Megesszük az összes tonhalat!

Gasztronómiai okokból kipusztulás fenyegeti a keleti kékúszójú tonhalat, az amerikai angolnát, a kínai gömbhalat és a kínai kobrát.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hétfőn közzétette a fajok aktualizált veszélyeztetettségi listáját.

A svájci székhelyű szervezet szerint a vörös lista "kihalás fenyegette" kategóriájába újonnan felkerült halfajok létét leginkább a japán piacot megcélzó halászat túlzásba vitele veszélyezteti. A tonhal például a szusi népszerű hozzávalója, ezért Japán a világ legnagyobb tonhalfogyasztója, az angolna és a kínai gömbhal is ínyencfalat a szigetországban, míg a kínai kobrát leginkább Hongkongban kedvelik.

A kínai gömbhal (Takifugu chinensis) állománya az utóbbi 40 évben 99,99 százalékkal csökkent, így a szervezet a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolta. A szasimiként fogyasztott Takifugu chinensis egyike a világ egyik legmérgezőbb hala, a fugu azon négy alfajának, amelyet a legnagyobb becsben tartanak a japán ínyencek.

Bár a keleti, vagyis csendes-óceáni kékúszójú tonhal (Thunnus orientalis) esetében az IUCN korábban nem fejezte ki aggodalmát, most a kihalással fenyegetett fajok listáján a sebezhető, azaz a legenyhébb fokozatba sorolták. A szervezet szerint a faj populációja 19-33 százalékkal csökkent az utóbbi 22 évben.

Az amerikai angolnát (Anguilla rostrata) a szervezet a veszélyeztetett, vagyis a közepesen fenyegetett második kategóriába sorolta. A faj egyedszámának csökkenése az élőhely elvesztése, a klímaváltozás és a túlhalászat számlájára írható.

A kínai kobra állománya húsz év alatt 30-50 százalékkal zsugorodott.

Az idén 50 éves IUCN-féle vörös listán 76 199 faj szerepel, ezek közül 22 413-at fenyeget kihalás.

A frissített listát az IUCN-nak az ausztráliai Sydneyben zajló konferenciáján tették közzé hétfőn.

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...