Szóval ti tudjátok, milyen egy igazi kontinentális reggeli? És a masszív, zsíros angol? És hogy a kettőből hogy lett a megoldás egy elegáns croissant?
Mi jut eszetekbe, ha a hotelek reggelijére gondoltok? Manapság nyilván - sajnos - egyből a wellness hotelekre gondolunk, ha elhagyja szánkat a hotel szó, de reggeli szempontjából ez most nem is baj. A válasz: a kontinentális reggeli.
Általában kicsit már kiszáradt, nem éppen minőségipéksütemény (zsömle, croissant, kenyérfélék), lekvár, minivaj/margarin, narancslé, kávé, gyümölcs, müzli.
Azok, akik vastag, édes, szirupos palacsintákra, óriás tojásételekre, húsos fogásokra vagy egy húzós-zsíros angol reggelire vágynak, a kontinentális reggeli leginkább szitokszó.
De nem mindig volt ilyen a reggeli. Meg amúgy is...
A 19. század elején Amerikában egy átlagos család reggelije nagyobb mennyiségű húst, tojást, halat, müzlit, vajat, dzsemet, pékárut, süteményeket, juharszirupot foglalt magába. A húson belül is kiemelnénk a sonkaféléket, a bacont és a kolbászt. Szerénytelen.
A masszív reggelinek pedig egy oka volt: a kétkezi munkából, mezőgazdaságból élő farmereknek kellett az energia. Később, az iparosodás-urbanizálódás miatt a 19. század vége fele a lakosság nagy része városokba költözött, kialakult a középosztály, akik egész egyszerűen elhagyták a kemény fizikai munkát, így az igen intenzív kalóriabevitelt is.
{ CKÉP = 207782, 6 }
Azok a finom európaiak...
Plusz egy ok, ami miatt az étkezési szokások változtak: a betelepülő európaiak egész más ízlésvilágot hoztak magukkal.
Míg a britek ragaszkodtak nehéz, súlyosan zsírosra sült kolbászukhoz tojással, sült krumplival, esetleg véres hurkával, babbal, pirítóssal, addig az európaiak, azon belül is főleg afranciák lágyítottak a dolgon: itt elegáns croissant, jam, gyümölcs, narancslé, kávé került az asztalra. A britek és az amerikaiak pedig fokozatosan rászoktak a könnyített, kifinomultabb, elegánsabb napkezdésre.
Tulajdonképpen erre az időszakra, cirka 1855 környékére tehető, hogy az utóbbi reggelitípust kontinentálisként aposztrofálja az angolszász köznyelv - a Közép-Európából érkező (leginkább franciákra) utalva.
Ugyanekkor kezdtek az amerikai hotelek (és később a legtöbb nemzetközi hotel is) a franciákéhoz hasonló sablon ingyenreggelikkel kedveskedni az USA-ba érkező vendégeknek - akik leginkább európaiak voltak. Olcsó és praktikus választás volt ez: egyszerűbb tárolni 3 tál croissant-t és 2 ibrik narancslevet előrecsomagolt lekvárral, vajjal, mint komoly, meleg ételekkel szolgálni, plusz PR-fogásként is kedvező volt a szobák árába foglalni a reggelit.
Szóval ha legközelebb kontinentális reggelin nyammogsz, most majd tudod, hogy miért hívják így.
Az újévi lencseleves nem hiányozhat az ünnepi asztalról: a lencse a bőséget, a füstölt csülök pedig a gazdag ízeket hozza el az év első napján. Ez a verzió krémes, füstös és pont ...
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.
Megadjuk a módját az év végi ünneplésnek, és rumos bólé, lencsefőzelék, korhelyleves és malacsült is készül nálunk töltött tojással, utána viszont jó pár napig (vagy akár egész januárban) húsmentes ételek kerülnek asztalunkra! BUÉK!
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
Az ünnepi lakomák után sokaknál jelentkezik puffadás, teltségérzet vagy gyomorpanasz.
Kutatások szerint azonban van 3 jól ismert gyógynövény, amely nemcsak a népi tapasztalatok, hanem tudományos eredmények alapján is támogathatja az emésztést.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...