!

Régebben a gombákat rendszertanilag a növények közé sorolták, mára önállósultak – a gombák azok gombák. Nem növények, mert nem termelnek oxigént, az anyagcseréjük lebontó, mint az állatoké, de mégsem azok. Igaz, a rendszerbe sorolás is más elvek szerint történik, a genetika eredményei érvényesülnek. A mi szempontunkból azonban ez kevésbé lényeges, az a fontos, hogy a gomba finom, és kész.Még egy tévhitet el kell oszlatnunk. Az a nézet tartotta magát, hogy a gombák, mint a húsok, bővelkednek fehérjékben. Nos, ez nem így van, csak 3% körüli a fehérjetartalmuk (valószínű, azért hozták párhuzamba a húsokkal, mert a gombafehérjét nehezebb megemészteni), az ásványi anyagok közül főleg káliumsók és foszfátok találhatók bennük. Épp ezen tulajdonságok miatt előkelő helyet foglalnak el a kalóriaszegény ételek között. (Egy finom gombaleves mindig könnyen, gyorsan elkészíthető.)

Tárkonyos raguleves

A tárkonyos raguleves a kedvenc leveseim egyike. Japánban ismeretlen ez a fűszer, így minden egyes hazalátogatásomkor jól feltankolok a szárított verzióval, s viszem magammal a világ ...

Gomba cappuccino

A gasztroblogokon zajló Vigyázz! Kész! Főzz! vetélkedő XV. fordulójára készítettem ezt a gomba cappuccinot. Jelen fordulót, a kiíró,  a Kísérleti konyha gasztroblog szerzője, ...

Tepsis csirkeragu

Apukám, ha néha főz, igen egyszerű, népi ételeket készít. Egyik slágere: tepsiben összevág szalonnát, kolbászt, krumplit és a sütőben megsüti. Nagyon finom, de nekem azért egy ...

Erdei gombás rizottó

Gyönyörűséges látvány fogadott szombaton a piacon: nagy kupacokban álló, különféle, finomabbnál-finomabb erdei gombák. Került a kosaramba galambgomba, vargánya, és rókagomba ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...