Megnyílt a Nem Adom Fel Café & Bár!

Új kávézó nyílt a Magdolna utcában - a Nem Adom Fel Café & Bár különlegessége, hogy szinte kizárólag sérült és megváltozott munkaképességű alkalmazottakat foglalkoztatnak!

Másfél hete nyitott meg a Nem Adom Fel Alapítvány kávézója a Magdolna utcában. A kávézó különlegessége, hogy szinte kizárólag fogyatékkal élők dolgoznak benne - down- szindrómások, kerekesszékesek, vagy éppen látássérültek A 2006 óta létező alapítvány tulajdonképpen egy utcai zenélésből született – a Nemadomfel Együttesben sérültek és nem sérültek zenéltek együtt, innen jött az alapítvány ötlete is.

Rendelés készül a pultnál

Az együttes a mai napig működik, járják az országot és turnéznak külföldön is. Az alapítvány több fronton tevékenykedik – többek között például különböző cégeknek tartanak tréningeket, hogyan integráljanak megváltozott munkaképességű embereket. A kávézó ötletét Csorba Nóra projektmenedzser szerint a szükség szülte. Egyrészt munkahelyet teremtettek, és megmutatták, hogy nagyon is tud működni egy munkahely akkor is, ha az alkalmazottak nyolcvan százaléka sérült, vagy megváltozott munkaképességű.

Csorba Nóri, a Nem adom fel café & bár projektmenedzsere

Másrészt, mert Budapesten nem nagyon volt olyan közösségi tér, ami akadálymentes, sérült-barát, és ahol a társadalmi integrációhoz szükséges feltételek meglennének. Ezért hozták létre a Nem adom fel café & bar-t, ami nem sima kávézó, hanem egy olyan közösségi tér, ahol mindenkit szeretettel látnak. A projektvezetők már most is igyekeznek minél több olyan programot szervezni, ami közelebb hozza egymáshoz a sérülteket és a nem sérülteket – szívesen fogadnak iskolás és óvodás csoportokat, de készülnek koncertekkel és színi előadásokkal is. A céljuk az, hogy aki betér, érezze, hogy ez egy teljesen átlagos munkahely, nem átlagos munkatársakkal. A kerületi lakosok, a külföldiek és a csak betérők mellett egyre többen jönnek hozzájuk célirányosan.

A hely szívesen látja a négylábúakat is!

Jelenleg 24 ember dolgozik három munkakörben – előny volt, ha valakinél volt már vendéglátós múlt, de sokuknak ez az első alkalom az életében, hogy a munkájukért anyagi ellenszolgáltatást kapnak. Nóra szerint a csapat összecsiszolása cseppet sem volt kevésbé komplikált, mint egy átlagos munkahely új csapatának toborzása. A hangsúly szerinte azon van, hogy megtalálják mindenki számára az ideális munkakörülményeket, hiszen mások vagyunk, és mindenkinek más az erőssége.

Ricsi, az egyik pincér

Zsuzsi, az egyik munkatársuk például úgy jött el a castingra, hogy hozott egy tányér saját készítésű muffint – most ez alapján készítik a Nem adom fel muffint, Nóri pedig szeretné egyre jobban bevonni az ügyintézésbe és a szociális média felületi kezelésébe is a kreatív munkatársat. Cél az, hogy a kávézó lehető legtöbb területén a sérült és megváltozott munkaképességű alkalmazottak dolgozzanak. Továbbá az, hogy bárki, aki itt jár, és alkalmazottai vannak, ráébredjen, hogy mennyire érdemes a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni.

Ez is érdekelhet!

A legolaszabb pizza a városban!

A kávézó még csak most nyitott – egyenlőre szendvicsek és sütemények vannak, különböző meleg és alkoholmentes italokat kínálnak, de a közeljövőben szeretnének meleg konyhát és alkoholt is árulni. Rengeteg terv van, a catering kitelepüléstől kezdve, az ételkiszállításon át a koncertsorozatok, felolvasóestek és aukciók szervezéséig – mi mindenesetre nagyon drukkolunk nekik!

Itt tudhatsz meg többet a kávézóról!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek