Megnyílt a Nem Adom Fel Café & Bár!

Új kávézó nyílt a Magdolna utcában - a Nem Adom Fel Café & Bár különlegessége, hogy szinte kizárólag sérült és megváltozott munkaképességű alkalmazottakat foglalkoztatnak!

Másfél hete nyitott meg a Nem Adom Fel Alapítvány kávézója a Magdolna utcában. A kávézó különlegessége, hogy szinte kizárólag fogyatékkal élők dolgoznak benne - down- szindrómások, kerekesszékesek, vagy éppen látássérültek A 2006 óta létező alapítvány tulajdonképpen egy utcai zenélésből született – a Nemadomfel Együttesben sérültek és nem sérültek zenéltek együtt, innen jött az alapítvány ötlete is.

Rendelés készül a pultnál

Az együttes a mai napig működik, járják az országot és turnéznak külföldön is. Az alapítvány több fronton tevékenykedik – többek között például különböző cégeknek tartanak tréningeket, hogyan integráljanak megváltozott munkaképességű embereket. A kávézó ötletét Csorba Nóra projektmenedzser szerint a szükség szülte. Egyrészt munkahelyet teremtettek, és megmutatták, hogy nagyon is tud működni egy munkahely akkor is, ha az alkalmazottak nyolcvan százaléka sérült, vagy megváltozott munkaképességű.

Csorba Nóri, a Nem adom fel café & bár projektmenedzsere

Másrészt, mert Budapesten nem nagyon volt olyan közösségi tér, ami akadálymentes, sérült-barát, és ahol a társadalmi integrációhoz szükséges feltételek meglennének. Ezért hozták létre a Nem adom fel café & bar-t, ami nem sima kávézó, hanem egy olyan közösségi tér, ahol mindenkit szeretettel látnak. A projektvezetők már most is igyekeznek minél több olyan programot szervezni, ami közelebb hozza egymáshoz a sérülteket és a nem sérülteket – szívesen fogadnak iskolás és óvodás csoportokat, de készülnek koncertekkel és színi előadásokkal is. A céljuk az, hogy aki betér, érezze, hogy ez egy teljesen átlagos munkahely, nem átlagos munkatársakkal. A kerületi lakosok, a külföldiek és a csak betérők mellett egyre többen jönnek hozzájuk célirányosan.

A hely szívesen látja a négylábúakat is!

Jelenleg 24 ember dolgozik három munkakörben – előny volt, ha valakinél volt már vendéglátós múlt, de sokuknak ez az első alkalom az életében, hogy a munkájukért anyagi ellenszolgáltatást kapnak. Nóra szerint a csapat összecsiszolása cseppet sem volt kevésbé komplikált, mint egy átlagos munkahely új csapatának toborzása. A hangsúly szerinte azon van, hogy megtalálják mindenki számára az ideális munkakörülményeket, hiszen mások vagyunk, és mindenkinek más az erőssége.

Ricsi, az egyik pincér

Zsuzsi, az egyik munkatársuk például úgy jött el a castingra, hogy hozott egy tányér saját készítésű muffint – most ez alapján készítik a Nem adom fel muffint, Nóri pedig szeretné egyre jobban bevonni az ügyintézésbe és a szociális média felületi kezelésébe is a kreatív munkatársat. Cél az, hogy a kávézó lehető legtöbb területén a sérült és megváltozott munkaképességű alkalmazottak dolgozzanak. Továbbá az, hogy bárki, aki itt jár, és alkalmazottai vannak, ráébredjen, hogy mennyire érdemes a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni.

Ez is érdekelhet!

A legolaszabb pizza a városban!

A kávézó még csak most nyitott – egyenlőre szendvicsek és sütemények vannak, különböző meleg és alkoholmentes italokat kínálnak, de a közeljövőben szeretnének meleg konyhát és alkoholt is árulni. Rengeteg terv van, a catering kitelepüléstől kezdve, az ételkiszállításon át a koncertsorozatok, felolvasóestek és aukciók szervezéséig – mi mindenesetre nagyon drukkolunk nekik!

Itt tudhatsz meg többet a kávézóról!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.