Lehet a street food is egészséges? Szerencsére igen!

Ma már nem igaz szerencsére, hogy az utcai gyorsételek mindegyike egészségtelen lenne, egyre több street foodot illeszthetünk be egészséges étrendünkbe.

Nem kell lemondanunk a street food-ról akkor sem, ha az egészséges életmód hívei vagyunk: a friss, minőségi alapanyagokból készült gyorsételek már közel sem olyan egészségtelenek, mint ahogy azt pár éve hittük. Barna Dorina dietetikus szerint, ha megfelelően választunk, és elég változatosan étkezünk, akkor alkalmanként megengedhetünk magunknak egy food truck-ból kért finomságot.

Nem minden street food trash food: a gyors és olcsó utcai ételeket egyre több helyen váltják fel a minőségi és friss alapanyagokból készült, finomabb fogások. A gasztronómiai forradalom nemcsak ízletesebbé, hanem egészségesebbé is tette az utcai étkezést; a legújabb food truckok ráadásul a speciális étrenden élőkre is gondolnak: vegetáriánus, vegán, glutén- és laktózmentes termékekből is válogathatunk, miközben nem kell lemondanunk a kedvenc ízeinkről sem.

“Nagyon fontos a változatos étrend, és a jó választás. A legtöbb food truck kínálatában van például grillezett hús, teljes kiőrlésű buci, extra zöldségfeltét, de köretnek is kérhetünk a legtöbb helyen salátát, az édességek között pedig van például cukormentes fagyi” – mondta el Barna Dorina.

A szakértő azt is kiemelte, hogy az egyoldalú táplálkozás mindig egészségtelen marad, így természetesen továbbra sem szabad minden nap például hamburgert ennünk. “Ha valaki csak gyorsételeket eszik, akkor is hiányállapot alakulhat ki, de ez vonatkozik akár egy nem változatos étrendre is, például ha kizárólag csirkét eszünk rizzsel ebédre, reggelire zabkását, vacsorára pedig turmixot” – tette hozzá.

Az egészségesebb, minőségi street food nem újkeletű dolog: a Magyar Street Food Egyesület 2015 óta fogja össze és segíti a mozgó vendéglátást, hogy a büfékocsik kiléphessenek az évtizedes skatulyából. Munkájuk 2018-ra ért be igazán, ma már több mint 150 food truckos van az országban.

“Minden tagunk átesik egyfajta minőségellenőrzésen, sokan saját beszállítókkal és kistermelőkkel dolgoznak együtt. A vendéglátókat a megújulásra is ösztönözzük, ezért találtuk ki, hogy az idei őszi Food Truck Show-n például indiai ízvilágú ételekkel versenyezzenek. A szakma legjobbjai odafigyelnek a közönség igényeire is, ezért időről időre megújítják a kínálatukat" – mondta el Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke.

További információ: VIII. Food Truck Show Budapest

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.