A méz egy igazán sokoldalú édesítőszer, amely virágos aromájával és ragacsos állagával legtöbbször zabkására vagy pirítósra csorgatva, muffinok tésztájában és más édes süteményekben jut szerephez. Azonban ezeknek a sajátos tulajdonságainak köszönhetően a méz a sós ételeket is új szintre emeli. Képes enyhíteni a zúzott chili csípősségét, felerősíteni a sós húsok umami ízét, és ellensúlyozni a nátriumban gazdag ételízesítők sós ízét, ezért ne sajnáld a sós ételeidről se!
Ha jobban belegondolsz, nincs is ebben semmi meglepő, hiszen a legtöbb édesség elmaradhatatlan hozzávalója a só, mert felerősíti és kiemeli az ízeket. Ugyanez fordítva is igaz.
A kristálycukorral, barna- és nád cukorral ellentétben a méz folyékony édesítőszer, így könnyen hozzákeverheted a pácokhoz. Mivel előzetesen nem kell feloldani, nyugodtan kanalazhatsz belőle a szójaszósz, szezámolaj és fokhagyma keverékéből álló ütős elixírekbe, vagy egy füstös barbecue-szószba. A méz kiegyensúlyozza a szója és a halszósz sós ízét, és ellensúlyozza a fűszeres összetevők csípősségét, így olyan pácot kapsz, amely minden ízlelőbimbót bizserget. Adhatsz mézet a karamellizált hagymához, de csepegtethetsz belőle az érett fügéből és krémes sajtokból, például Camembert-ből és Brie-ből álló tálra. A klasszikus coleslaw salátának is édes melegséget kölcsönöz.
Sült húsok bevonataként és salátaöntetek besűrítésére is tökéletes a méz
Mivel a méz ragacsos állagú, kiválóan passzol különböző mázakhoz és sült húsok, például a sonka vagy a csirke bevonataként, mivel könnyen megtapad a felületükön. Kombináld a mézet dijoni mustárral és egy kis narancslével, így egy meleg, mégis frissítően gyümölcsös mázad lesz a sült sonkához, de a citrusos bevonatot a sütőben sült lazac tetején is tökéletes. A méz és a mustár klasszikus párosítása salátaöntetekben is működik, mivel a méz édessége elnyomja a mustár csípősségét, ami nagyon jól passzol a zöldségekhez és csirkehúshoz.
Nem eszik meg a gyerekek a zöldségeket?
Készíts a sárgarépához egy édes, egyszerű mázat vajjal és mézzel. Locsold meg a sárgarépát a mézes-vajas keverékkel, és csak süsd meg.
Ez az egyszerű trükk a zöldbab és a paszternák esetében is működik, de különösen hatásos az olyan zöldségeknél, amelyek természetesen édesek, mint például a sütőtök. Az extra textúra érdekében szórj némi pirított szezámmagot az édes és ragacsos zöldségekre, és tálald összemorzsolt fetával, hogy díszesebb legyen a köret. Maradt egy kis máz? Adj hozzá egy kis cayenne-i borsot, és csorgasd meg vele a dióféléket (dió, földimogyoró stb.), majd süsd meg, hogy egy adag fűszeres ropogtatnivalót kapj.