Miért kifli alakú a kifli?

Szeretjük a kiflit. Ez alaptétel, mindegy, hogy a hagyományos pékáruról, croissant-ról, édes-sós sütiről van-e szó, a kifli nálunk a forma diadala a tartalom fölött.

Márpedig sokféle kifli létezik, nem is vállalkoznék arra, hogy minden változatát felsoroljam, de abban szinte biztos vagyok, hogy minden családban minden gyereknek van kedvenc kiflije. Mert a kifli jó.

Töltött kiflik recept

Én külön hálás vagyok a kiflinek, helyesebben kiötlőjének, mert kisebbik unokám nem nagy kenyérhéj-fogyasztó, a kifliből viszont soha semmi nem marad a tányéron. Nem tudom, ennek mi lehet az oka, valószínűsíthetően ilyen mélységekben a gyermeklélektan sem foglalkozik a témával, de nem is érdekes. Én csak simán örülök, pedig néhány fajta péksüteménynek szinte csak héja van, belseje alig.

Már többször írtam a kifliről, mert kötődik egy hagyományhoz, és nekünk is van egy családi receptünk. Most pedig a kiflitörténelemnek egy újabb fordulója következik, ugyanis unokáim azt kérdezték, miért lett kifli formájú a kifli. Azt hittem, erre pofonegyszerű a válasz, és különösen aktuális, mert nagyobbik unokám mostanság éppen Bécsben jut hozzá napi betevő kiflijéhez, márpedig a császárváros és a kifli egymással elválaszthatatlanul egybeforrt, illetve, stílszerűen úgy is fogalmazhatunk, egybesült.

Egy kis zavar támadt azonban a magyarázat körül. Az, úgy tűnik, vitathatatlan, hogy Bécsben készült az első kifli, és az is, hogy formáját a várost ostromló törökök holdsarló alakú jelképéről nyerte. Megszületésének időpontjában azonban a források nem egységesek. A zavart valószínűleg az okozhatja, hogy a törökök többször is nekirugaszkodtak Bécs bevételének. Maga I. Szulejmán szultán először az 1529. esztendőben, majd 1532-ben újra, és aztán 1566-ban is Bécs ellen indult, de Szigetvár ostrománál meghalt. Utódai sem adták fel az osztrák város megszerzését, Kara Musztafa nagyvezír azonban 1683. szeptember 12-én megsemmisítő vereséget szenvedett.

Nos, az egyik verzió szerint az 1529-es ostrom szenvedései után, amikor a törökök elvonultak, egy Wendler nevű sütőmester határozta el, hogy félhold alakú süteményt készít, ezzel vesz elégtételt a törökök okozta hosszú koplalásért. A másik magyarázat a kifli születését későbbre teszi, és az ötletet egy volt lengyel katonához, Franz Kolschitzkyhoz, az első kávéház tulajdonosához köti, aki 1683-ban, a legutolsó török támadás idején a felmentő csapat hírét hozta meg Bécsbe. Na persze ez sem biztos, mert az első kávéház megnyitására állítólag Johannes Diodato örmény kereskedő kapott engedélyt a császártól 1685-ben. (A franciákkal később ismertette meg a kiflit a bécsi illetőségű Marie Antoinette, és lett a neve croissant, ami félholdat jelent.)

Most itt a történet vége, annál is inkább, mert unokáim következő kérdése így hangzott: Nagyi, a törökök szeretik a kiflit? Majd ezt is megbeszéljük, most sütök egy adag kiflit!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Lazacpogácsa

A különféle halfasírtok eredetileg maradékmentés céljából készültek, lazacból azonban annyira finom halpogácsát készíthetünk, hogy érdemes külön emiatt venni egy adagot. A sült ...

Bodzasorbet

Az otthon elrakott vagy éppen boltban vett bodzaszörpöt két másik hozzávalóval és egy pofonegyszerű technikával könnyedén házi sorbet-vé alakíthatjuk. Tényleg érdemes kipróbálni, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.