Legjobb szállodakonyhák a Gellértben

Két napon keresztül öt szálloda közös éttermet nyit a Gellértben. A Márton-napi ötfogásos menüsorukhoz kiváló magyar borászatok kínálják legjobb boraikat. (x)

Borfesztivál

Négy, a konyhájáról elhíresült vidéki szálloda és a házigazda Gellért Söröző kiváló séfje kínál – egyedülálló összefogással – egy Márton-napi ötfogásos menüsort a Gellért Márton-napi Borfesztiválján, november 7-én és 8-án. A három napos rendezvény két fesztiválnapján - egymást váltva - majd’ száz hazai borászat is bemutatkozik. Kedvcsinálónak itt egy kis „libafilm”:

Bemutatkozó szállodák

A Villa Medici étterem az első veszprémi étterem, amely kivívta magának a jogot, hogy ott legyen Európa legjobbjai között. 2010-ben tagja lett a patinás gasztronómiai szervezetnek, a Chaine des Rotisseurs-nek. 2012-ben a Gault&Millau Étteremkalauz 1 sapkával értékelte az étteremben folyó magas színvonalú szakmai munkát. Amrein Csaba egyike a legtehetségesebb ifjú magyar gasztronómiai szakembereknek. Ars poetica-ja: a magyar konyhaművészet tradícióinak továbbvitele és ötvözése a meghatározó nemzetközi gasztronómiai trendekkel.

Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodájaként az Andrássy Rezidencia Wine & Spa szálloda kiemelkedően magas minőségű színvonalon kínálja a wellness, spa és gasztronómia legjavát. Tarcalon, gyönyörű rusztikus környezetben az Andrássy család patinás egykori rezidenciájában, Tokaj-Hegyalja egyik legjobb éttermével.

Bonne Chance Restaurant and Hotel közvetlenül egy több száz hektáros erdő szélén fekszik a civilizáció peremén, alig negyedórára az M7-es autópályától. A zalai hotel egy valódi kis rejtekhely az erdő szélén, kedvezve a pihenésnek vagy épp az erdei kalandozásnak. A hotel zalai gasztronómiai különlegességeit felvonultató díjnyertes konyhája bemutatkozott a világ egyik legrangosabb étteremértékelő kiadványában, a Gault & Millauban, ezzel felrajzolva Bázakerettyét a világ gasztronómiai térképére. Kreatív séfjük, Várvizi Péter szakértelmének köszönhetően az étterem az elmúlt két évben a TOP éttermek közé került. A Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor a korok szimbiózisa: 18. századi környezet, 21. századi technológia, 22. századi táplálkozásfilozófia. A kolostorban a szállóvendégek, a speciális táplálkozási és elvonulási programokra érkezők és az a la carte vendégek ellátására önálló konyha és étterem működik. Az egészséges és kifinomult táplálkozás hívei az egykori refektórium 18. század eleji freskóinak és stukkóinak lenyűgöző hátterében költhetik el 21. századi technológiával készülő „modern szerzetesi eledelüket”, amiből ezúttal a Gellértben is ízelítőt kapunk.

És természetesen jelen lesz a házigazda, a Gellért Söröző & Brasserie, s annak séfje, Frideczky András. A majd 100 éves patinás szálló konyhájában a hagyomány és a modern gasztronómia kettőssége uralkodik: régi ízek új technológiával és új textúrákkal. A fiatal és kreatív Frideczky András több olyan neves étteremben dolgozott már, mint a Cyrano, az U26 és a Baldaszti’s. Gasztrotörténeti érdekesség, hogy a szállodában két desszertkülönlegesség is híressé vált, az egyik a száraz gyümölcsökben bővelkedő Posztobányi Puding (Gellért puding), valamint a gazdag csokoládékrémmel töltött Gellért tekercs. Ez utóbbi titkos receptjét már sokan próbálták utánozni, de az igazi még mindig csak a szállodában kóstolható meg.

Ezeket olvastad már?

A Márton-napok péntekjén és szombatján mintegy száz hazai borászat vonul fel legjobb boraival úgy, hogy szombaton nem futhatunk bele olyan pincészet kínálatába, amit már pénteken megkóstoltunk. Pénteken a Bor és Piac által válogatott kiállítók jelennek meg, míg szombatra a Bortársaság hívta meg válogatott borászait. (x)

Még több információ a rendezvényről itt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?