Most kiderül, hogy a citrom vagy a lime egészségesebb-e

Bár első pillantásra a citrom és a lime szinte ugyanolyannak tűnik, tápanyagtartalmukban és hatásaikban apró, de érdekes különbségek rejlenek.

A citrom és a lime gyakran felcserélhetőnek tűnik a konyhában – sárga, illetve zöld citrusfélék, savanykás ízűek, és sokféle ételhez, italhoz használhatók. De ha az egészségünk szempontjából vizsgáljuk őket, vajon van-e számottevő különbség a tápanyagtartalmukban? Dietetikusok szerint mindkettő kiváló választás, de az, hogy „melyik jobb”, inkább attól függ, mit szeretnél elérni az étrendedben.

Felbevágott lime és citrom
Most kiderül, hogy a citrom vagy a lime egészségesebb-e
Getty Images

A legfontosabb tápanyagtényezők

Ha tápérték szempontjából vizsgáljuk, a citrom és a lime között csak apró különbségek vannak, mégis érdemes tudni róluk.

Száz gramm citrom valamivel több C-vitamint, folátot, káliumot és B6-vitamint tartalmaz, mint ugyanennyi lime, ezért a citrom kissé előnyösebb lehet az immunrendszer, a sejtek regenerációja és az anyagcsere támogatása szempontjából.

A lime ezzel szemben magasabb citromsav-tartalommal bír, ami segíthet például a vesekő kialakulásának megelőzésében, valamint támogathatja az emésztést is. Mindkét gyümölcs gazdag antioxidáns vegyületekben, köztük flavonoidokban, amelyek hozzájárulhatnak a szervezet védelméhez, a gyulladások csökkentéséhez és az általános jó közérzet fenntartásához.

Melyiket mikor érdemes választani?

A szakértők szerint az alábbi helyzetekben érdemes tudatosan dönteni:

  • Erősebb C-vitamin-támogatásra, bőr- és immunrendszer-érdekében: válaszd a citromot. A magasabb C-vitamin- és foláttartalom segítheti a szövetek regenerációját és az immunvédelmet.
  • Gazdagabb ízélményre, változatos konyhai felhasználásra: a lime különösen jól működik fűszeres, sós ételekben, marinádokban, ahol az ízdominancia fontos.
  • Vese- vagy szív- és érrendszeri támogatásra, illetve sóbevitelt csökkenteni kívánóknak: a limelé jó alternatíva lehet, mivel intenzívebb savas ízével kevesebb sóval is fokozhatja az étel aromáját.
  • Reggeli hidratáláshoz, egyszerű frissítő italhoz: citromos víz formájában remek választás lehet.

Nem igaz, hogy az egyik citrusféle lényegesen jobb lenne a másiknál

Mind a citrom, mind a lime értékes tápanyagokat hordoz, és a különbségek inkább árnyalatnyiak. A kulcs az, hogy olyan formában és olyan környezetben használd őket, hogy passzoljanak a személyes egészség- és ízpreferenciáidhoz.

  • Ha például fontos számodra a magas C-vitamin-bevitel vagy a bőröd egészsége, a citrom lehet jobb választás.
  • Ha viszont az ételízesítésen van a hangsúly, illetve szeretnéd csökkenteni a sót az étrendedben, a lime is remek eszköz lehet.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek